Ano, 3130 je sakra moc! O co jde a co s tím? Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/8409-ano-3130-je-sakra-moc-o-co-jde-a-co-s-tim.html

Radim Valenčík

18. 9. 2020   blog autora

Ještě než jsem došel do práce, telefonovalo mně či poslalo SMS několik známých, abych se vyjádřil k (pro někoho) nečekaně prudkému nárůstu počtu nakažených, a to nad rámec každodenní “covi-kávičky”. Hned, ještě teď. V podobném duchu se na mě někteří obrátili mailem, jak jsem zjistil, když jsem otevřel počítač.

(Na snímku docent Radim Valenčík)
Ale nejdřív připomeňme, co napsal docent Radim Valenčík o pár hodin před tím:


COVI-kávička 18.9.: ČR +3130 US +46295. Komentář

dnes | 07.26 |
blog › 
COVI-kávička 18.9.: ČR +3130 US +46295. Komentář

Česká republika:   +3130nových případů (dvojnásobek, rekord rekordů a reprodukční číslo musí být hodně vysoké, roste i počet hospitalizací a těžkých případů)

Spojené státy:    +46295 nových případů (to je mírné zvýšení). 

Indie s 96 tisíci se blíží ke stovce.

A ještě se podívej na evropský souboj (s budoucností Evropy bezprostředně souvisí):

Rusko : Francie

5762   :  10593

Rusko stále pomaloučku roste. Ale Francie mnohem rychleji, už je na dvonásobku a pře 10 tisíc.

Německo přes dva tisíce, Ukrajina přes tři,

Pokud srovnáváme jednotlivé země mezi sebou, je nutné uvažovat různou metodiku a další faktory, které výsledek ovlivňují (např. počet testů). K tomu se postupně dostanu. Důležité je však právě průběžně sledování, protože z časových řad lze vyčíst hodně i při odlišných metodikách.

Informace čerpám zejména z: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Jak to vidím

Petr Hájek o koronaviru: Vraťme jim úder/2

Před několika málo napsal Petr Hájek ve svém Protiproudu zajímavou úvahu o tom, jak je to s koronavirovou krizí a co je za ní i za tím, co se v reakci na ni odehrává. Navázal přitom na svou knihu Úder, která stojí za přečtení a vřele ji doporučuji. Zde je celý jeho článek v původní podobě.

https://www.protiproud.cz/politika/5318-imperium-bill-gates-vraci-cesku-uder-trest-za-rousky-vratte-nam-hranice-co-nam-prcek-tchajwanec-zamlcel-jen-dalsi-bublina-budou-se-stat-na-vakcinu-fronty-facka-lita-ve-vzduchu-ostatne-soudim.htm

Petra Hájka si vždy rád přečtu, protože svými provokujícími fabulacemi (které vždy vycházejí z reálného základu a objektivního posuzování dostupných faktů) inspiruje (i poučí).

Uveřejňuji jeho úvahu ve dvou částech, její text odlišuji fialovou barvou od svých černobílých poznámek:

Petr Hájek 2. část:

Blbská cesta pana Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan by mohla být v tomto směru také poučná – ale kavárenská média toto zásadní poučení pochopitelně stopila až k bezvýznamnosti: Ostrov má přirozené hranice – a Tchajwanci (ti skuteční) prakticky nikoho k sobě zvenčí nepouští (nebo musí na dva týdny do karantény – s výjimkou Američany vypraveného prcka z Vysočiny). Důsledkem je NULA přírůstku nákazy. Je to prostě úplně jednoduché. Vysočinský Tchajwanec nás o nejpodstatnějším zjištění ze své primitivní provokace Číny neinformoval: hranice, jsou základním klíčem k bezpečnosti. Už jsme na to nějak pozapomněli.

K tomu ode mne:

Málokdo to dokáže říci tak pěkně jako Petr Hájek. Fakt je, že nejdůležitější poznatek své cesty (to, čím byl sám po příletu na Tchaj-wan spíše šokován než velmi překvapen), dokázal Vystrčil utajit. Tím opakovaně ukázal, že je jen obyčejnou figurkou – hloupoučkou a bez vlastní vůle – v cizí hře. 

Pokračuje Petr Hájek:

Když jsme u toho, nelze si odpustit poznámku k dalšímu “pozapomenutí”. Máme se radovat, že prý u nás chystá vzbouřenecká čínská provincie investice – na rozdíl od své pevninské matky. Je to přece ale úplně naopak: vůbec nejde o to, kolik u nás investovat (a odvézt zisky zpátky). Jde především o to, kolik naše české firmy mohou vyvézt (a odvézt zisky zpět – a u nás je zdanit). V tomto smyslu je pro nás rovněž Tchaj-wan proti pevninské Číně jen velká NULA. Ostatně právě tak jako Vystrčil-Havel, který prý nám “narovnal páteř” (pravila Bruselanka Jourová). Asi takové hrdinství, jako “za socíku” bojovat proti americkému imperialismu návštěvou Kuby.

Ve vzduchu se však stále vznáší základní otázka: Má to celé blbnutí kolem koronaviru nějaký smysl? Vždyť i vláda se brání mediálním útokům (týchž, kdo na ni na jaře útočili z opačných pozic) konstatováním, že navzdory vyšším číslům nakažených neroste (či jen mírně) počet hospitalizovaných s těžkým průběhem. Proč tedy všechna ta opětovná zpřísnění? Proč roušky zase skoro všude (mimochodem doporučuji si vzít příklad z profesora Prymuly, který za dostačující ochranu pokládá ty z nanovláken)? Proč ČT a spol. teď jedou opět koronu na plné pecky? Není už to samo dostatečným signálem k oprávněné pochybnosti?

Ti, kdo četli Úder, odpověď znají: Platí kupodivu obojí. Covid-19 není jen lehčí chřipka. Jednak má – a teprve bude mít – skutečné zdravotní následky. Až spolu s mizejícím sluníčkem (vitaminem D) a plískanicemi se zvětší dávky viru, který nově nakažení dostanou. Ale zdaleka nejen ty (krevní sraženiny, poškození vnitřních orgánů atd.), které se týkají především bezprostředně “ohrožených skupin”. Podstatná bude teprve kombinace se sezónními virózami, chřipkou na místě prvním.

Skoro se lze vsadit, že “shodou okolností” se objeví nový kmen chřipky. A to může pak být už docela mela. “Devatenáctka” bude fungovat jako ochotný vrátný pro invazi těch ostatních. Proto přiměřená ochrana (nanovláknové roušky jsou fakt dobré) a pokud možno jen minimální sledování mediálního strašení jsou hlavními prostředky na udržení zdraví (duševního na místě prvním). Už někdy před Vánocemi to totiž vůbec nemusí být jednoduché.

Teprve pak vrátí Gates direkt naplno: kombinace korona – chřipka začne plnit nemocnice i hřbitovy (o každoročních počtech obětí chřipky v řádech tisíců, ač byly, jsme se dosud nedozvídali, teď to bude předmětem dramatických zpráv po dvacet čtyři hodin v ČT a spol.). A z vakcíny, kterou zatím více než polovina lidí podle průzkumů odmítá, se stane nedostatkové zboží. Podpultovka. Celoroční vytváření atmosféry strachu se zhmotní právě v tom. Většina bude toužit po tom, aby jim kamarádi velkého Billa vpravili do těla látku, jejíž obsah a zničující účinky zaznamená široká populace nejspíš až s odstupem – a po přiměřené mediální masáži ji s vakcínou vůbec nebude spojovat.

A podle toho, kdo bude tou dobou v Bílém domě (ve Strakovce, na Pražském hradě) se budeme dozvídat, že buď “spojený svět” koronakrizi zvládl, nebo naopakPolitickým nástrojem už korona (a její budoucí bratříčci a sestřičky z farma-laboratoří) zůstanou setrvale. To je hlavním smyslem celoročních poplašných mediálních bubnů.

Co z toho plyne? Nebát se a… za žádných okolností se nenechat očkovat. Přijdou (poměrně brzy) chvíle, kdy i tato věta se nebude smět objevit ani na Protiproudu, aniž by měla za následek trestní stíhání. Ta facka lítá ve vzduchu už dlouho, jen ji pořád nebereme dostatečně vážně.

Ostatně soudím, že jediný účinný prostředek ochrany před tím vším je obnovení hranic a státní suverenity – tedy czexit. Že je to úplně jiné téma? Právě naopak! Jen nám to naši “Tchajwanci” usilovně zamlčují.

Vraťme jim úder.

K tomu ode mne:

1. Nebudeme muset čekat až do Vánoc. Nejde o nedostatek vitamínu D apod. Jde o to, že rozběhnutí nákazy s velkou pravděpodobností povede k těžším průběhům a zasažení i nerizikových skupin obyvatelstva.

2. Očkování nutno odmítnou zejména proto, že nejde o tvorbu protilátek, ale je třeba naopak podpořit základní kmen našeho viru, aby se mohl vrátit k základu své evolučně stabilní strategie. (Pakliže to ještě půjde, ale v tomto jsem optimista.)

3. Jako bedlivý pozorovatel si Petr Hájek povšimnul důležitého momentu: Ani hlavní globální hráč (mou terminologií jádro současné globální moci) nedokáže předpovědět, co náš virus dokáže a jak se bude epidemie vyvíjet. Rozehrál hru na několik alternativ vývoje. Ale to hlavní pro něj je, že se mu podařilo jeho hlavnímu protivníkovi (kterým je vývoj veřejného vědomí a povědomí ve směru chápání toho, o co jde) vnutit zjednodušená schémata “ustrašenosti” i “popíračství”, zapouzdřit obě skupiny, postavit je nenávistně proti sobě se vší silou manipulace na bázi iracionality. Tomu podlehl i Babiš hloupě a naivně sdělující “všichni to (tj. rozvolnění) chtěli”. Pokud chceme “vrátit úder”, budeme muset trpělivě znovu učit každého, kdo se ještě zachránit dá (kdo se nenechal definitivně zapouzdřit), analyzovat nezaujatě a z nadhledu realitu, uvažovat v alternativách dalšího vývoje a odhalovat, co je příčinou současných problémů. K tomu také potřebujeme jasnou a motivující, perspektivní realistickou vizi.

Co se děje ve světě:

Zde je nejlepší zdroj s nejčerstvějšími informacemi:

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Další významné zdroje o dění ve světě:

https://www.ft.com/content/a26fbf7e-48f8-11ea-aeb3-955839e06441

https://ourworldindata.org/coronavirus

První z odkazů přebírá Financial Times. Je na něm mj. vyjádřeno i to, jak vzrostl počet úmrtí v jednotlivých zemích oproti tříletému průměru. Na to by se měli podívat všichni popírači a chřipkaři.

Graf šíření mutuací:

https://nextstrain.org/ncov/global?gmax=19896&gmin=15114

Tyto stránky ukončily uveřejňování nových příspěvků, ale archiv zůstal. Důležitý je závěr, ke kterému dospěly.

Podrobněji lze vývoj v ČR sledovat zde:

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?fbclid=IwAR3kdxZhYD7krsZ_K-xrmwNkGlQMO5rsIjQe_0jAWZT___jH_9pV_KzA38c

Nejdůležitější je tento graf:

K tomu vynikající grafy z dílny Josefa Šlerky:

https://slerka.shinyapps.io/dashboard/?fbclid=IwAR1dQ1jbmRfxHKBXwhI9WnINy781R67yCILsW6xtzUb2BJMDVUKdNqm_uz

Na závěr: Děkuji všem, kteří mi zasláním materiálů a doporučeními pomáhají. Rád uvedu jména, pokud dají souhlas.
(Pokračování)

Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/8384-covi-kavicka-18-9-cr-3130-us-46295-komentar.html

… a za pár hodin:


“Vždyť jsem to napsal už včera odpoledne”, odkázal jsem na svůj článek, který popisuje, co nás čeká, viz:

https://radimvalencik.pise.cz/8407-co-se-deje-a-v-cem-se-experti-myli.html

Prý ani to nestačí. Tak se ještě pokusím o aktualizaci, ale nečekejte nic převratného. Abych si to trochu zjednodušil, napíšu to v bodech:

1. Tak prudký nárůst má dva nepříjemné důsledky:

– Spadli jsme do “neprobádané” situace. Doposud jsme mohli reagovat až na to, co se děje kolem nás. A ve své době jsme toho také využívali. Nyní jsme zemí na čele, přesněji dokonce v určitém “úniku před hlavním pelotonem”. Některé země mají větší počty, ale ne s tak vyspělou zdravotní infrastrukturou a s tak rychlou a tak dlouho trvající exponenciálou nárůstu. Můžeme se něco poučit z Izraele, ale v něčem budeme řešit nové situace. A o logice chování viru stále víme ještě velmi málo. Jen to, že se v různých podmínkách a dobách chová velmi odlišně (což nasvědčuje tomu, že významnou roli hraje to, jaké “portfolio” nákazy se šíří, tj. z jakých mutací je složeno).

– Ztratili jsme schopnost dostatečně operativně identifikovat ohniska nákazy a odhalit ty zdroje, které vedou k těžšímu průběhu onemocnění. To bude v dalším průběhu velmi nepříjemné, protože rychlost šíření bude “zametat stopy”, omezí naši možnost vyhodnocovat, jak se chování našeho viru vyvíjí.

Pokud stávající tým “expertů” (nedostatečně spolupracující, nedostatečně interdisciplinárně vybaven, celkově slabý jak kvalifikací, tak schopností vzít na sebe odpovědnost a nepodléhat tlakům) situaci nezvládal, tak teď se v tom bude plácat, improvizovat, kupit chyby, ztrácet autoritu… – To je momentálně největší riziko.

2. Jak právě u nás k tak prudkému nárůstu mohlo dojít? – Z nějakého důvodu, neznám přesně příčinu, jsme byli zaměřeni jako terč velké manipulaci mocnými tohoto světa (v mé terminologii jádrem současné globální moci). A využil se ten nejúčinnější nástroj manipulace – využití přirozených spontánně vytvářených styků mezi lidmi (fyzicky existujících sociálních sítí v podobě relativně stálých kontaktů mezi lidmi), které byly dlouhodobě “pěstovány” poskytováním in-side informací vytipovaným osobám. Ten, kdo pravidelně dostává původní informace, které se potvrzují, je přenáší dál a roste jeho váha v přirozeně vytvářených sítích. Pak lze přes osoby, které jsou vyhodnoceny jako ty, které takové informace přebírají a rozšiřují, spustit velkou manipulaci a ovlivnit dění ve velkém. Rizikem pro toho, kdo takovou manipulaci spustí, je, že se síť “potrhá”, když se in-side informace ukáže být nesprávnou. Pak se z toho ten, kdo za manipulací stojí, snaží vytěžit (jako vedlejší produkt) ty, které se mu podařilo natolik zapouzdřit (zfanatizovat), že už nedokážou a nechtějí vnímat realitu. Právě toho jsme u nás svědky. Akce byla doprovázena nasazením několika “osobností”, vydáváním konjunkturalistů a podvodníků za “odborníky”, doprovozeno technicky (natočení videí, dokonce i připitomělý klip v podobě písničky).

3. Co dál? To jsem napsal už včera. A hlavně. Musím už pracovat na tom, za co jsem placen, mám dnes opravdu hodně práce:

– Na přípravě on-line výuky. Ta nás asi v dost velkém rozsahu čeká, a pokud máme zajistit kvalitu, je třeba hledat účinné formy, např.:

https://radimvalencik.pise.cz/8406-mikro-v-kostce.html

– Na vědeckém projektu zaměřeném na aktuální problémy, mj. některé výsledky budu zítra prezentovat na semináři v Brně, na který se také musím připravit, viz:

https://radimvalencik.pise.cz/8397-uvidime-se-v-sobotu-v-brne-na-seminari.html

…takže se omlouvám. Víc už nestíhám. A taky prosím o shovívavost, pokud jde o případné překlepy.