Malta odchází z operace IRINI

Ivan David
11.5. 2020
Maltská vláda oznámila Evropské komisi, že odchází z operace IRINI. V  jejím rámci EU vyslala do Středozemního moře vojenské lodě aby vymáhaly dodržování embarga OSN na vývoz zbraní do Libye. Akce se však stejně jako v případě jejího předchůdce EUNAVFOR MED SOPHIA zvrhla v námořní taxislužbu pro migranty placenou z rozpočtu EU.

 
Maltský ministr zahraničních věcí Evariste Bartol podle řeckého serveru pronews.gr oznámil, že vláda v La Valletě zastavuje i placení příspěvků na financování IRINI. V diplomatické depeši, kterou vláda Malty zaslala Evropské komisi se uvádí, že kvůli naloďování migrantů u Libyjských břehů, které provádí plavidla pod vlajkou EU, vzrostl počet migrantů vysazených těmito loděmi na Maltě o 438%! Ostrovní země se tak dostala podle ministra vnitra Byroan Camilleriho do bezprecedentní bezpečnostní krize, protože v zemi prudce roste zločinnost.

Když byl mandát operace IRINI počátkem roku projednáván v Evropském parlamentu, varovala frakce Identita a demokracie (ID), jejímiž členy jsou i čeští europoslanci za SPD, před navážením migrantů do evropských zemí loděmi EU.

Maltská vláda avizovala, že v Evropské radě hodlá vetovat rozšíření operace IRINI. Podle maltského ministra zahraničí je akce IRINI z hlediska původní zadání naprostým fiaskem. Lodě pod vlajkou EU měly zastavovat a blokovat všechny lodě vezoucí zbraně do Libye, jak to stanoví rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která je závazná pro všechny členské státy. Skutečnost je však taková, že Turecko si hned vedle „lodní zdi EU“ zřídilo pravidelnou konvojovou dopravu, kterou přepravuje těžké zbraně na podporu džihádistické vlády samozvaného libyjského premiéra Faíze Sarrádže. Turecko do oblasti kolem Tripolisu, které drží Sarrádžovi džihádisté vyslalo dokonce armádní expediční sbor. Kromě toho pravidelně naváží do Tripolisu džihádisty naverbované v Sýrii.

Podle komuniké Maltské vlády je embargo zcela neúspěšné. Přes Egypt je obchází i Rusko, které pozemní cestou dodává zbraně Libyjské národní armádě (LNA), které velí polní maršál Chalífa Haftar. Podle informací libanonské agentury Al-Anwar Rusko zaplatilo Haftarově armádě naverbování 27 tisíc žoldáků, kteří prošli boji v Sýrii.