Lira se propadá do rekordních hlubin, jelikož Rusko provede námořní cvičení ve středomořských vodách, které si nárokuje Turecko

Tyler Durden

7. 9. 2020  ZeroHadgeReformyCz

Během mohutného a překvapujícího vývoje ruské válečné lodi provedou ve vodách východního Středomoří, které si od Řecka a Kypru nárokuje Turecko, cvičení s ostrými střelbami, a to v době probíhajícího militantního sporu o námořní hranice a práva vrtat uhlovodíky, který Turecko s Řeckem uvedl na válečnou stezku.
Rusko okamžitě nepotvrdilo oznámení o tom z Ankary, o němž následně referoval turecký TRT Word, který se té zprávy chytil, jako novinky vztahující se k jejich kontroverzním nárokům na hledání plynu:

Oznámení ze středy radí námořníkům, aby nevstupovali do zóny vrtání a do oblastí, kde lodi prování výzkum, uvedl v prohlášení turecký Odbor sil pro hydrografii a oceánografii.

Podle námořních výstrah, provedou ruské síly dvě samostatná cvičení s ostrou střelbou podél obou stran ostrova Kypr.

Ty dvě fáze ruských střeleckých cvičení ve východním Středomoří proběhnou 8-22. září a další 17-25. září.

Vypadá to, že Turecko se bude zpočátku pokoušet tento vývoj líčit ve svůj prospěch, to však není ani trochu jisté a ve skutečnosti to vypadá opačně.

Associated Press uvedla, že: „Není jasné, proč člen NATO – Turecko – oznamuje takové cvičení místo Moskvy, i přes omezenou vojenskou spolupráci, např. předání protivzdušných systémů S-400.

Cvičení se interpretují jako pokus Ruska připomenout NATO zabředlé do sporu mezi dvěma členskými státy Řeckem a Tureckem, svoji značnou námořní přítomnost a vliv ve východním Středomoří.

Turecké námořnictvo údajně na Moskvu naléhá, aby nezasahoval do jejich probíhajících seismických studií prováděných loděmi u nejvýchodnějších řeckých ostrovů a zrovna tak i u Kypru.

Podle Bloomberg to v žádném případě není signál ve prospěch tureckých námořních nároků:

Mluvčí Ruského námořnictva Igor Dygalo bezprostředně nereagoval na žádosti o komentáře. Šéf Centra pro analýzy světového obchodu se zbraněmi v Moskvě řekl, že cvičení jsou předváděním síly Ruska proti NATO a ne snahou podpořit Turecko. „Máme s Tureckem silné ekonomické a obranné vazby, naší politikou je však vyhnout se podpoře kterékoliv strany tohoto sporu,“ řekl telefonicky. „Turecko je celkem schopno pohlídat si své vlastní zájmy.“

https://nv.vi-serve.com/vis-media/101/55/iBHJKnQB8xuUWKQG0VXi_720p.mp4

Vypadá to, že turecké trhy s tím souhlasí, jelikož se turecká lira právě propadla do rekordních hlubin proti dolaru, což navazuje na rychle rostoucí inflaci, kdy v srpnu (se inflace meziročně dostala na 11,77 procent).

Reuters si všímá, že lira „v 07:44 GMT oslabila o asi 0,25% na 7, 4100 proti dolaru, což je nejslabší úroveň v historii, a stihla to jen od středeční uzávěrky s 7,3910.“