Strašení komunikačními sítěmi 5G

Ilustrační foto

PPK 

30. 4. 2020  Outsidermedia
Ano, je to tak. Strašení 5G sítěmi je nesporným diskusním hitem internetu poslední doby. Ponechme prozatím stranou, že důvěřiví laici a 5G konspirátoři si pletou pojmy „rádio“ a radiace, že neznají fyzikální zákony z dávných časů objevů Faradaye nebo Maxwella a o elektromagnetických polích nevědí ani to, že i denní světlo do tohoto ranku patří též. A pokud jde o každé „záření“, tak že platí, že když je kdekoliv čehokoliv energeticky moc, tak je pak tam toho vždy až příliš. Potom ovšem i pro člověka v plavkách může být škodlivé prudké letní slunce u rybníka (o slunci na horách nebo u moře už ani nemluvě).


Je zajímavé, že u sítí 5G je často argumentováno jejich údajně škodlivým zářením elektromagnetických vln a přitom nezazní ani slovíčko o jiném efektu, který už nyní i sítě 2G a 3G přinášejí určitým subjektům v podobě mraků metadat všech druhů, s nimiž tyto sítě pracují a jen se o tom nikde nemluví a nepíše. A přitom, jaký je, kromě trochu vyšších frekvencí 5G vln, vlastně rozdíl od dosavadních sítí 2G a 3G? Jen ten, že co do počtu metadat jich u 5G sítí bude ještě mnohem, mnohem víc. A také, že kdo bude chtít mít luxus, tak bude mít 5G i doma v bytě, zkrátka všude.

A co vlastně jsou ta metadata? Jsou to zejména údaje centrálního ukládání dat přesné identity a lokality všeho, co někdo někam vysílá a posílá. Data nejen o typu zpráv, ale i o čase, kdy se „to“ natáčí či vysílá a bude-li mít někdo na věci i případný „služebně operativní zájem“, tak i jaký byl obsah těch vysílaných zpráv. Takže, když si někdo i jen vyfotí svým chytrým mobilem na zahradě své dítě, tak metadata v závislosti na softwaru zaznamenají nejen ten obrázek ve vysokém rozlišení a jeho foto-parametry, ale i datum, čas, typ a výrobní a jiná čísla mobilu a všechno další, co se přitom kolem stalo. Anebo si popišme ta metadata ještě jinak:

Objednáte-li si mobilem jízdenku či donášku pizzy, pak už i dnešní sítě uskuteční všechno, co si přejete a zároveň si zapíší i místo, čas a polohu uživatele a teprve potom i vlastní úkon služby, požadavku nebo peněžní platby. Ano, všechny ty chytré přístroje už i dnes vám mohou v tmavé místnosti samy nejen rozsvítit světlo, ale stejně tak vás mohou perfektně odsledovat, odposlouchat a podrobně zmapovat vše, co uděláte. A komu to dnes vadí, že např. v bezhotovostním platebním styku se zdokumentuje nejen kolik peněz kdo odkud a kam transakčně přemístil, když to má tu výhodu, že postačí jen mít v bance konto a doma počítač, anebo jen říci pár slov někam do sluchátka a fyzicky nic nikam nenosit?

Ano, problém ovšem nastane, když se taková komunikační či transakční data možná občas „nějak“ technicky při spojení ztratí, anebo skončí na nežádoucím místě příjmu podvodníka. Pak ovšem může mít problém i ten, kdo něco někam „přes síť“ zaplatil a komu z konta peníze zmizely, aniž by měl v ruce hmotný doklad o tom, že opravdu platbu uskutečnil. Problémy také mohou už dnes mít i ti, kdo před nějakým snímacím prvkem, mikrofonem či kamerou už i dnešních 2G a 3G sítí něco řeknou nebo udělají a neuvědomí si, že to možná je za hranou zákona. Potom i pouhá přípojka k internetu či navigace a kamera za předním sklem auta mohou být stejné jako oheň – jak výborný sluha, tak ale i zlý pán.

Takže, v čem je problém? Nebude on náhodou pouze v tom, že každý strašák ať už škodlivého záření či těžké nemoci nás vždy manipuluje do jednání, které ten, kdo nás vystrašil, pro svůj byznys či mocenský účel právě teď velice potřebuje? A jak to souvisí se sítěmi 5G? Není ono to náhodou tak, že nejen Číňané, ale i někdo jiný by nám ty 5G sítě také velice rád se ziskem prodával a prý i s mnohem větší láskou, než nám je dnes nabízí ta komunistická firma Huawei? A že zakopaný pes je jen v tom, že ten, kdo by nám tu svou spojeneckou lásku tak rád prodejem svých 5G techologií projevil, to prozatím tak dobře a levně jako čínští komunisté sám vyrobit ještě neumí? Ono totiž fyzikálně platí: Všechny elektronické technologické prvky vždy mají své určité mezní frekvence. No a kmitočty 5G jsou pro některé výrobce – už poněkud moc.