Protivládní demonstrace v Libyi přerušeny střelbou a zákazem vycházení kvůli covidu-19

28. 8. 2020 Messin

V Libyjské metropoli Tripolisu vydala vláda 24 hodinový zákaz vycházení, který zdůvodnila šířením covidu-19. Jenomže zákaz přišel zrovna třetí den protestů obyvatel proti zhoršujícím se životním podmínkám a korupci.


(Na snímku z demonstrací v Tripoli – demonstrant třímá velký portrét generála Haftara, který bojuje proti vládě v Tripolisu)
Nutno podotknout, že se jedná o OSN určenou, nikoliv lidem zvolenou vládu národní shody pod vedením pro-tureckého „premiéra“ Sarrádže v Tripolisu, kterou odmítnul mezinárodně uznávaný parlament na východě země. Tato pochybná vláda navíc spolupracuje s islamisty a nikým neřízenými milicemi, které už roky sužují místní obyvatelstvo.

Lidé samozřejmě považují opatření jen za pokus zabránit dalším protestům a mnoho z nich se tedy přesto vydalo do ulic. Zde na shromáždění zaútočili neznámí ozbrojenci s vojenskými vozidly a rozehnali ho. Několik lidí bylo také uneseno a zraněno ostrou střelbou.

Vláda k tomuto vydává falešná prohlášení, že chce lidi chránit a násilí svádí na „infiltrátory“.

Taková tedy panuje situace v Libyi a vzpomeňte na to, až budete zase v poslušném mainstreamu číst cosi o OSN podporované vládě. Ta je ve střetu s generálem Haftarem, který má na rozdíl od ní alespoň podporu lidmi zvoleného parlamentu na východě země. Nic z toho „premiér“ Sarrádž v Tripolisu nemá! Je to jen turecká loutka obklopená islamisty, která neovládá téměř ani hlavní město. Tak dopadnou země, když se o ně začne zajímat NATO.