Vážený maršále I.S. Koněve, stydím se…

Zbabělci z Prahy 6 se snaží přepsat historii

Přemysl Votava
3. 4. 2020 VašeVěc

Milí Pražané! Právě jsem se vrátil z Dejvic a se smutkem v srdci dovoluji si Vám oznámit, že se radnici Prahy 6 podařilo naplnit, i přes nemalé protesty občanů, své usnesení. V dnešních časných ranních hodinách na dejvických pláních byl poražen a znevážen osvoboditel Československa, maršál Ivan Stěpanovič Koněv. 
Maršál Koněv, jehož vojska přinesla svobodu nejen nám, ale i lidu Německa, Polska, Ukrajiny, Běloruska…. obdařený celou řadou vítězství na frontách druhé světové války, který je i nositel nejvyšších spojeneckých vyznamenáních, neodolal v Dejvicích útoku těžké stavební techniky. Stalo se tak ve chvíli, kdy Pražané bojují s epidemií se zákeřným koronavirusem. Radnice slaví své vítězství.
Jen nouzová opatření vlády zřejmě zabránila tomu, aby ještě nad pokořeným maršálem zazněly oslavné projevy pražského primátora nebo starosty Prahy 6. I přes tyto „nedostatky“ se pražská radnice zapsala do dějin druhé světové války. Ostatně již jedno vítězství má, to když odstranila smíchovský památník, ten slavný tank, hned krátce po listopadu 1989.

Dnešní datum bylo vybráno radnicí zcela záměrně. Vedle zápasu se zákeřnou epidemií, při které umírají tisíce obětí, kdy máme zcela jiné starosti…. A tak v časných hodinách, když ulice jsou ještě prázdné, se přikradli k soše její likvidátoři jak lupiči… Ale asi to hlavní, z čeho pražskou radnici více bolela hlava, je blížící se 75. výročí konce druhé světové války.

Připomínám, že právě před 75 lety tanky maršála Koněva vstoupily na půdu Německa a jeho III. říše se hroutila. Praha již cítila blížící se svobodu. Vypuklo Povstání českého lidu a právě tehdy na zoufalé volání pražského rozhlasu reagoval maršál I. S. Koněv. Jeho tanky vyrazily od Drážďan přes Krušné hory na Prahu, byla to jízda o čas. Praha v té době čelila útoku zejména SS divizí Wallestein, Wiking, Das Reich, hořela Staroměstská radnice, byli padlí či zavraždění čeští vlastenci. Jen díky postupu Rudé armády nebyla Praha zničena a nebylo těch mrtvých mnohem více.

Panu primátorovi i starostovi připomínám, že maršál I.S. Koněv patřil k nejvýznamnějším velitelům Rudé armády. Byl velitelem 1. ukrajinského frontu, který svedl rozhodující bitvu na konci druhé světové války o Berlín. Pod jeho velením bojovali i naši vojáci na východní frontě. Rudá armáda to nejsou jen Dejvice, to je i Československo, kde našlo svůj poslední odpočinek 150 tisíc padlých příslušníků Rudé armády. Přinesli svobodu našim národům. Jistě i v Dejvicích jsou hroby padlých sovětských vojáků. Nosili uniformy Rudé armády a bojovali pod velením I.S. Koněva.

Nejen před maršílem Koněvem, ale také před těmi padlými se dnes stydím.