Toto se mohlo zvrhnout v horkou válku s Ruskem, která by začala třeba kvůli diplomatickému kufříku, varuje Bašta

Historik Jaroslav Bašta (BOS)

Jaroslav Bašta
12. 5. 2020 ParlamentníListy
V rámci letošních 75. oslav Dne vítězství sleduje někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta, snahy vytvořit nový pohled na dějiny a zmiňuje operace některých členských států na východě Evropy, jejichž cílem bylo vyostření vztahů s Ruskou federací. Situace by se podle něj mohla snadno zvrhnout v horkou válku, která by začala třeba kvůli diplomatickému kufříku.


Prvním takovým krokem se stala zářijová rezoluce Evropského parlamentu k paktu Molotov – Ribbentrop, která obvinila Sovětský svaz z rozpoutání nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva. Na tento nový pohled na dějiny letos navázalo vyjádření Evropské komise, která konstatovala, že koncentrační tábor v Osvětimi osvobodila spojenecká vojska, nikoliv tedy Rudá armáda a maršál Koněv.

Kolem něho se již od 21. srpna 2019 schylovalo k další psychologické operaci s jeho pomníkem v Praze 6. Úkol byl jasný, socha musí zmizet ještě před výročím. „Inu, když se revidují dějiny, většinou se to týká symbolů. Jedny se bourají, druhé zase stavějí. Praha se nechtěla nechat zahanbit Ukrajinou a Pobaltím, takže kromě odstranění sochy maršála postavila v Řeporyjích památník příslušníkům Ruské osvobozenecké armády – tzv. vlasovcům. Jako výraz vděčnosti za pomoc Pražskému povstání, dodává Bašta.

„Komunálním politikům nijak nevadilo, že stavějí pomník příslušníkům SS… Jinak prosluli jako váleční zločinci v Bělorusku, Polsku, na Ukrajině a nakonec i v Československu,“ podotkl někdejší diplomat. Sympatie k nacismu nakonec vyjadřuje i drobná řeporyjská plastika – sovětský tank T-34 přikrytý helmou nacistického Wehrmachtu.

Pražské provokace nakonec vyvolaly ruskou odvetu, která dostala podobu nově přijatého zákona o ochraně vojenských hrobů a válečných památníků, který dává možnost ruským orgánům činným v trestním řízení stíhat i trestné činy spáchané v zahraničí. Starostovi Prahy 6 a členům zastupitelstva tak hrozí až 360 hodin veřejně prospěšných prací, ocitnou-li se na území Ruské federace.