Rakouská vláda si předvolala na kobereček tureckého velvyslance za násilí páchané tureckými Šedými vlky

Ivan David
30. 6. 2020
Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg (ÖVP) si kvůli čtyřdenním násilnostem páchaným příslušníky turecké teroristické organizace Šedí vlci ve vídeňské čtvrti Favoriten předvolal tureckého velvyslance Ozana Ceyhuna. Místo slušné omluvy za násilné útoky tureckých občanů na legální demonstrace rakouských občanů kurdské národnosti a na rakouské policisty však turecký velvyslanec zcela nediplomaticky napadl vládu hostitelské země z podpory terorismu.


„Skutečnost, že ve Vídni byly příznivci Kurdské strany pracujících (PKK), která je Turecku na seznamu teroristických organizací , organizovány demonstrace, jsou dalším důkazem toho, jak málo upřímně probíhá v Rakousku boj s terorismem.“ Toto stanovisko tureckého ministerstva zahraničí tlumočil turecký velvyslanec šéfovi rakouské diplomacie.

Rakouský ministr turecký přístup rázně odmítl. „Nazvat demonstranty příznivci teroristických organizací je slovník, který odmítáme.“, řekl Schallenberg. Ministr  důrazně varoval tureckého diplomata, aby se do budoucna takových prohlášení vyvaroval. „Právo na svobodu shromažďování a projevu má v Rakousku velkou hodnotu, “ připomněl rakouský ministr tureckému vyslanci. Při  jednání jej vyzval, aby „přispěl k de-eskalaci“ místo „přilévání oleje do ohně“.
Po jednání Schallenberg v rozhovoru s rakouskou televizí ORF zdůraznil, že si Rakousko nepřeje, aby byly do Vídně dováženy jakékoli zahraniční konflikty. Předvolání tureckého vyslance je dohrou na útoky Turků organizovaných v paramilitární organizaci Šedí vlci na pokojné a legální demonstrace Kurdů proti turecké agresivní politice. Rakousko je jedna ze zemí, kde jsou Šedí vlci zakázaní jako teroristická organizace kvůli mnoha prokázaným případům účasti jejich členů na vraždách, žhářství a dalších násilnostech.

Šedí vlci jsou organizačně propojení s menší tureckou vládní stranou MHP. Jde o  obdobu polovojenských jednotek německé nacistické strany SA. Na rozdíl od ní však provádí útoky na opoziční politiky nejen v Turecku, ale i v  zahraničí. Jejich zákaz a zařazení na seznam teroristických organizací v  Rakousku loni prosadila současná vláda kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP).

Recipročně si turecká vláda předvolala na kobereček rakouského velvyslance Johannes Wimmera. Ten se však na předvolání odmítl na turecké ministerstvo zahraniční dostavit z důvodu „zaneprázdnění“. Místo sebe poslal jen chargé d´affair, což je nižší diplomatický zástupce země. Tento akt – nepochybně předem konzultovaný s nadřízenými ve Vídni – je dalším signálem, že Rakousko a Turecko směřují k diplomatické roztržce.

Rakousko jako jediná země EU ostře vystoupilo proti turecké invazi do kurdských oblastí Rojava a Afrin na severu Sýrie. Kvůli válečným zločinům páchaných tam tureckou armádou a pomocnými džihádistickým sbory si při konferenci EU-Turecko odmítl rakouský kancléř Kurz podat ruku s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem. Rakousko jako neutrální země není ve své politice vázáno nutností brát ohledy na to, aby nejagresivnější člen NATO nepřeběhl k Rusku.

Při jednání na tureckém ministerstvu zahraničí si rakouský vyslanec vyslechl výtky proti násilí, které rakouská policie použila proti Šedým vlkům. Rakouští policisté, kteří se snažili zabránit násilným útokům Turků na Kurdy přitom ve skutečnosti museli také čelit agresívním útokům. Šedí vlci policisty napadali dlažebními kostkami a dalšími nebezpečnými předměty. Rakouští policisté s nasazením svého zdraví zabránili, aby Šedí vlci provedli s kurdskými demonstranty to, co spáchali v Oděse ukrajinští neonacisté s demonstranty ruské národnosti, které upálili v Domě odborů.

Na stanovisko turecké vlády tlumočené rakouskému vyslanci ještě včera veřejně reagoval rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP), který výtky odmítl. Zdůraznil, že v  Rakousku je zakázaná i PKK. „Postupujeme stejným způsobem proti oběma.“, řekl Nehammer. Rakousko uplatňuje „nulovou toleranci k násilí, bez ohledu na to, z které strany.“, zdůraznil ministr vnitra. Současně odmítl, aby na rakouské půdě byly vedeny turecké konflikty. „jediný kdo má v Rakousku legální monopol na násilí je policie. Nikdo jiný není oprávněn brát do svých rukou zbraň a  prosazovat to co si myslí, že je spravedlnost. Zvlášť, když je to v  rozporu s našimi zákony.“, řekl Nehammer.