Vyzobáno z webů za červen 2020

Jan Kadubec 

3. 7. 2020   Outsidermedia

*Americká společnost dokáže vyslat rakety na oběžnou dráhu a vrážet stovky miliard do zbrojení, ale nedokáže zabezpečit vlastním občanům ani základní zdravotní péči a sociální zabezpečení pro všechny.


*Chtělo by to, aby nám někdo z nadšených obdivovatelů Spojených států vysvětlil, co je to americká demokracie, politická kultura, svoboda a spravedlnost, a také obhajoba lidských práv, kvůli které umírají lidé na celém světě. To hlavní ale asi zůstane – média neříkají pravdu, protože ji neznají nebo nechtějí znát, a proto se šíří fámy a čtou příběhy, které mohou být dramatické, uvedl Zbořil. Jedině bývalá poradkyně prezidenta Obamy Susan Rice nám to řekla jasně – je za tím Putin! A možná i nějaké čínské dezinformace. Jako kdyby si dopisovala s někým z Respektu, dodal.

*Prezident Donald Trump vydal prezidentský dekret, který upozorňuje, že pětice firem známá jako FAGMA – tedy Facebook, Apple, Google, Microsoft, Amazon – rozpřáhla své sítě tak, že dokáže manipulovat s veřejným míněním. Dochází k digitální privatizaci lidských práv. Ve skutečnosti se ale jedná o digitální projev kapitalistického chápání lidských práv. Soukromé noviny tak fungovaly vždy, bez ohledu na liberální fráze o svědomí společnosti.

*Podle amerického prezidenta Čína po celá desetiletí „drancovala Spojené státy jako nikdo jiný“.

*Pompeo označil Čínu za hrozbu pro Západ. Komunistická strana Číny se podle amerického ministra zahraničí snaží o destrukci západních myšlenek, západních demokracií i západních hodnot. Hrozba čínské komunistické strany plyne z její doktríny a ideologie.

*Bezcitné pokusy čínské komunistické strany využít tragické smrti George Floyda ke svému vlastnímu politickému prospěchu se nepodaří. Peking v jakékoliv době bezohledně vnucoval komunismus. Spojené státy v obtížných dobách pokračují v zajišťování svobody, napsal Pompeo na svém Twitteru.

*Výrok Joe Bidena: Kdo váhá mezi mnou a Trumpem, není černoch.

*Joe Biden, v jehož projevech se už projevuje pokročilý Alzheimer, někdy i dost komicky, nedávno řekl: „My dáváme přednost pravdě před fakty“.

*Jsme národ, který vybudoval Panamský průplav, vyhrál dvě světové války, poslal člověka na Měsíc a srazil komunismus na kolena, uvádí televizní stanice Trumpova slova. V květnu byly v Bílém domě Spojené státy a Velká Británie uvedeny jako vítězi nad nacismem. V den Vítězství bylo v blahopřejné zprávě uvedeno, že 8. května 1945 Amerika a Velká Británie „zvítězily nad nacisty“. „Duch Ameriky vždy zvítězí. Tak to prostě je,“ uvádí tisková služba Bílého domu. Sovětský svaz nebyl v publikaci zmíněn.

*Oskar Krejčí: Spojené státy jako oficiální opora míru a demokracie se zmítají v křeči. Monstrózní vojenské výdaje Spojených států jsou zbytečně velké z hlediska zajištění bezpečnosti, a příliš malé na ovládnutí světa. Zadluženost Washingtonu i tak roste do nesrozumitelných výšin. Tento stav nemůže být udržitelný donekonečna. Nervozita americké politické elity naznačuje, že si toho je i řada lidí ve Washingtonu vědoma. Nikdo, kdo žije ve střední Evropě a neztratil v záplavě korektnosti pud sebezáchovy, si nemůže přát kolaps Západu – a tedy ani zhroucení Spojených států. I když je „americký mír“ na Blízkém východě pokřivenou karikaturou spravedlnosti, jak by vypadala politika Izraele, Saúdské Arábie či Íránu poté, kdyby se Spojené státy odtamtud bez náhrady vytratily?

*Podpora médií vůči liberálnímu radikalismu se projevuje i dosti kuriózním způsobem: BBC např. informovala o tom, že při „převážně mírumilovných“ protirastistických demonstracích bylo zraněno 27 policistů.

*Liberálna tlač u nás na Slovensku chce navodiť dojem, že za všetko zlé, čo sa deje v USA, môže prezident Donald Trump. Akoby jeho výmena zmenila oligarchickú a rasistickú podstatu americkej spoločnosti.

*Je to záležitost zdravého rozumu, řekl Trump, máme G7, není tam Rusko a polovina otázek je věnována právě Rusku. Kdyby tam byl, bylo by mnohem snazší je vyřešit.

*Píše se už o více než 30 milionech lidí, kteří přišli o práci, a o 100 tisících zkrachovalých firem. A o očekávaném poklesu produkce až o 40 procent. Jestli virus byl – jak se domnívají někteří konspirační teoretici, včetně zdá se Trumpa – promyšlený čínský útok na americkou ekonomiku, tak se zjevně vydařil. Během několika týdnů negoval veškeré ekonomické zlepšení a posílení zaměstnanosti za Trumpova prezidentství.

*Čína zbrojí a zbrojí, zatímco EU v rámci NATO jen mírumilovně vyzbrojuje (evropské státy NATO ročně vynakládají na zbrojení 1,5krát více v dolarech, než Čína). Si v projevu na univerzitě Si-an Ťiao-tchung v dubnu prohlásil, že „velké kroky v historii vždy vznikly z tavicího tyglíku významných neštěstí“.

*Digitální verze jüanu. Například není třeba se obávat bankovního sektoru, neboť platební systém založený na tomto druhu „digitální bankovky“ (nebo „mince“) nezávisí na finanční situaci bank, jejich úvěrovém ratingu a vzájemné spolupráci, to znamená, že stabilita základní úrovně finančního systému země prudce stoupá. Žádný bankovní manažer nemůže ukrást peníze, někam je přesunout nebo rozdat na pochybné půjčky. V tomto případě stát získává úplnou transparentnost všech plateb téměř v reálném čase a také možnost použít získané údaje k doladění ekonomiky. A to vše bez dalších nákladů na údržbu nepohodlné papírové nebo kovové hotovosti. A co je nejdůležitější, neexistují žádná technická omezení, která by bránila rozšíření tohoto systému za hranice Číny. A tady začíná to nejzajímavější. Novináři agentury Bloomberg se odvolávají na odhady vědců, kteří se obávají o perspektivy ekonomických sankcí: Aditi Kumarová a Eric Rosenbach z Harvardské školy státní správy Johna F. Kennedyho v květnovém čísle časopisu Foreign Affairs tvrdí, že digitální verze jüanu (čínská virtuální měna je oficiálně známá právě pod tímto názvem) může nakonec usnadnit Íránu a dalším zemím vyhnout se americkým sankcím nebo převádět peníze, aniž by to zjistila vláda Spojených států. Je tomu tak proto, že v určitém okamžiku zřejmě bude možné převádět digitální měnu přes hranice, aniž by procházela mezinárodními platebními systémy na základě dolaru.

*Bývalý ministr financí USA při Obamově vládě Henry Paulson ve svém článku pro Foreign Affairs vysvětlil, že navzdory všem technickým výhodám nemá Čína politickou a finanční stabilitu a nemá pověst skutečně spolehlivého finančního centra, jakou mají Spojené státy. V podstatě to znamená, že důvody, proč jsou mnozí ve Washingtonu přesvědčeni, že dolar bude věčně atraktivní (a de facto standardní) měnou světového obchodu, jsou čistě psychologické nebo je to prostě image. To znamená, že Spojené státy mají pověst spolehlivého finančního centra, ale Čína takovou pověst nemá, a podle amerických finančníků je nepravděpodobné, že by ji získala bez „demokratických reforem“.

*Gordon Thomas, Prameny draka, Brána-Knižní klub, Praha 2002: Spojené státy sehrály v uplynulém desetiletí významnou roli, když pomohly Číně stát se nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě. Americké společnosti zaznamenávaly obrovské zisky, když se jim podařilo zdvojnásobit či zečtyřnásobit příjmy milionů Číňanů a poskytnout jim vyšší životní úroveň. A protože hrubý domácí produkt Čínské lidové republiky stále dosahoval pouhých 350 dolarů na hlavu, daly se další epochální zisky utržit ze společných podniků. Američané zakládali doly a provozovali luxusní hotely… K tomu se přičítala výhoda nízkých mezd – průměrný výdělek v čínském průmyslu činil asi 60 dolarů měsíčně, což bylo méně než denní mzda ve Spojených státech. Američtí investoři si navíc mohli v Číně vyškolit lacinou pracovní sílu a naučit ji pracovat s americkými technologiemi, což by ještě více prohloubilo čínskou závislost na Spojených státech… Dnes jsou USA a západní země v opačné pozici. Čína začala tvrdě ohrožovat jejich dosavadní ekonomická privilegia. Teď je naopak třeba Čínu přibrzdit různými opatřeními, aby byla čínská exportní (invazní) síla podvázána. Historickou úlohou lidí v Hongkongu je vydělávat pro Čínu peníze a bavit se. Jiný politický mandát nemají. Tím je naplněna odměřená míra demokracie daná dohodou o jedné Číně a dvou systémech civilní správy.

*Čínská ekonomika svou velikostí překonala tu unijní v roce 2012 a ekonomiku USA v roce 2014. Při zachování relativně lineárního vývoje lze očekávat, že v druhé polovině tohoto století tu evropskou předežene také Indie.

*Zásluhou lidí, jako byl tehdejší britský velvyslanec v Číně, i ve střední Evropě zdomácněla představa, že na Náměstí armáda zabila přinejmenším 10 tisíc lidí. Minulý rok vydali Ivana Bakešová, Ondřej Kučera a Martin Lavička, tři čeští sinologové, knihu Dějiny Čínské lidové republiky. Podle jejich výzkumu během tohoto údajného masakru nebyl na náměstí Brány nebeského klidu zabit žádný člověk. Kvalifikované odhady hovoří o přibližně 300 zabitých na přístupových cestách k tomuto Náměstí, z toho bylo přibližně sto vojáků. Samotné náměstí Brány nebeského klidu bylo vyklizeno bez násilí na základě dohody. Autoři zmíněné knihy pak popisují, jak se formoval klamavý obraz o těchto bezesporu tragických událostech v Pekingu, a to včetně podílu zpravodajských služeb na utváření této falešné představy.

*Noam Chomsky: Velké farmaceutické firmy dosahují obrovské zisky díky právům na monopolní ceny, které jim zaručují mezinárodní dohody podivně označované jako „dohody o volném obchodu“. Mají vědecké zdroje. Ale ničí je kapitalistická logika, podle které se z přípravy na budoucí katastrofu nedá vydolovat žádný zisk.

*Bývalý velitel štábu operativního vedení Nejvyššího hlavního velení Ozbrojených sil Německa, generál Alfred Jodl přiznal: „Pokud jsme ještě v roce 1939 neutrpěli žádnou porážku, tak jen proto, že asi 110 francouzských a anglických divizí stojících během naší války s Polskem na Západě proti 23 německým divizím zůstávalo zcela pasivní.“

*Zpráva Mezinárodní komise pro reparace s Německem v čele s Ivanem Majským v roku 1945. Mezi úkoly komise patřilo vytvoření formule, podle které poražené Německo mělo nahradit škody vítězným státům. Komise došla k následujícímu závěru: „Množství Německem vložených vojákodnů na sovětské frontě překonává to samé množství na všech ostatních spojeneckých frontách, a to minimálně desetinásobně. Sovětská fronta také odebírala čtyři pětiny německých tanků a okolo dvou třetin německých letounů.“ Celkově SSSR vynaložil okolo 75 procent všech vojenských úsilí protihitlerovské koalice. Rudá armáda za roky války zničila 626 divizí zemí Osy, 508 z nich byly německé.

*Americký prezident Roosevelt ve svém projevu z 28. dubna roku 1942 k americkému národu prohlásil: „Ruská vojska zničila a nadále ničí více živé síly, letounů, tanků a děl našeho společného nepřítele než všechny ostatní národy dohromady.“

*SSSR ztratil každého sedmého ze svých občanů, Velká Británie jednoho ze 127, USA jednoho z 320 lidí.

*Během moskevské přehlídky komentátor ČT také informoval, že Rusko masivně zbrojí. Nedodal však, že nejvyšší objem výdajů do armády mají USA, následované Čínou a Saúdskou Arábií, a Rusko je až na čtvrtém místě.

*Rusové mají skutečně důvody obávat se invaze ze Západu. Do Ruska v posledních několika stoletích opakovaně vtrhly země jako Polsko, Švédsko, Francie a Německo. Spojené státy se také podílely na tom, co lze považovat za „invazi“, když byla americká armáda poslána do Ruska během občanské války v roce 1918.

*Jaký je rozdíl mezi americkým a českým politikem? Žádný. Oba hájí americké obchodní zájmy.

*Přehnaně korektní média u nás používají výraz pro černocha Afroameričan. Neměli by také říkat Euroameričan místo běloch?

*Na pomníku Leopolda II. v Arlonu je napsáno: „Vykonal jsem práci v Kongu v zájmu civilizace a pro dobro Belgie“. Kongo se stalo belgickou kolonií až v roce 1908, do té doby a to od roku 1885 bylo jako „Svobodný stát Kongo“ v majetku krále Leopolda II. Kolonizace Konga stála životy až patnácti milionů místních lidí.

*Brazilský prezident Bolsonaro přirovnal Indiány v rezervacích ke zvířatům v zoologických zahradách.

*Keby Rómovia kradli drevo hoci aj od druhohôr, nenalúpili by toho toľko, čo biele goliere za pár rokov.

*Výsledky ankety. Otázka: Myslíte, že je v Británii příliš mnoho imigrantů? Odpovědi: 17% – Ano. 11% – Ne. 72% – Nerozumět otázka.

*Starosta Londýna moslimského vierovyznania Sadiq Khan chce „preveriť či sú pamätníky v meste dostatočne rozmanité.“ – Khan požaduje viac pamätníkov a sôch pre černochov, aziatov a LGBTI ľudí.

*Stanislav Křeček: Dnešní příslušníci evropských šlechtických rodů i dnešní potomci rodů Kinských, Ditrichštejnů, Kolovratů, Schwarzenbergů a dalších by neseděli v úřadech a zákonodárných sborech republiky, ale naopak klečeli před obyvateli vesniček, které patřily jen před několika staletími jejich předkům, a prosili je za odpuštění tehdy panujících poměrů, tedy dávných robot a krutých trestů za sebemenší přestupek proti vrchnosti (útrpné právo).

*Klasická hudba je neodmyslitelně rasistická. Klasickou hudbu dnes odsuzují za to, že neodpovídá rozmanitosti americké populace. Klasická hudba je „privilegiem“ pro bílé a Asiaty.

*Mojmír Grygar: Když ředitel akademického nakladatelství, publicista a vydavatel historických dokumentů prohlásí, že estébáci byli horší než gestapáci, nesvědčí to o náhodném přeřeknutí, ale spíše o tom, že si tímto výrokem upevňuje pozici na té správné straně.

*Jaroslav Bašta: Žalobu vůči prezidentovi Thaçimu musí ještě potvrdit soudce ICTY, snad k tomu najde dostatek odvahy. Pak by z výchovných důvodů bylo dobré oprášit návrh Carly Del Ponte z roku 1999, kdy chtěla pro válečné zločiny stíhat piloty NATO, kteří několik týdnů bombardovali Jugoslávii a hlavně jejich nadřízené, kteří jim k tomu dali rozkazy. V době, která kácí sochy lidí za fiktivní zločiny staré 500 let (Kryštof Kolumbus), není nic nemožného.

*Američané jim tam přivezli svobodu. Ale v Orientu je svoboda pojem, který nikomu nic neříká. Ústředním pojmem Orientu je spravedlnost. Schneider odpověděl, že slovo spravedlnost dezinformátoři nepoužívají, jelikož oni užívají slova, se kterými lze manipulovat. S pojmem spravedlnost dle něj manipulovat nelze. Přitom každá civilizace má podobné základní pravidlo: Nedělej druhému to, co nechceš, aby on dělal tobě. Máme-li otázku, je-li spravedlivé to, co chci udělat druhému, tak se stačí podívat do zrcadla, jak bych se asi tvářil, kdyby totéž chtěl on udělat mně. A hned vidím, jestli to je spravedlivé, nebo není. Takže toto je pojem, který je velmi těžko zneužitelný dezinformátory, dodal.

*Za ta léta nezměnilo vůbec nic. Naopak, možná je to ještě horší! Hráči jsou čím dál dražší a přístup k nim je čím dál horší a všem je to úplně jedno. Na nikom nezáleží, ti kluci jsou prostě zboží. Ale když už to tak je, tak ať o tom aspoň hokejisti vědí. Protože většina z nich žije v mylné představě, že jsou jako hráči důležití. Jenže oni pro ten systém nejsou nic! Jsou jen věci, se kterými kluby obchodují.

*Pokud letecké manévry zvýší přetížení na více než 9G, může pilot ztratit vědomí. Ale počítač, který řídí let, ohrožen není. V důsledku toho získají více manévrovatelné bezpilotní stíhačky v leteckém boji jasnou převahu.

*Nyní lze české politické prostředí opovržlivě označit slovem „ukrajinizace“, což je mnohem horší, než kdysi znamenalo slovo „balkanizace“.

*Ministr Petříček je cizím agentem, který má za úkol zesměšnit nejen diplomacii, ale i zpravodajskou službu vlastního státu.

*Pan plukovník (Stehlík) je zjevně vyučen v oboru alternativní historie ohledně našich legionářů v sovětském Rusku.

*Takové ty mladé eurosvazáky a bojovníky proti diskriminaci, to nahradíte poměrně jednoduchým algoritmem. Nahrnete tam pár klíčových slov (Zeman, Rusko, Hampl, migrace, komunismus, špion, Putin atd.) a počítač vám sestaví text, který nerozpoznáte od výplodů ‚hvězd politické korektnosti‘ typu Jandourek, Kundra, Hovorková, Heroldová, Daniel Zeman atd., nešetřil novináře Hampl. Nikdo z nich nepřišel s jedinou originální myšlenkou a jejich texty jsou vzájemně zaměnitelné.

*Henri Bergson (1859-1941) v dopisu Albertu Einsteinovi popsal svoji alternativní a prý filosoficky správnější teorii relativity, a když dlouho nedostával odpověď, tak ji urgoval. Poté se mu dostalo odpovědi v tom smyslu, že absence odpovědi na první dopis nebyla opomenutím, ale výrazem zdvořilosti.

*Petr Štěpánek: Nebyl to žádný kriminálník (George Floyd), ale osoba s alternativním přístupem k zákonům. Možná přímo svatý muž. Pokud tedy za prokázané zázraky považujeme loupeže, podvody, fetování a ohrožování těhotných žen pistolí. Však se mu také plným právem dostává posmrtných poct. Dokonce i americký demobloček pokleká v Kapitolu. A pokrokoví umělci jej v rámci streetartu malují na stěny domů s andělskými křídly.

*Alexandr Mitrofanov mluvil o hodnotách, o něčem, co se nedá sežrat, a přesto je to důležitější než levný bůček.

*Narazit mimo kampusy na gender-fluidního revolučního trockistu je rarita.

*Na konec jsem připsal kapitolu: „Využití žentouru v lokální energetice a řízení pomocí povelů hyjé a prr“

*Jírovec: Zahanbenost je zvláštní kategorie, protože se jí lze zbavit určitým gestem. Před nějakou dobou přespal jeden z degenerovných britských princů na ulici. S ochrankou kolem sebe a možností sbalit se do Rolls Royce nebo Bentleye, kdyby mu byla zima.

*Klára Samková: Tehdejší předseda KDU-ČSL Josef Lux, který jediný tenkrát ve Federálním shromáždění upozornil na to, že privatizace je ve skutečnosti dokončení Vítězného února, že to je dokončení vyvlastnění. Není pravda, že nebyla alternativa! V roce 1990 během první návštěvy amerických průmyslníků v ČSFR, kteří naší vládě tehdy kromě jiného slibovali snížení míry nezaměstnanosti – jež v té době u nás vůbec neexistovala…

*Víte, jak si programátoři vydělávají na živobytí? Jeden vytvoří virus, druhý antivirový program a třetí prostředí, ve kterém to všechno funguje.

*Paní zástupkyně ombudsmana M. Šimůnková patří k ženám, o kterých lze říci, slovy Josefa Škvoreckého: Pouhou svou existencí uváděla v pochybnost poučku o všeobecném vývoji. Napsala Milena Chrudinová.

*Pan Kellner prý prodělal na aktivitách v Číně nějakou tu miliardu. Já kdybych prodělal pár desítek tisíc, tak se jdu oběsit. Pan Kellner neztratil úsměv a chystá se nejprve koupit a potom i zbourat Nuselský most, po příkladu hotelu Praha, aby z hlavního města odstranil všechny připomínky zločinné totality. Proč neměl rád totalitu, která mu dala vzdělání? Protože kdyby bolševici vydrželi, tak by dělal nanejvýš vedoucího účtárny na Barrandově a i kvůli tomu by musel vstoupit do strany.

*V senátu panuje příjemné prostředí instituce bez jakékoliv odpovědnosti a užitečnosti. Koudelkovi úředníci jsou však mezi nimi výjimkou, jejich náročným posláním je nasírat Rusko a Čínu a navíc ještě vyrábět ricin.

*Co když budou hlídači dezinformací ty dezinformace sami vyrábět? Ostatně, dobrá dezinformace je ta, kterou nikdo nepozná, ovšem to by ji nesměla vytvořit BISka, že.

*V té době se objevily demokracii urážející dohady, zda bylo možné vyšetřování ČH (Čapího hnízda) objednat. To je nesmysl, protože policie ani zastupitelství nemají objednávková oddělení. Diskuze tím byla uťata, protože si politici netroufli zmínit sloveso iniciovat. Objednat nelze, iniciovat ano.

*Fiala s ODS opravdu nikdy nic společného neměl. Jestli mají pravdu různé chýry, že se stal dříve předsedou než členem ODS, tak to je signál všeho, dodal Klaus.

*Víte, že za socialismu jsme měli nějakých 0,5 milionu zákonných norem a nyní, po 30 letech boje proti hydře byrokracie jich máme přes 2 miliony? V tom už se má šanci vyznat snad jen umělá inteligence.

*Když někdo prohlásí, že svět (či alespoň část Evropy) se zbláznil, není to, bohužel, v této době už žádná nadsázka, ale pouhé konstatování, zareagoval Petr Vyoral.

*Současné školství produkuje výrazné množství ochránců přírody, znalců práv kde koho, mediálních expertů a poradců na cokoliv.

*Michael Hauser: Foucaultovský či anarcholiberální přístup jsem však vždy podezíral z určité paranoie. Jdu k volbám nebo si jdu koupit košili. Nepůsobí ve mně neosobní moc, aniž to vím? V jakém úkonu tato moc nepůsobí? Podle švédské Levicové strany působí tato moc, v tomto případě patriarchální moc, s odpuštěním i ve způsobu močení. Tato strana navrhla zákon zakazující mužům močit ve stoje, protože tento úkon symbolicky vyjadřuje nadřazenost mužů nad ženami. Člověka pak pronásleduje představa, že není nikdy zcela svobodný od všudypřítomné moci.

*Za prchajícím člověkem běžel ozbrojenec a volal na Sokrata: „Zadrž ho, je to vrah!“ Sokrates se však ani nehnul a pronásledovaný utekl. Ozbrojenec doběhl k filosofovi a zlostně se ho ptal: „Proč jsi toho vraha nezadržel?“ „Vrah? Co tím myslíš?“ odpověděl mu Sókratés. „To je otázka? Vrah je přece člověk, který zabíjí.“ „Tedy řezník?“ „Nesmysl, myslím člověka, který usmrtí jiného člověka.“ „Aha, voják.“ „Ne, myslím takového, který usmrtí člověka v době míru.“ „Už rozumím, myslíš kata.“ „U všech rohatých! Myslím člověka, který zabije druhého člověka v jeho domě!“ „Ale proč jsi to hned neřekl, že jde o lékaře?“

*Fidel Castro na otázku, kdy zavede demokracii, skutečně odpověděl, že ano, a že to bude podle amerického systému – strana Fidela Castra a strana Raúla Castra.

*Indie ve skutečnosti nechce multipolární svět, ale podporuje unipolární svět pod vedením USA. Dát všechna vejce do amerického košíku se Módímu při hledání přátel v budoucnosti nevyplatí.

*Nelze přece zapomenout, že volby „John Kennedy versus Richard Nixon“ v roce 1960 vyhrál Kennedy rozdílem 0,17 % odevzdaných hlasů; prý rozhodlo až sečtení volebních lístků poslaných poštou.

*Americký vlivný aktivista Shaun King vyzval ke stržení všech soch Ježíše Krista a Panny Marie, neboť propagují bílou nadřazenost. Dále vyzval ke zničení maleb v kostelích, které zobrazují svaté jako bělochy.

*Canterburský arcibiskup Justin Welby v rozhovoru pro BBC Radio 4 Today prohlásil, že ve světle protestů „Black Lives Matter“ musí západní církve znovu promyslet, zda tradiční zobrazování Ježíše jako bílého muže západními církvemi bylo správným přístupem.

*Umberto Eco napsal, že když se na texaských školách měla v 19. století zavádět výuka cizích jazyků, postavil se proti jeden senátor a takto logicky argumentoval: „Jestliže Ježíšovi stačila angličtina, pak nemáme dalších jazyků zapotřebí.“

*Přestanete-li se kvantitativně uvolňovat, paradoxně, vše se posere. Nepřestane-li se kvantitativně uvolňovat, nastartuje výmarský scénář. Není tedy bezbolestná cesta ven pro dnešní kasino. Realita je pouze to, co oni za realitu považují. A neznám zloděje, co by přišel k oběti a řekl: „Zítra tě oberu, připrav se na to a nebraň se!“ Kapitalismus přestal být tržním hospodářstvím, žádná pravidla ani zákony již nefungují,

*Bílý cestovatel měl krásný nůž a kaferský náčelník povídá: „Kolik za něj chceš korálků?“

*Ivo Šebestík: Celá řada západních politiků má někde doma v šuplíku nebo v počítači fotografie z přátelských setkání s Hashimem Thaçi. Fotografie laskavých objetí bývalé oblíbence nezachrání. Fotografií, na kterých si tuze spravedliví západní politici tisknou vřele ruku s někým, kdo je následně jimi samými hozen přes palubu, existuje velmi mnoho. Na takové fotografie plné úsměvů i vřelého objímání, někdy i polibků, se Hashim Thaçi rozhodně nemůže spolehnout. Nejsou to svaté obrázky, ani amulety. Takovéto fotografie měli v šuplících svých psacích stolů Saddám Husajn i Muammar Kaddáfí. Prvního bývalého přítele předhodil Washington jeho domácím úhlavním nepřátelům, kteří jej nechali s Koránem v ruce oběsit. Druhý byl zavražděn neméně brutálně kdesi v poušti. Takže Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense by si Hashim Thaçi do Den Haagu brát s sebou asi ani neměl. Spíš Chladnokrevně od Trumana Capota. Ale na druhé straně, stále ještě ve hře zůstává ta možnost, že i tentokrát bude úkolem Zvláštního tribunálu pro Kosovo v Den Haagu Hashima Thaçiho, důvodně podezřelého ze spáchání zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů, očistit a vrátit do prezidentského křesla ve „státě“ zvaném Kosovo. Nežijeme ve spravedlivém světě, ale ve světě dokonale bezohledných zájmů, které jsou prosazovány všemi prostředky včetně násilných, a ve kterém má pravdu momentální vítěz, a nikoliv ten, který je v právu. Být v právu, to ale asi nebude případ Hashima Thaçiho.

*Z webu EuroZprávy: Přes 500 osobností politického a veřejného života z celého světa podepsalo otevřený dopis na podporu demokracie. Za iniciativu se postavilo 13 nositelů Nobelovy ceny včetně bývalého polského prezidenta Lecha Walesy, někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová nebo šachová legenda a ruský opozičník Garri Kasparov či americký herec Richard Gere. Svůj podpis připojilo mimo jiné 62 bývalých prezidentů nebo šéfů vlád. Z českých osobností výzvu podepsali bývalý premiér Jan Fischer, primátor Prahy Zdeněk Hřib, europoslanec a bývalý ministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, někdejší ministr financí a viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip, šéf neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, bývalý český velvyslanec v USA a při OSN a nynější vedoucí programu pro lidská práva a diplomacii Václava Havla na Floridské mezinárodní univerzitě Martin Palouš a také bratr Václava Havla, vědecký pracovník Ivan Miloš Havel. Z nositelů Nobelovy ceny za mír jsou mezi signatáři například bývalý jihoafrický prezident Frederik de Klerk, íránská právnička Šírín Ebadíová nebo někdejší prezident Východního Timoru José Ramos Horta. Pod dopis se podepsal i brexitový koordinátor europarlamentu Guy Verhofstadt, polská režisérka Agnieszka Hollandová či Liou Sia, vdova po čínském disidentovi a laureátu Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi, který zemřel na rakovinu v čínském vězení.

*Bety: Velice rychle se dostáváme od: Vše, co není zakázáno, je povoleno – k: vše, co není povoleno, je zakázáno. Přičemž „povolení“ vydává kdosi anonymní a nepostihnutelný. Demokracie v praxi.

*Jan Keller: Evropská komise vyvíjí iniciativu, která má dosáhnout toho, aby se internetem šířila pravda, pouze pravda a nic než pravda. Chce v tomto ohledu také blíže spolupracovat s NATO. Splnění tohoto plánu garantuje Věra Jourová. Termín: do konce kalendářního roku. Troufá si Evropská komise vyhodnocovat, který postoj je nakolik pravdivý? A z jakého důvodu považovat za arbitra pravdy organizace typu NATO? Protože mají velkou palebnou sílu? Pokud by existovaly jakési jediné nejvyšší pravdy, byla by přece naprosto zbytečná demokracie. Majitelé pravdy by prostě vládli ostatním, protože je nad slunce jasné, že je v zájmu úplně všech řídit se pravdou. Byly by zhola zbytečné volby, protože nedává smysl, aby se lidé rozhodovali mezi více stranami, jestliže pravdu má jen jedna z nich. Ono to ve skutečnosti bude spíše tak, že každý může mít v něčem pravdu a v něčem jiném se holt mýlí. O své neomylnosti bývali v minulosti přesvědčeni jenom ti, kteří chtěli všemi prostředky prosadit právě jen tu pravdu svoji. Když skončila jejich sezóna, ukázalo se, že za pravdu vydávali něco, co se jim z mocenských důvodů zrovna hodilo. Jejich „ověřovačům faktů“ se pak začalo říkat nehezky cenzoři. Jedinou kvalifikací cenzorů byla bezmezná ochota potvrzovat oficiální zdroje informací, ať již tvrdily cokoliv. Nyní tedy máme považovat za nezpochybnitelnou pravdu, že tentokrát je tomu poprvé v dějinách zcela zaručeně úplně, ale úplně jinak.

* * *