Okamura reaguje na Klause: Jestli z EU nevystoupíme, tak nás zničí. Jsme jen kolonie pro jejich šmejdy. Vlastenci, buďte jako Foldyna

Předseda SPD Tomio Okamura

6. 7. 2020  ParlamentníListy

Českou politickou scénu na počátku prázdnin rozčeřil spor, jak se má politická strana kritická vůči EU postavit k myšlence okamžitého odchodu. Zatímco Václav Klaus z hnutí Trikolóra si myslí, že by to bylo nezodpovědné, protože bychom byli terčem pomsty Bruselu, který by si z nás udělal exemplární případ, Tomio Okamura z SPD považuje setrvání v tomto společenství za ještě nebezpečnější, neboť jeho nejnovější nápady fatálně ohrožují českou ekonomiku, bezpečnost i základy státu. ParlamentníListy.cz přinášejí polemiku obou předsedů.

Václav Klaus mladší nedávno pro Seznam Zprávy uvedl, že bychom neměli nyní vystupovat z EU, čímž znatelně zklamal řadu sympatizantů Trikolóry, propagujících okamžitý czexit. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz svůj postoj vysvětloval: „Teď odejít z EU bez Polska, bez Maďarska a čelit neskutečné pomstě Unie, to není nic, co by bylo v zájmu občanů České republiky. Máme podniky, kde jde 90 procent často na export do evropských zemí, takže opuštění EU teď prostě není realistický krok.“

Klaus chápe, že když lidé vidí, co provádí Angela Merkelová nebo Ursula von der Leyenová, že touží prásknout dveřmi hned a hlasitě. „Jsem poslední, kdo by se chtěl nechat těmito lidmi řídit, ale skutečně teď na to síla není. To je podobné, jako bychom chtěli v roce 1941 odejít z protektorátu. Když už, tak v roce 1944 na podzim,“ dodal.

V současnosti je podle něj řešením odmítat ty nejšílenější nápady a například také přestat mechanicky přijímat v českém Parlamentu všechnu unijní legislativu, která se dnes přijímá často bez jakékoliv rozpravy.

Na Klausova slova zareagoval obsáhlým vyjádřením pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který se rychlého oddělení od EU nebojí, naopak jej prosazuje.

„V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Václav Klaus ml. z Trikolóry jen opakovaně potvrdil svůj postoj, že nechce vystoupit z EU,“ zdůraznil Tomio Okamura a připomněl, že to není poprvé. Kromě toho předseda hnutí Trikolóra odmítá přímou demokracii v podobě referenda a přímé volby prezidenta.

„A chce zrušit minimální mzdu, což by bylo fatální pro české občany v manuálních profesích, jelikož by byli nahrazeni levnými zahraničními dělníky,“ pokračuje předseda SPD. Navíc Trikolóra ústy svého předsedy ukazuje sympatie k ODS a vlastně se od Fialovy strany až tolik neliší.

„Co na to říct? Myslím, že je dobře, že se ukazují zásadní rozdíly mezi programem SPD a Trikolóry. Každý má právo prosazovat svůj program, takže Trikolóru nijak nekritizujeme. Jsme naopak rádi, že se zcela vyjasnily programové rozdíly. A je na svobodné volbě občanů, komu dají ve volbách hlas,“ říká k tomu lídr Svobody a přímé demokracie.

Pokud jde o Evropskou unii, SPD zastává názor, že je nereformovatelná, a pokud z ní nevystoupíme, tak nás zničí. Ať už imigrací, islamizací, sluníčkářským neomarxismem, nebo klimatickou hysterií destruující ekonomiku. Jako alternativu nabízí již fungující Evropské sdružení volného obchodu.

„Koalici s ODS si opravdu v SPD představit neumíme, jelikož by se s návratem ODS opět vrátily staré pořádky, jako jsou korupce, klientelismus, asociální jednání vůči slušným a pracujícím lidem a pokračovala by probruselská politika,“ píše dále Okamura. Zato Trikolóra podle něj potvrdila, že je prounijní stranou, která se příliš neliší od ODS.

To mimo jiné znamená, že se potvrzuje, že nejsilnější vlasteneckou a euroskeptickou stranou je právě SPD.

„Proto bych rád tímto vyzval ostatní vlastenecké či euroskeptické strany, aby netříštily síly a podpořily největší vlasteneckou stranu, kterou je SPD. Tak máme jedinou šanci zvítězit nad probruselskými stranami. Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření. V příštích volbách půjde totiž doslova o zachování svobody a existence naší republiky. Správnou cestu všem vlastencům ukázal letos Jaroslav Foldyna, který se stal členem poslaneckého klubu SPD a posílil naše řady na 20 poslanců. Vlastenci táhnou za jeden provaz! Pojďte i vy s námi,“ vyzývá Tomio Okamura.

Klaus se prý svými argumenty blíží Petru Fialovi, který vážně vykládá v České televizi, že czexit nemůže požadovat nikdo, kdo je při smyslech. Jeho zdůvodnění obchodními vazbami na EU je podle Okamury směšné, protože Švýcarsko má s EU podobně intenzivní obchod, a nepotřebuje k tomu být členem. Totéž platí pro Norsko a nově pro Británii.