Svět ruskýma očima 572

Zajoch

17. 8. 2020  Outsidermedia

Německo by se mělo přestat ohlížet na USA, které mají před očima jen vlastní politické zájmy a soustředit se na uzavírání nových kontraktů s Ruskem  * * *  Američané chtěli při návštěvě Pompea podepsat s Českou republikou dokument o vývoji jaderné energetiky  * * *  Lukašenko uvedl, že je proti jeho zemi vedena agrese

Německo se potřebuje soustředit na RF, uvedl šéf Východního výboru německé ekonomiky

Alisa Starževskaja
7. srpna 2020

Oliver Hermes, šéf Východního výboru německé ekonomiky (OAOEV) objasnil, proč je nyní pro Německo čas investovat do společných projektů Německa s Ruskem. Německo by se mělo soustředit na Ruskou federaci a investovat do společných projektů. Předseda OAOEV je současně vedoucím německého koncernu Wilo vyrábějícího čerpadla. Hermes řekl, že v podmínkách hospodářské krize po pandemii koronaviru musí Německo obrátit pozornost na spolupráci s Ruskem.

Podle Hermese jsou důvodem relativně malé ztráty, které má Moskva po uzavření hranic, karanténě a dočasném zastavení práce v mnohých odvětvích ekonomiky. Brusel se za EU takovými výsledky pochlubit nemůže.

Podle něho by se SRN měla přestat ohlížet na USA, které vidí jen vlastní politické zájmy a měla by se soustředit na uzavírání nových kontraktů s Ruskem. OAOEV již umožnil Německu začít výhodně spolupracovat s dvaceti devíti státy ve Střední a Východní Evropě.

Zatím všechno směřuje k tomu, že po krizi s koronavirem klesne ruský HDP méně než německý a dalších zemí EU. Ruský průmysl byl v poslední době silně modernizován, může se zajímat o evropské technologie a Německo by mohlo získat výhodné kontrakty.

Hermes rovněž poukázal na to, že budou stále častěji využívána potrubí, například pro dopravu vodíku. proto je projekt Severní proud-2 pro Německo tak důležitý, stejně tak jako spolupráce s RF, namísto toho, aby se pozornost věnovala konfliktu mezi USA a Čínou.

Člen výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Sergěj Cekov řekl, že Německo odmítne výpady USA ohledně Severního proudu-2. Dánsko již schválilo pokračování jeho výstavby.

Převzato z 5-tv.ru

* * *

Pompeo v ČR narazil na odpor

Ljubov Stěpušova
13. srpna 2020

Návštěva státního tajemníka USA ve Střední Evropě probíhá pod značkou: Ani Čína, ani Rusko, jen Amerika. Jenomže v ČR mu dali najevo, že je toho již příliš.


Češi přivítali amerického hosta

Češi se vynasnažili, aby host vypadal v televizi příjemně. Nejprve jel do Plzně, kde se setkal s ministrem zahraničí ČR Petříčkem. Spolu navštívili památník osvobození města nazvaný Dík Ameriko! Plzeňský primátor Baxa ve svém projevu řekl, že je hrdý na to, že si Pompeo vybral Plzeň, těsně spojenou s americkou historií a že každý rok v květnu vyzdvihují s obtížemi získanou svobodu, kterou jim přinesli američtí vojáci v květnu 1945.


V České republice ani Čína, ani Rusko

Pompeo se rozhodl setkat se s premiérem Babišem, protože prezident Zeman si nepotrpí na přikazování Američanů, i když mezinárodní otázky jsou v jeho pravomocech. Pompeo jednal s Babišem spíše o vnitřních věcech ČR. Líbil se mu plánovaný výlet české delegace na Tchajwan a také záměr nepodporovat ve své zemi Huawei a jeho síť 5G. Bezpochyby je spokojený se směřováním české vlády proti Rusku a úsilí české zpravodajské služby ohledně Ruska (případ Safronov, válka s památníkem maršála Koněva, obvinění ruských diplomatů z přípravy vraždy českých starostů a jejich vyhoštění). Zaznamenal nadšení ČR pro výměnu sovětské vojenské techniky za americkou.

Jaderná elektrárna Dukovany – i s Čínou i s Ruskem

Praha neustoupila ve věci tendru na dostavbu JE Dukovany. Nebudou z něho vyloučeni konkurenti Westinghouse – Rusko (Rosatom) a Čína (China General Nuclear Power). Pompeo varoval na tiskové konferenci Čechy před vlivem Ruska a Číny: „Pokud zvolíte jednu z těch zemí, bude to nebezpečné pro vaši svobodu a svrchovanost.“

Z materiálů českého tisku je vidět, že Američané chtěli při návštěvě podepsat s Českou republikou dokument o vývoji jaderné energetiky. Praha se tomu nakonec vyhnula s tím, že „podpis by mohl přinést užitek některým účastníkům soutěže o stavbu nového bloku v Dukovanech.“

Babiš upozornil: „Řekl jsem mu (Pompeovi), že postupujeme podle současných evropských pravidel a nemůžeme nikoho vylučovat. Vysvětlil jsem mu to a myslím, že to pochopil.“


Proč Westinghouse nezvítězí

Podle novináře Jana Žižky nepatří Westinghouse mezi favority soutěže. Příčina není v problémech s jeho bankrotem, k němuž došlo v minulosti, ale v tom, že byl restrukturalizován, má nové majitele v Kanadě a nemá dřívější reputaci. Dříve tato společnost zvítězila v tendru na JE Temelín, ale kvůli bankrotu se neuplatnila.

Žižka míní, že bude dána přednost jihokorejské KHNP, s níž nejsou špatné zkušenosti v Temelíně, přičemž jaderné společnosti USA a Jižní Koreje úzce spolupracují.

Podle Žižky přijdou ke slovu i zájmy velké americké společnosti GE, která dodává turbíny pro Rosatom. Věří, že se tím Kongres dostane do slepé uličky.
Do Bruselu Pompeo nepojede

Po ČR navštíví Slovinsko, Rakousko a Polsko.

Informace: Loni v červnu česká vláda rozhodla o výstavbě 5. bloku JE Dukovany. Jeho výkon bude 1200 MW. Dodavatel by měl být vybrán do roku 2022. Stavba má začít v roce 2029 s dokončením v roce 2036. Tendr má stát 140 až 160 miliard Kč. Má nahradit jeden ze stávajících energobloků z let 1985 až 1987. Ostatní budou v provozu do roku 2045 až 2047. Nyní elektrárna zajišťuje 20 % spotřeby energie v zemi.

Převzato z Pravda.ru

* * *

Lukašenko obvinil Ukrajinu z organizování nepokojů a zadržené Rusy vrátil Moskvě

15. srpna 2020

Ukrajinský ministr zahraničí je nespokojený, že Lukašenko vrátil zadržené Rusy z Minsku Moskvě a že Ukrajince obvinil z organizování nepokojů v Bělorusku. Píše se o tom v oficiálním komentáři zveřejněném na stránkách ministerstva.

Ministerstvo podtrhlo, že v sousední zemi probíhají pokojné protesty lidí kvůli jejich nesouhlasu s výsledky voleb prezidenta. V prohlášení se říká: Jsme pobouřeni, že prezident přátelského státu obviňuje Ukrajince z destabilizace situace v Bělorusku. Nemá pro to žádné důkazy.

Zároveň zahraničně politický úřad upozornil, že již dříve předal Kyjev Minsku „důkazy o účasti žoldnéřů soukromé vojenské společnosti Vagner v teroristické činnosti“. Ukrajina chtěla, aby “zločinci dostali spravedlivý trest“, proto byly veškeré poznatky o žádostech o vydání těchto osob podrobně vysvětleny, ale Minsk to ignoroval.

Ministerstvo podtrhlo, že běloruské úřady vagnerovcům požehnaly a vrátily je do Ruska. Nyní mohou ve své činnosti pokračovat i v jiných zemích.

Kancelář Zelenského již před tím zalitovala rozhodnutí Běloruska o předání zadržených občanů Rusku. Naproti tomu informovala generální prokuratura Ruska, že se předání Rusů odehrálo přísně podle norem mezinárodního práva a jak ruských, tak běloruských právních předpisů.

Dne 14. srpna 2020 uvedl Lukašenko, že je proti jeho zemi vedena agrese.

Převzato z Topcor.ru