Sociolog Hampl o pomníku vlasovcům: Je to krok k oslavě všech esesáků

Sociolog Petr Hampl

Petr Hampl

4. 5. 2020   Sputnik
Český sociolog Petr Hampl varoval, že stavba pomníku vlasovcům může v konečném důsledku vést k adoraci nacismu. Památní desku členům Ruské osvobozenecké armády nechalo minulý týden v Řeporyjích umístit vedení městské části v čele se starostou Pavlem Novotným (ODS).


Pražské Řeporyje mají od čtvrtka památník tzv. vlasovcům. Tvoří ho třímetrový kovový stožár s drobnou plastikou na vrcholu v podobě sovětského tanku, na kterém leží německá vojenská helma. Plastiku radnice získala od „významného, ale neznámého autora“. Některá média spekulovala, že daným autorem může být David Černý.

Proti pomníku vlasovcům, který byl umístěn pouze několik týdnů po zbourání pomníku maršála Koněva v Praze 6, se ohradilo ruské velvyslanectví. Proti tomuto záměru se ale vyslovila i řada českých osobností.

„Ano, vlasovci mají dvojí tvář. Je pravda, že pomohli zachránit Prahu. Ale je také pravda, že předtím dlouhá léta byli zrádci své vlastní země, a teď je samozřejmě otázka, zda se vykoupí několikadenním, doslova několikadenním, jednáním pozitivního typu, a zda se zapomene na jejich vlastizradu. Já si myslím, že by se zapomínat nemělo,“ uvedl loni v listopadu prezident Miloš Zeman.

Sociolog Petr Hampl poznamenal, že odhalení pomníku může být prvním krokem k oslavě příslušníků SS.

„Pomník v Řeporyjích. To není ‚jen‘ o vlasovcích, to je krok k oslavě všech esesáků,“ napsal na svém Twitteru.

Vlasovci byli sovětští občané, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do kolaborantské ozbrojené formace Ruská osvobozenecká armáda (ROA), která byla vytvořena nacistickým Německem, a dopustila se páchání válečných zločinů. ROA od začátku roku 1945 bojovala na straně nacistického Německa, ale na konci války se zúčastnila pražského povstání, Prahu však do kapitulace německé armády ve městě a vstupu Rudé armády opustila.

Dříve česká média informovala, že řeporyjský starosta Novotný dostal policejní ochranu, stejně jako starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). S odkazem na nejmenované zdroje týdeník Respekt napsal, že Hřiba a Koláře se může pokusit otrávit příslušník ruských tajných služeb, který do země přicestoval s diplomatickým pasem a ricinem v kufru. Rusko tato obvinění důrazně odmítlo.

Kolář nechal v dubnu odstranit pomník maršála Koněva, zatímco Hřib přejmenoval náměstí, kde stojí ruské velvyslanectví na počet zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Hřib loni odmítl po rekonstrukci Staroměstské radnice vrátit pamětní desku, která připomínala pomoc Rudé armády pražskému povstání.