The Guardian: NATO by mohlo zůstat bez letů nad Ruskem kvůli umíněnosti USA …

Alexej Bukatkin
14. 5. 2020      politexpert
Britský list The Guardian zveřejnil článek o vystoupení USA ze Smlouvy o otevřeném nebi. Žurnalisté zdůraznili, že tento krok je pro bezpečnost Washingtonu a celého světa krajně riskantní. Překlad materiálu (do RJ, pozn. překl.) poskytl list PolitRossija. V článku je upřesněno, že hlava Pentagonu Mark Esper a státní tajemník Mike Pompeo usilovně podporují vystoupení Spojených států ze Smlouvy o otevřeném nebi. 


Nicméně evropská strana zastává zcela jiný názor – politici i experti jsou přesvědčeni o nutnosti zachování této smlouvy.

Platnost dokumentu značně snižuje rizika vzniku možného válečného konfliktu. Jak se v Evropě předpokládá, tato smlouva je garantem stability ve vztazích atomových velmocí.

Novináři The Guardian zdůrazňují, že odstoupení od smlouvy zavře pro USA nebe nad Ruskem, avšak pro RF nevzniknou překážky v leteckém prostoru USA. Jsou také přesvědčeni, že v důsledku přerušení smlouvy se evropské země ocitnou ve velmi nevýhodné situaci. Právě proto experti EU požádali RF o prodloužení plnění tak důležité smlouvy.

Podotkněme, že nyní letadla NATO aktivně využívají možnost létat v leteckém prostoru Ruska. Ovšem kroky Washingtonu mohou vyprovokovat nenapravitelné následky. Aliance předpokládá, že v případě přerušení smlouvy by Rusko mohlo vytvořit nevýhodné podmínky pro pokračování platnosti smlouvy.

Pro Novou republiku vyhledala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová