Neoimperialismus poháněný dluhem uškrtí naši civilizaci

Krakauer a -rp-

11. 6. 2020 ObservatorPoliticznyPrvníZprávy
Kdysi bylo čest platit dluhy. Dluh byl v podstatě něčím trapným, byl to druh poslední instance, jejíž dosažení bylo oprávněné při investování nebo ve skutečných potížích.


Dluh v naší kultuře byl něčím, za co bylo možné potrestat, prodat do otroctví nebo dokonce přijít o život. Dogma splácení dluhu byla vždy v platnosti, samozřejmě spolu s úroky, které jsou odměnou věřiteli – zaprvé za riziko a zadruhé za dobu použití jeho kapitálu. Ve středověku byla zároveň lichva velmi přísné trestána. Ale přesto vládci dělali svým „poddaným“ různé věci například výměnu mincí za nový vzor – bez varování směnným kurzem se ztrátou pro držitele mincí atd.

Peníze byly vždy zdrojem energie. Ovládáním peněz ovládáte společnost – životy lidí, jejich touhy a příležitosti. Celá naše myšlenka na organizování civilizace – od dob římských, byla založena na potřebě mít peníze a kdokoli, kdo je agreguje – má větší příležitosti ovlivnit realitu.

Dnes mají země navíc neuvěřitelnou zadluženost – model vytváření peněz z úvěru je v ekonomice trvale zakořeněn a je jeho základem. Hodnota je vytvářena v západním světě prostřednictvím úvěru, na kterém je ještě třeba vydělat a zaplatit úrok. Ti, kteří vytvářejí peníze, mají moc, je zajímavé, že jejich moc je často větší než těch, kteří stanovují pravidla pro vytváření a obchodování s penězi. Západ si však stále troufá označovat se jako demokratický a tvrdit, že ho ovládá většina … To jsou specifika neoliberální demokracie.

Dnes se děje ale něco, co je ve své podstatě fenomenální. Veřejné úřady vytvářejí peníze bez omezení, nemusíte zveřejňovat důvody pro tisk více fiktivních dolarů, eur nebo jenů. Zajímavé je, že inflace je pod kontrolou, protože velký kapitál získává peníze, půjčuje veřejným orgánům ještě více a doufá v zisky v budoucnu. Bohatí zbohatnou a zadlužené veřejné orgány tisknou ještě více, aby splatily dluhy.

Jsou situace, kdy peníze již nejsou měřítkem hodnoty. Peníze jsou rozdávány nalevo, napravo, to je to, co nás naučila internetová krize a poté realitní krize na americkém trhu. Příliš velké na to, aby selhaly, vedly k situaci, která způsobila krizi – ale donutily veřejné orgány zaplatit za své chyby. Výsledek byl, že se nic nestalo a ostatní to zaplatí. Toto je naprosté obrácení reality. Jste neschopní, děláte chyby – nenecháme vás zkrachovat, vytiskneme peníze a dáme vám je.

V takovém světě také nikdo nechce platit drobným spořitelům úroky. Navíc tyto ponižující úroky jsou stále daněny státem.

Ekonomové, kteří jsou mluvčími systému, říkají, že je lepší platit – rozdávat peníze, než stagnovat. Zatímco každý předstírá, že nedochází k inflaci, tento problém zmizel a již neplatí, s výjimkou malého známého dogmatu v rozpadlých ekonomických odděleních klasických vysokých škol.

Právě tyto postoje ekonomů, ospravedlňující „emisní politiku“, jsou svědectvím o lži, kterou je neoliberalismus. Všechno ve světle mediální nádhery bylo vše posvěceno – s komentáři – potvrzující správnost zvoleného, bez alternativní cesty.

Položme tedy dvě otázky, které z nich mohou být pro naše zkušené čtenáře naivní, dokonce dětinsky naivní. Zaprvé, co se dělo s tiskem peněz v socialistickém systému? Zadruhé, v kapitalismu – neoliberálním – který potřebuje stále peníze a nezáleží na tom, že už si je někdo vydělal, opravdu musíme pracovat? Velké instituce koneckonců dostávají od vlády peníze, které vytváří pomocí informačních systémů. Neexistuje žádný vklad, neexistuje žádný rizikový účet, zda je možné poskytnout půjčku – stiskne se na klávesnici tlačítko Enter a celková bilanční suma Federálního rezervního systému se stále zvyšuje o určitou částku.

Na tyto otázky odpoví neoliberální ekonomové – ne a ne. Za prvé, ne, protože tehdy to byl jiný systém a basta. Tím končí argumentace a nezáleží na její iracionalitě v dnešní realitě. Druhým důvodem není to, že každý, kdo rozumí základům ekonomiky – například na střední škole – chápe, že to není možné, protože se jedná o velký organizovaný podvod. Jde o to, že poražení dostávají papíry a předvádějí se v kasinu, kde hra pokračuje a majitelé kasin jsou spokojeni, stále mají nejlepší nápoje a ubytování v hotelu kasina zdarma.