Svět ruskýma očima 573

Zajoch 

25. 8. 2020 Outsidermedia

Každá elektronická transakce ve světě s účastí dolaru musí být v určitém okamžiku zúčtována v americké bance * V Americe se dějí věci, které by až dosud byly nepředstavitelné * Lukašenko k opozici: V zemi není tolik úřadů, kolik vás stojí v řadě

Rusko a Čína stále více odstupují od dolaru

Podle materiálů Nikkei Asian Review
9. srpna 2020

Nikkei Asian Review píše: Podíl dolaru v obchodních operacích mezi Ruskem a Čínou je poprvé v historii pod padesáti procenty. Podíl eura se zvýšil na 30 % a rublu a jüanu na rekordních 24 %. Může to vést ke zřízení „finanční aliance“ mezi Moskvou a Pekingem.

Obě země pokračují v kursu dedolarizace a někteří odborníci mají zato, že to může vést až k uvedené finanční alianci. V prvním čtvrtletí 2020 byl podíl dolarů v obchodních operacích 46 %. Za poslední roky Rusko a Čína silně snížily placení dolary ve vzájemném obchodu.

Podle ředitele Institutu Dálného východu Ruské akademie věd Maslova se dedolarizace praktikovaná Moskvou a Pekingem blíží k „hodině pravdy“ s možným nastavením faktické aliance. Řekl: „Spolupráce mezi Ruskem a Čínou ve finanční sféře mi říká, že jsou blízko k vytvoření nové aliance jednoho s druhým. Někteří čekali, že dojde k vojenské či obchodní alianci, ale nyní se vytváří spíše v bankovním a finančním směru. Může to zaručit nezávislost obou zemí.“

Rusko přistoupilo k dedolarizaci po zahájení amerických sankcí proti Moskvě za připojení Krymu a Čína po zahájení obchodní války s USA.

„Každá elektronická transakce ve světě s účastí dolaru musí být v určitém okamžiku zúčtována v americké bance,“ upozorňuje hlavní ekonom ING pro Rusko Dolgin. Vláda USA potom může bance nařídit tu kterou transakci zmrazit.

Čínský stát a jeho největší hospodářské organizace začaly pociťovat, že by se mohly dostat do stejné situace, v jaké je Rusko. Být cílem sankcí a být odříznuti od systému SWIFT, uvádí pracovník Centra ruských studií na Východočínské pedagogické univerzitě.

V roce 2014 uzavřely Rusko a Čína tříletou swapovou dohodu na 150 miliard dolarů, což jim umožnilo přístup k národní měně druhé strany, bez nutnosti kupovat ji na otevřeném trhu. V roce 2017 byla dohoda prodloužena na další tři roky. Obě země také vypracovaly alternativní platební mechanismy pro zúčtování v rublech a jüanech.

Rusko v posledních letech silně snížilo podíly dolarů ve svých rezervách a začalo rychle zvyšovat podíl jüanů. V roce 2018 snížilo podíl dolarů v rezervách na polovinu a podíl jüanu zvýšilo z pěti na patnáct procent. Tím Rusko vlastnilo čtvrtinu všech jüanů z rezerv světových centrálních bank.

Kreml letos povolil Fondu národního blahobytu investovat do jüanu a státního dluhu Číny. Podle ekonoma Harvardské univerzity je síla dolaru založena na jeho třech přednostech: Jeho omezené inflaci a stabilní kupní síle, velké ekonomice USA a hloubce, likviditě a otevřenosti finančních trhů USA.

Až dosud se žádné měně nepovedlo hodit dolaru výzvu ve všech třech bodech. Dnes dolaru nic nehrozí, ale rostoucí dluh USA a nadmíru agresívní sankční politika Washingtonu může časem podlomit rezervní postavení této měny.

Převzato z Profinance.ru

***

Amerika v očekávání dokonalé bouře

Vladimir Prochvatilov
17. srpna 2020


Jestliže Trump neukončí veřejné výzvy k vojenskému převratu, skončila jeho politická kariéra

Dva američtí vojenští vysloužilci, podplukovníci Nagle a Inling, se dopisem obrátili na předsedu Spojeného výboru náčelníků štábů vojenských sil USA generála Milliho. Vyzývají jej k provedení vojenského převratu. Domnívají se, že Trump prohraje prezidentské volby, ale odmítne opustit Bílý dům. Jsou přesvědčeni, že v případě své porážky se bude obávat trestního stíhání a nyní prý již shromažďuje soukromou armádu. Pokud odmítne po skončení svého funkčního období odejít z Bílého domu, musejí jej násilně odstranit ozbrojené síly a příkaz k tomu musí dát Milli.

Veřejná výzva k vojenskému převratu je zločin vůči státu mimořádné závažnosti. Avšak v Americe není takový dopis považován za něco neobvyklého.

Tiskový mluvčí Pentagonu Hoffman možnost vojenského zásahu v povolebním konfliktu odmítl a odvolal se na to, že Američané „mají ústavu … na kterou všichni vojáci přísahali“. Jenže to, že mluvčí musel odmítnout názor dvou vysloužilců a Defense One spustil diskusi k výzvě na vojenský převrat, hovoří o hloubce rozkolu ve společnosti.

Povědomí, že Trump odmítne uznat výsledky listopadových voleb, pokud zvítězí Biden, se v USA šíří skoro rok. Vojenský analytik časopisu State Kaplan píše: „Trump se možná bude chtít uchytit v Oválné pracovně, ale nepůjde mu to. … Ve 12 hodin 20. ledna 2021, i kdyby se rozhodl zůstat, tak od něho všichni, krom nevelké skupiny z ochranky odejdou, změní se kódy pro spuštění jaderných zbraní, jeho tajemníci z kabinetu ministrů a velvyslanci ztratí veškerou moc a odvrátí se od něho celý americký vojenský establishment, aby přivítali Bidena. … Tajná služba pana Trumpa vyprovodí z kanceláře. Pokud skupina šerifů a domobranců zablokuje dveře a obklíčí Bílý dům, krátce řečeno, bude-li potřeba si pomocí tanků proklestit Pensylvánskou třídu pro nastolení pořádku, dá takový příkaz řádně zvolený prezident Biden, přísahající jako nejvyšší velitel.“

Reálné skutečně je, že Trump (ale ani Biden) neuznají výsledky voleb. V červnu řekl Trump novinářům, že v případě prohry klidně opustí Bílý dům a bude se věnovat jiné činnosti, ale potom v červenci mluvil jinak. Na otázku Fox News, zda přijme výsledky voleb, řekl: „Nejsem smířený poraženec. Nemám prohry rád.“ A dále prohlásil, že se po volbách bude muset rozhlédnout.

Těmito řečmi přiostřuje situaci. Říká, že nebude-li korespondenční hlasování změněno soudem, dojde k nejzkorumpovanějším volbám v historii Ameriky. Předpokládá, že volby 2020 budou „největší volební katastrofou“, neboť „bude všechno zfalšované“. Přitom sám „nerad prohrává“.

Podezření, že Trump vytvořil soukromou armádu, mají jeho protivníci doloženo tím, že agenti ministerstva vnitra rozmístění v Portlandu a Seattlu jezdili v autech bez označení.

Plukovníka Wilkersona, bývalého náčelníka štábu Collina Powella „zajímá, co bude“, pokud v den inaugurace 20. ledna 2021 „umístí Trump do ulic své ozbrojené stoupence“, kteří podle něho disponují šedesáti až sedmdesáti procenty ze 300 až 400 milionů kusů zbraní v Americe. Pak asi bude potřeba armáda.

Časopis Politico zorganizoval anketu mezi několika desítkami úředníků, vojenských a vrcholných manažerů hlavních amerických korporací na výčet faktorů schopných vyvolat „dokonalou bouři“ v den voleb. Je to společenská psychóza kolem pandemie; problémy způsobené korespondenčním hlasováním a zásahy zvenku. Prý hlavním destabilizujícím faktorem je sám Trump.

Univerzita Georgetown informuje, že očekává listopadové volby provázené chaotickým právním a politickým prostředím. Vítěz nemusí být znám ve volební noci, protože se budou sčítat ještě korespondenční lístky. Tento moment neurčitosti dává kandidátu možnost zpochybnit legitimitu procesu a zorganizovat útok na výsledek.

Podle průzkumu Voter Study Group si téměř jeden ze čtyř voličů – 22 % demokratů a 21 % republikánů myslí, že „určité násilí“ bude odůvodněné, pokud kandidát, kterého nechtějí, zvítězí. Asi 29 % říká, že bude na místě násilí, pokud Trump nezvítězí, ale odmítne odejít.

Trump na zveřejnění otevřeného dopisu dvou vojáků vyzývajících k vojenskému převratu mlčel. Nereagoval ani generální prokurátor Barr. V Americe se dějí věci, které by až dosud byly nepředstavitelné. Politická tradice země je v troskách. Demokracie v USA s principy nezasahování do politiky je v krizi. Vojenský analytik Kaplan tvrdí, že se země tak nebo onak posouvá ke krachu.

Převzato z Fondsk.ru

***

„Otevřeně oznamují shromažďování prostředků“: Lukašenko o financování protestů v Bělorusku Západem


Roman Šimajev
19. srpna 2020

Na zasedání Rady bezpečnosti dne 19. srpna o tom promluvil prezident Lukašenko. Protestující, kteří vyhrožují pracujícím, přirovnal ke gestapákům a členy opozicí vytvořené koordinační rady srovnal s černosotněnci. Upozornil, že pouliční akce v zemi platí západní země a poradil jim, aby se zabývaly problémy svých států. Ve stejné době vyzvala opoziční kandidátka na prezidentskou funkci v Bělorusku Tichanovská evropské vůdce, aby výsledky prezidentských voleb z 9. srpna neuznali.

Schůze, které 19. srpna předsedal Lukašenko, se účastnili vedoucí regionů. Ve svém vystoupení upozornil na výhrůžky rodinám vojáků a pracovníků bezpečnostních složek, státním úředníkům, pracovníkům sdělovacích prostředků a členům vlády. Uvedl, že výhrůžky a útoky míří na pracující v továrnách a na vedoucí podniků. Do práce a z práce musejí procházet koridory agresívního davu. Jako u gestapa. Pracujícím lidem vyjádřil vděčnost a žádal je, aby neskláněli hlavy. Slíbil, že s agresory bude udělán pořádek. Připomenul, že západní země platí pouliční akce a nepokoje v republice a nijak se s tím netají. Vyzval západní země, aby se situaci v Bělorusku nepokoušely řešit, ale aby se vynasnažily dát do pořádku vlastní problémy (protesty proti izolaci v Evropě, akce žlutých vest a nepokoje v USA).

Lukašenko řekl přímo: „Poukazuji na to, že mají dost svých problémů. Není potřeba, aby ukazovali na Bělorusko, aby tak odvedli pozornost od problémů, které mají ve Francii, v USA, v Německu, atd. … Zdá se mi, že tito pánové mají v oku kládu, ale nevidí ji. Bůh s nimi.“

Varoval ty, kteří mávají ze zahraničí šavlemi proti současné běloruské vládě. Tvrdí, že všechny útoky na svrchovanost země budou „potlačeny zásadním způsobem“. Řekl: „Ještě jednou zdůrazňuji: jestli si někdo myslí, že se zde vláda ohnula a zakymácela se, mýlí se. Chci říci, že vláda se má o koho opřít. Proto se nebudeme třást. Půjdeme svou cestou, takovou, jaká je správná.“

Dne 14. srpna se ministři zahraničí EU dohodli na uvalení sankcí proti těm, kteří odpovídají za násilí na pokojných demonstrantech a za „falšování voleb“ v Bělorusku. Řada západních zemí výsledky voleb odmítá uznat. Rakouský kancléř Kurz prohlásil: „Jsou potřeba nové volby, které budou svobodné a spravedlivé.“

V předvečer RB OSN posoudila z iniciativy USA a Estonska situaci v Bělorusku a její vliv na zachování pokoje a bezpečnosti v Evropě. Estonský ministr zahraničí se vyslovil pro to, aby zvláštní zástupce organizace pravidelně podával hlášení o událostech v Bělorusku. Zástupce představitele RF při OSN upozornil, že to, co se děje v Bělorusku, je vnitřní věcí státu a nesmí být předmětem posuzování RB OSN. Na svém Twitteru napsal: „Upozornili jsme na dvojí standardy západních kolegů, kteří v RB nevyzdvihují složité otázky spojené s obdobím po volbách a s případy použití síly policií v jejich státech a v jiných zemích.“


Výzva Tichanovské

Ve středu ráno se bývalá kandidátka na prezidentku Běloruska Světlana Tichanovská obrátila na vůdce evropských zemí. Uvedla, že volby 9. srpna v Bělorusku „nebyly poctivé a dostatečně průhledné“ a výsledky byly zfalšované. Podle ní lidé, kteří vyšli demonstrovat ve všech městech Běloruska, byli tvrdě zbiti, zbaveni svobody a vystaveni mučení režimem, který se křečovitě drží moci. Jsou prý stovky raněných a nejméně dva mrtví

V den, kdy ústřední volební komise v Bělorusku oznámila výsledky prezidentských voleb, informovala Tichanovská o vytvoření koordinační rady „pro zajištění předání moci“ v zemi. Během tří dnů bylo představeno několik desítek jmen členů rady, mezi nimi byla i její spolubojovnice Marija Kolesniková, nositelka Nobelovy ceny za literaturu a aktivistka za lidská práva Světlana Aleksejevičová, předseda lidskoprávního centra Vjasna Ales Bieljacki a dětský lékař Andrej Vitaško.

Bývalý uchazeč o funkci prezidenta Běloruska Valerij Cepkalo, který měl na krku trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, řekl, že mu členství v radě nenavrhli. Označil Tichanovskou za „jedinou legitimní hlavu státu v této době“. Řekl, že je přechodnou prezidentkou. Během pěti až šesti měsíců budou podle ústavy nové volby.

Kolesniková se vyjádřila v rozhovoru pro RBK (RosBizněsKonsalting – soukromá informační agentura se sídlem v Moskvě), že Lukašenka klame jeho vlastní okolí. K vytvoření koordinační rady řekl, že opozice plánuje odstoupit od dohod týkajících se Ruska a zakázat ruštinu. Kolesniková vysvětlila, že odhad, proč tak mluví, je nejspíš to, že je oklamán a dostává nevěrohodné informace. Za prvé nejmenoval koordinační radu, což znamená, že neví, co tato instituce obnáší. Za druhé mluvil o programu, ale žádný program neexistuje, nejsme politický orgán.

Jenže Lukašenko při zasedání bezpečnostní rady označil za nezákonné vytváření těch nebo jiných alternativních orgánů vlády za nezákonné. Takové činy se podle něho v Bělorusku trestají podle běloruských zákonů. Uvedl: „Již jsem o tom mluvil: Byli zorganizováni takzvaní černosotněnci k přebírání vlády. Tak zvaný štáb opozice. Je udivující, že tam již nastoupili do řady a přidělují úřady. Chci vám, vážení černosotněnci, říci: V zemi není tolik úřadů, kolik vás stojí v řadě. Máme košťata a lopaty. Zajistíme je.“

Převzato z RT.com