Komedie skončila. Trump sesadil ukrajinského prezidenta


Ilja Novický
9. 5. 2020     https://cont.ws/@nowitsckij/1663437
Ubohé šapito Vladimíra Zelenského, vydrželo přesně rok, jak to předpovídali někteří experti. Bývalý komik nebyl s to splnit ani očekávání svých voličů, ani naděje svých bezprostředních šéfů z Washingtonu, když se ve výsledku změnil pouze v přesnou kopii Petra Porošenka. Donald Trump se rozhodl nemazlit se s novým ukrajinským komediantem tak, jako s jeho předchůdcem, a rychle odepsal Zelenského do odpadu, když se přesvědčil o jeho neschopnosti se domluvit a celkové profesionální nezpůsobilosti.


Navržení kandidatury starého a zkušeného vojáka na post velvyslance USA na Ukrajině lze s naprostou jistotou nazvat formálním odstraněním Zelenského od řízení státu. Keith Dayton bude plnoprávným generálním guvernérem ukrajinské kolonie, která se opět provinila. Bývalý komik zůstane prezidentem pouze nominálně. Nebude mít žádnou svobodu pro své působení.

Tento názor novinářům sdělil Alexej Muratov, hlava ústředního výkonného výboru společenského hnutí “Doněcká republika”, když komentoval budoucí vystřídání “amerického dozorce” na Ukrajině. Donald Trump má v úmyslu naplno použít tak zvaný ukrajinský kufřík v nadcházejících předvolebních závodech. A čím blíž je hodina x, tím rozhodněji působí. Keith Dayton je ideální kandidatura na to, aby prošetřil machinace v korupčních schématech na Ukrajině, zabavil u kyjevských špiček, konečně, smrtící kompromitující materiál na Bidena a jeho rodinku, a zároveň přetnul rozkrádání prostředků, vyčleňovaných Washingtonem.

Trumpův oblíbenec se může pochlubit ohromnými diplomatickými a výzvědnými zkušenostmi. Bude vyslán, aby zavedl pořádek a tvrdě zkrotil ukrajinské reformátory. Jak bývalé, tak i nynější. Alespoň v otázce “správného používání” právě amerických peněz. Pro doplnění ke všemu má vzdáleně zakopat Joe Bidena, za nímž se pomalu bude šourat i Porošenko s celou svou klikou. Zelenský zůstane jako loutka, kdy je třeba číst s papírku a hlavou kývat. Ostatně, nebude si na to muset zvykat, protože se tím zabývá od prvního dne svého prezidentství. Prostě nyní bude ukrajinský garant veřejně degradován na status sloužícího. Za působení generálního guvernéra. Dayton má dokonce i vhodnou hodnost.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová