ČTK umí napsat titulek…

Ivan David
16. 7. 2020
Tak jsem se dnes ve zprávách ČTK dočetl hned v titulku: “Důvěra v prezidenta podle CVVM klesla na 44 %, je nejníže od r. 2017” ZDE. Ano, je to asi pravdivá zpráva, a víme, že nejméně třetina čtenářů hlouběji do textu nepronikne. ČTK tak plní svoji úlohu manipukovat veřejným míněním. Jak lze pravdivou zprávou manipulovat veřejným míněním? Jednoduše, vytrhne se z kontextu.

Kontext lze vyšíst z pokračování zprávy ČTK, z níž vyplývá, že poklesla důvěra občanů ke všem voleným orgánům. Důvod vidím v tom, že lidé jsou naštvaní na svoji situaci a kvůli tomu, co vidí kolem sebe. A vědí jen to, co jim média laskavě zprostředkují. Jak by asi vypadaly jejich postoje, kdyby znali podstatnější část reality?

Ze zprávy ČTK totiž dále vyplývá, že jen třetina občanů důvěřuje Poslanecké sněmovně, 34% Senátu, hejtmanům 36%, krajským zastupitelstvům 40%. Prezident je tedy i přes velký pokles spokojenosti s politickou situací nejdůvěryhodnější, nepočítáme-li obecní zastupitelstva, na která občané vidí zblízka a média je příliš neovlivní. Nepochybuji, že pokud by volby byl vyhrál Jiří Drahoš a hodnocení přesto dopadlo stejně, zněl by titulek nejspíše: “Prezident republiky má nejvyší důvěru ze všech celostátně volených orgánů”. I to by byla pravda. Tvořivost některých novinářů nezná mezí. V šedesátých letech se u nás vykládal vtip, že Kennedy a Brežněv soutěžili v běhu. New York Times napsaly, že Kennedy zvítězil a Brežněv prohrál. Sovětská Pravda napsala pravdivou zprávu, že Brežněv se umístil na výborném druhém místě, kdežto Kennedy skončil předposlední.

Zajímavá je také druhá zpráva ČTK: “STEM: Spokojenost Čechů s členstvím v EU klesla, i kvůli pandemii” ZDE. Spokojenost lidí s členstvím v EU klesla na 46%. Prý kvůli nejasné představě o roli EU v pandemii a obavám z ekonomické situace. To je velmi kulantně vyjádřeno. EU nic užitečného během pandemie nepředvedla. Proto Komise žádá více peněz na podporu instutuce pro zvládání epidemií, která se neosvědčila. Obavy z ekonomické situace by nevedly k poklesu důvěry, pokud by sliby EU vypadaly věrohodně. Klesla i důvěra v NATO (míra poklesu raději neuvedena).

Jen 36% občanů ČR se domnívá, že je ČR schopna uplatnit v EU své stanovisko. Je to ovšem jinak. souhlasné stanovisko je uplatňováno velmi úspěšně, nesouhlasné se může uplatnit jen tam, kde je právo veta a nechybí k tomu odvaha našich představitelů. To jsou vzácné případy.

Jak by průzkum dopadl, kdyby občané byli pravdivě informováni? Narychlo zaváděná cenzura to asi nezachrání.