Navalnyj v elitní nemocnici – Assange v kriminále bez kvalitní zdravotní péče

Ivan David
25. 8. 2020
Ani po opakované sérii laboratorních vyšetření v Německu zatím není známo, co u Alexeje Navalného (na prvním jobrázku) způsobilo metabolický rozvrat. Tým ošetřujících lékařů z berlínské nemocnice Charité oznámil, že nalezl ve vzorcích tkáně ruského opozičníka stopy inhibitoru acetylcholinesterazy. Spolková vláda toto zjištění podle švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ) použila jako podklad pro šíření nepodložené fámy o otravě Sarinem nebo nervovým plynem VX.

Dovolím si pochybovat, že by Navalnyj i přes péči ruských lékařů přežil útok chemickými zbraněmi. VX je nervový jed, který pro účely výroby dnes již zakázaných chemických zbraní vyvinuly britské vojenské laboratoře. V případě útoku Sarinem, který v roce 1994 použila v tokijském metru náboženská sekta Óm Šinrikjó, by Navalnyj zřejmě nebyl jediný, kdo by skončil na jednotce intenzivní péče.
Pokud by němečtí lékaři měli důkazy o pokusu zavraždit Navalného chemickými zbraněmi, bylo by podle Úmluvy o zákazy výroby, skladování a použitích chemických zbraní povinností německé vlády neprodleně případ předat Organizaci pro kontrolu zákazu chemických zbraní (OPWC). Což se zatím nestalo. 

Může to mít celkem prosté vysvětlení. Inhibitory cholinesterázy jsou i součástí farmaceutických výrobků. Např. Neostigmin se jako účinná látka používá legálně v řadě léků nasazovaných k obnově přirozeného svalového napětí. Tyto preparáty bývají podávány i pacientům, kteří jsou probouzeni z umělého spánku nebo odpojováni z přístrojové plicní ventilace. Podle ruského deníku Novosti byl Navalnyj během hospitalizace v Omsku v kómatu napojen na vnější podporu dýchání.

Zvláštní je i fakt, že v případě Navalného nejde o jeho první zdravotní problémy, které jeho tým označil za pokus o otravu jedem. Podle ruské agentury TASS už bylo Navalného spolupracovníky v minulosti TŘIKRÁT oznámeno, že má zdravotní potíže poté, kdy se jej někdo údajně pokusil otrávit. Psalo se o tom v ruském tisku, ale západní sdělovací prostředky causám nevěnovaly v podstatě žádnou pozornost. Možná proto, že Navalnyj přežil. 

Nabízí se však i vysvětlení, že v minulých případech nikdo nepotřeboval v mediální pozornosti „přebít“ informaci o odposleších, která proběhla médii. Na nahrávce prý běloruská policie zaznamenala konverzaci opozičních předáků, kteří se dohadují o tom, jak by pro zvýšení účinku na veřejnost bylo vhodné otrávit opoziční prezidentskou kandidátku Světlanu Tichanovskou. Zamýšlené oběti politické vraždy, která měla být svedena na úřadujícího prezidenta Alexandra Lukašenka, záznam při výslechu přehrála běloruská policie. Neprodleně po skončení výslechu opoziční kandidátka i s dětmi uprchla do Litvy. Odtud vzkazuje, že už nehodlá kandidovat, protože má údajně politiky dost.

Navalného causa nyní plní stránky především západních sdělovacích prostředků. Ty ale současně dlouhodobě ignorují otřesné podmínky, jimž je vystaven jiný významný opozičník – dokonce západního původu. Zakladatel Wikileaks Julian Assange (na druhém obrázku) je po mnoho měsíců držen v britském vězení v podmínkách, které mezinárodní právo označuje termíny „mučení“ a „nelidské zacházení“. Je mu odpírána řádná lékařská péče a podle svědectví jeho rodiny je svými vězniteli držen na drogách.
Assangeho právníci na podzim zveřejnili informaci, že je jim bráněno v neomezeném styku s klientem, což britské právo zaručuje každému obviněnému nebo podezřelému. Podle jejich zprávy, které západní média nevěnovala příliš pozornosti, je Assange týrán hladem. Odpírání jídla je vyšetřovateli používáno jako nástroj nátlaku na „vynucení“ informací z Assangeho.

V prosinci loňského roku – tedy ještě před BREXITem, kdy Británie ještě byla členem EU – jsem na plénu Evropského parlamentu jménem frakce Identita a demokracie (ID) navrhoval, aby Europarlament projednal situaci Juliana Assange. Spolu s kolegy z frakce, v níž působí i čeští europoslanci zvolení za SPD, jsme navrhovali rezoluci požadující, aby neprávem vězněnému australskému novináři Británie neprodleně zajistila všechna práva, která mu zaručuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv. Tedy především právo na spravedlivý proces – včetně práva na plnou spolupráci s advokáty, okamžité ukončení Assangeova mučení a používání drog proti jeho osobě. Náš návrh zablokovala prounijní většina europoslanců z frakcí socialistů, lidovců a Renew, v níž působí členové vládního hnutí ANO.

Alexej Navalný dělá odhalováním finančních machinací v ruské vládě a v ruských podnicích užitečnou a záslužnou práci. Neméně užitečnou a záslužnou práci však odváděly Assangeho Wikileaks odhalováním válečných zločinů páchaných vojáky US Army. Jestliže chce německá vláda podle vyjádření spolkového ministra zahraničí Heiko Maase navrhnout Evropské radě uvalení dalších sankcí na Rusko, jako reakci na zatím neprokázaný pokus o otrávení Navalného, měla by EU stejně tak uvalit sankce i na Velkou Británii s cílem donutit ji v Assangeově případě k upuštění od aktivit, které jsou jinou formou justiční vraždy.