Nemáme kapacitu. Píšem účty za fedrpuše, šavličky a lampasy. Sorry jako

Nenašel Golema? No jak by mohl, když psal účty
za lampasy, fedrpuše, pozamenty, kyrysy, šavličky!

Lu Lina 
3. 4. 2020  NonServiam
Zpráva z tisku: Kraj Vysočina požádal v neděli ministerstvo obrany o nasazení armády v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Koronavirem SARS-CoV-2 se nakazilo 20 z 22 klientů domova a devět pracovníků. Armáda se situací odmítla pomoci, protože na to nemá kapacitu.

Tahle informace, která poměrně nenápadně a za naprostého nezájmu novinářů prolétla médii a okamžitě tiše upadla v zapomnění, mne velice zaujala. Ze dvou důvodů. Zaprvé, novináři a komentátoři z velkých „seriózních“ médií, pokud je to v jejich – zpravidla politickém – zájmu, udělají zcela spolehlivě i ze sebenepatrnějšího prdu kuličku zvící zeměkoule. Obzvláště pokud jde o prd nějak spojený s Babišem. A najednou je hrobové ticho. Instituce, která nás všechny, tedy i pány a dámy od novin stojí šílený majlant a její Babišův ministr nahrají médiím na největší smeč od roku 1968 a novináři dělají, že se to nestalo. Zajímavé.

A zadruhé, armáda je tady u nás z jakýchsi záhadných důvodů už déle než sto let posvátnou krávou. Přestože téhle republice za tu dobu nikdy k ničemu nebyla a pokaždé, když se ve velkých krizích mohla ukázat k něčemu užitečnou, tak prohlásila cosi ve smyslu, že na to nemá kapacitu.

Kdybychom ty biliony, které nás za tu dobu armáda stála investovali do něčeho rozumného, jsme dávno druhým Švýcarskem. V 38 roce se usadila v pevnostech za které prvorepublikoví daňoví poplatníci vyplázli tolik, že se z toho ještě dneska točí hlava a ústy prezidenta Beneše prohlásila, že na Hitlera nemá kapacitu. V 68 neměla se čtyřmi tisíci tanky kapacitu na Rusa a spol. A v roce 2020 ani se všemi těmi pandury, gripeny, casami, zřejmě pozlacenými US vrtulníky, s těmi světově proslulými chemiky a hlavně s tou hromadou metály ověšených „hrdinů“ z Iráku, Afghánistánu, Mali a  Pobaltí nemá tahle řádně ztučnělá a nenažraná posvátná kráva kapacitu na jeden jediný miniaturní domácí domov důchodců? Děláte si kozy?

Kde jsou armádní zdravotníci, lékaři, sestry? Kde jsou vojenské sanitky a vojenské laboratoře? Máme je vůbec nebo je celý armádní rozpočet určený především na podporu amerického zbrojního průmyslu? Co ten slavný, tajný, superhyper vybavený a hlavně stále prázdný vojenský špitál v lesích?

Domov pro seniory v Břevnici, těžce zasažený koronavirovou infekcí, což je mimochodem přímý důsledek vládního krizového managementu připomínajícího nejvíce ze všeho Brownův pohyb, potřeboval personální výpomoc v počtu zhruba deseti osob. Ani ne nutně zdravotníků. Nepotřebovali do dvou dnů postavit polní nemocnici pro pět tisíc pacientů a s kompletním personálem. Nepotřebovali neprodyšně izolovat kraj Vysočina od zbytku republiky. Nepotřebovali tankovou divizi pro tažení na Budapešť nebo Moskvu.

Potřebovali jen deset lidí, aby zvládli akutní krizi. Krizi, kterou zavinila vláda, protože nejenom, že až doposud na domovy důchodců absolutně dlabala, protože respirátory FFP3 dostávali přednostně třeba policajti, aby se nenakazili při dudlání těch asi šesti jedinců chodících venku bez roušek, ale hlavně jim znemožnila samostatný nákup ochranných pomůcek. Takže jejich personál byl nucen se o klienty označované opakovaně vládou za „nejohroženější skupinu“ ještě i uprostřed pandemie starat v samodomo rouškách a s igeliťáky na rukách.

Logicky a úplně samo se nabízí pár otázek. Na co tedy česká armáda kapacitu má? Na okupaci cizích zemí a válení se v Pobaltí? A kde vůbec až doteď byla? Americké katastrofické filmy vždycky přímo přetékají americkou armádou, která v případě útoku bacila s tímto urputně bojuje, organizuje a vůbec překypuje aktivitou, kterou fakt nejde přehlédnout. Není snad US Army náš vzor, nejezdí tam snad naše zelené mozky houfně studovat? A k čemu nám je tedy armáda, která nezvládne pořešit ani jeden jediný domov důchodců?

Bůh ví proč jsem si v této souvislosti vzpomněl na Wericha jako císaře Rudolfa neopakovatelně plísnícího maršála Rusworma, jehož vojáci byli v hledání Golema císaři zhruba stejně platní jako nám dneska naši vojáci a naši Ruswormové při pandemii koronaviru:

Nenašel Golema? No jak by mohl, když psal účty za lampasy, fedrpuše, pozamenty, kyrysy, šavličky!

I my jim stále kupujeme nové lampasy, fedrpuše, pozamenty, kyrysy a šavličky a když nám to všechno má být konečně taky jednou co k čemu, dozvíme se, že sorry jako nemají kapacitu. Zajímavé.

Hasiči kapacitu kupodivu měli a promptně pomohli. Devět už jich tam na tři směny cvrká jak červení brabenci.

Mám nápad. Co kdybychom ty těžké armádní miliardy vyhazované už sto let z oken raději přesunuli někam, kde za ně případně něco dostaneme nazpátek? Někomu, kdo bude mít vždycky spolehlivě kapacitu pomáhat. Třeba hasičům, co i se starou, dýchavičnou tatrou vždycky bez řečí přijedou, když je někdo v nouzi potřebuje.