Pan redaktor Nevyhoštěný z Aktuálně.cz neověřuje informace a šíří nenávist

Ivan David 

14. 8. 2020

Novinář: Nežil jsem nadarmo, jen co nenávisti se mi podařilo vyvolat (Karel Čapek, Bajky a podpovídky). Zatímco ČTK dělá „public relations“, tedy propagandu jednomu z kandidátů do Senátu za peníze daňových poplatníků (Fejk), Aktuálně.cz jde dál, šíří rovnou hanopisy. Mám tím konkrétně na mysli článek redaktora Jana Horáka z 11. 8. 2020, ve kterém sype trus na Petra Žantovského, kandidáta v senátních volbách. Jde totiž o kandidáta SPD.

S šířením lží zaměřených proti nějaké osobě mám bohaté osobní zkušenosti zejména z doby, kdy jsem byl ministrem. Cílem je poškodit, na pravdivosti nezáleží. Nevyplatí se trávit léta u soudu, aby se vám v době, v níž si lži už sotva kdo pamatuje, nějaký darebák musel omluvit (možná). Autor článku byl asi nalezen podobným inzerátem, který dala do Národní politiky v roce 1912 Strana mírného pokroku v mezích zákona: „Najme se mravný hoch ku hanobení protikandidátů“ (Jaroslav Hašek).

V případě Petra Žantovského Aktuálně.cz píší o „neetičnosti a jeho konfliktu zájmů“, jak soudí „někteří experti“, a běžný málo pozorný čtenář si ani nevšimne, že žádný konflikt zájmů nenastal. Prostor pro stanovisko v článku dostává nepochybně nezávislá poslankyně za ODS Miroslava Němcová. Ta projevila svoji pověstnou bystrost konstatováním: “Pokud tu probíhá kandidatura pod hlavičkou SPD, tak k tomu neumím říct nic víc, než že z mého pohledu je to střet zájmů.” Tím se zesměšnil i autor článku Jan Horák, neboť se mu tak podařilo prokázat, že pokud by Žantovský nekandidoval za SPD, o střet zájmů by nešlo.

Podobně se vyjádřil i předseda Rady ČTK David Soukup. Ten se podle článku obává, že SPD „by mohla z funkce radního“ Žantovského těžit: „…že by třeba ČTK informovala o mítincích té strany“. Je zvláštní, že předseda Rady ČTK neví, že člen Rady nemůže nijak donutit ČTK aby o něčem informovala, nebo naopak zarytě mlčela – třeba o mítincích SPD.
O Žantovském je v citovaném článku uvedeno, že: „Platí za příznivce alternativních a dezinformačních webů.“ Je to oblíbená směs pravdy a lži. Žantovský je příznivcem alternativních webů, protože každý má mít možnost se veřejně vyjádřit. Je to občanské právo. Příznivce dezinformačních webů Žantovský naopak určitě není. Ani dezinformačního Aktuálně.cz.

Autor článku například uvádí: „Žantovský je spoluzakladatelem Asociace nezávislých médií, jež spojuje osobnosti alternativní a dezinformační scény, která každoročně rozdává “Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku”. Asociace oceňuje i novináře a počiny alternativní i dezinformační povahy. Kvůli povaze cen si odmítla v roce 2018 převzít uznání rodina zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka.“ Pro jistotu neuvádí ani jeden příklad oceněného novináře a jeho počinu „desinformační povahy“. Takovou povahu má naopak tvrzení o odmítnutí rodiny Jána Kuciaka. Petr Žantovský jasně doložil souhlas rodiny a skutečnost, že za oceněného cenu převzal velvyslanec SR Peter Weiss.

Přesto si za těmito dezinformacemi zástupce šéfredaktora Aktuálně.cz Jan Nevyhoštěný „stojí“. Názorová pevnost není vždy předností. Zvláště navzdory faktům.