„Jde jen o obhájení nepřijatelného chování současného režimu.“ Hampl se pustil do komsomolců dneška

Sociolog Petr Hampl

Petr Hampl

27. 5. 2020  Sputnik
Sociolog Petr Hampl se vyjádřil k probíhající debatě o tom, zdali se žilo lépe za socialismu či za současného režimu. Podle jeho slov je účelem diskuze úplně něco jiného.

„V posledních dnech znovu narážím na debaty (velmi emotivní), jestli bylo lépe za husákovského režimu nebo dnes. S tím, že správný komsomolec nepochybuje a někteří jiní to zase na just říkají obráceně,“ uvedl Petr Hampl na svém Facebooku.

Podle jeho slov probíhá úplně stejná debata i v západních státech, kde se nejedná o „dědictví komunismu“.

„Naprosto stejná debata probíhá v USA, Velké Británii, Německu a dalších zemích. S tím, že u nich nejde o “dědictví komunismu”, nýbrž o dědictví “rasismu, xenofobie, šovinismu, patriarchální společnosti atd.” Starší jsou obviňováni, že patří do starého světa, že se tím provinili, že se morálně zdiskreditovali atd,“ prohlásil sociolog.

V této diskuzi nejde o komunismus, říká, nýbrž o obhájení chování současného režimu.

„Logický závěr tedy je, že v těch debatách vůbec nejde o komunismus, ale že je to jenom pokus obhájit naprosto nepřijatelné chování současného režimu. Tím jediným argumentem je popis nevýhod bývalého režimu, přehnaný do absurdnosti,“ uzavřel Petr Hampl.

Historické znalosti primátora Hřiba

Jaroslav Foldyna (SPD) na svém profilu na Facebooku zveřejnil dvě videa s účastníkem Pražského povstání Emilem Šnebergem.

Na videu sedí Foldyna u stolu s veteránem, který se účastnil Pražského povstání. „Jsem účastníkem Pražského povstání, bojoval jsem od 5. do 9. v Praze 19 tehdejší, dneska to je Praha 6,“ uvedl na začátku videa pan Šneberg.

Rudol Šneberg – žijící svědek, bojovník Pražského povstání 1945
Jeho výpověď zachycená kamerou  poslance J. Foldyny je ZDE

Foldyna poté konstatoval, že Zdeněk Hřib, primátor Prahy, ale tvrdí, že v té době byla Praha již osvobozená, že Rusové tehdy přijeli do již svobodné Prahy.

„Nevím, kde pan Hřib to vyčetl, protože v té době asi sám nebyl naživu. A bojovalo se v Praze, tam padlo 35 vojáků Rudé armády v Praze 6 dnešní a kolem 25 našich občanů dopoledne 9. května,“ zareagoval účastník Pražského povstání.

Podle jeho slov Hřib neříká pravdu a „nemá správné informace a sám tam nikde nebyl“. „Já tam byl a je škoda, že on ani neví o tom, že na Praze 6 a na jiných úsecích Prahy se bojovalo, když je primátorem Prahy,“ dodal.

Závěrem se vyjádřil k tomu, že starosta Řeporyjí Pavel Novotný nechal postavit vlasovcům pomník. „To je výsměch,“ zdůraznil Emil Šneberg.