Schneider: Kdo ještě pochybuje o tom, že Evropa „hnědne“?

Památník nacistickému flaku -Most, park na Šibeníku

Jan Schneider a -rp-
5. 7. 2020     PrvníZprávy


V Mostě na vrchu Šibeník odhalili jako památník maketu nacistického protiletadlového kanónu, kterým byli sestřelováni spojenečtí letci.

„Kdo ještě pochybuje o tom, že Evropa hnědne, Českou republiku bohužel nevyjímaje?,“ ptá se Jan Schneider.

„Oslovte prosím své známé, vojáky, historiky – zejména na Západě, aby vyjádřili a na diplomatická zastoupení České republiky zaslali své mínění.

Nenecháme hanobit památku osvoboditelů, ať přišli z Východu nebo ze Západu!, ” vyzývá Jan Schneider.

Most má nový památník jako vzpomínku na spojenecké nálety z posledních dvou let druhé světové války. Jde o napodobeninu protiletadlového kanónu – takzvaného flaku – o ráži 12,8 centimetru.

Flak najdete v parku Šibeník. „Na tomto místě proto, že zde takový skutečný kanon stál.

„Repliku jsme vybrali jako památník, protože je to hmatatelný důkaz a symbol spojeneckých náletů, které se zde uskutečnily v letech 1944 – 1945 na chemičku,“ vysvětluje Edvard D. Beneš, místopředseda a sekretář Severočeského leteckého archivu Most, proč je památník právě zde a proč má podobu jednoho z nejobávanějších protivníků spojeneckého bombardovacího letectva.

Náletů se uskutečnilo celkem sedmnáct a v nejbližším okolí flak sestřelil několik desítek letadel.

„Archeologickým výzkumem a různými dokumenty se podařilo zjistit, že přímo na Mostecku se zřítilo pět amerických letounů,“ přiblížil Karel Otto Novák, předseda Severočeského leteckého archivu Most. Zahynulo při tom 13 spojeneckých letců.

foto Oldřich Hájek – e-mostecko