Schneider: Sonda do hlubin pravicového myšlení

Jan Schneider

17. 8. 2020 PrvníZprávy

K tomuto názvu mě dovedl článek poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) na webu <forum24.cz>, nazvaný „Díky, Ameriko!“, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
Poslankyně Němcová zřejmě nemá potuchy o paměti národa, jinak by se nepouštěla do takové historické vývrtky, fatálně připomínající nejstupidnější chvíle předchozího režimu.(Díky, Ameriko!)

Přiznávám, že titulek jsem záměrně použil velmi nepřesný – to aby si laskavý čtenář mohl udělat představu, kam asi mířím, i když výsledek tohoto mého pohledu bude tristní.

Například v titulku použité slovo „hlubin“ je silně zavádějící. Dovolím si pro vysvětlení lehce upravit výrok G. K. Chestertona: -„Mysl poslankyně Němcové odráží nekonečno a jest plna jasných hvězd, neboť podobá se louži – je mělká a stojatá.“

Dalším úskalím je slovo “myšlení“ – odpustíte-li nejprve to přehánění, můžeme se pak zabývat problematikou „pravicového myšlení“ v podání paní poslankyně. Ono ale přitom pravicové myšlení ve skutečnosti existuje!

Jan Schneider: Přehnal to Vystrčil?

Hned v úvodu článku píše poslankyně Němcová: „ministr Pompeo je zkušený muž. Jako nedávný šéf CIA má perfektní informace, jako šéf diplomacie umí ,přečístʻ, co je v pozadí vyjádření partnerů, s nimiž vede jednání.“

Nevím, z čeho poslankyně Němcová soudí, že jako bývalý šéf CIA má Pompeo perfektní informace, když Pompeo v CIA nikdy nepracoval, pouze byl něco málo přes rok jejím ředitelem, a nejvýraznější stopu, kterou jeho ředitelování přineslo, shrnuje vlastní Pompeův výrok, citovaný i se zdrojem dokonce na wikipedii: „Byl jsem ředitelem CIA. Lhali jsme, podváděli, kradli jsme…“. Jo, a když se stal šéfem CIA, jmenoval svého bývalého obchodního partnera Briana Bulatao, člověka bez předchozí zpravodajské praxe, šéfem operací CIA … to fakt musely ty zpravodajské informace přímo „zvonit“!

Poslankyně Němcová se kdovíproč domnívá, že jako šéf diplomacie umí Pompeo číst pozadí výroků. On ale v diplomacii nikdy nepracoval, on se pouze stal ministrem zahraničí …. ledaže … ledaže by se poslankyně Němcová domnívala, že je to jako s poslanci, kteří zvolením ty všeobecné odbornosti na nejvyšší úrovni prostě tak nějak získají, a mají jich na rozdávání, jako třeba v jejím případě.