Na počátku konce: Kalifornie první obětí nového zeleného údělu. Na vině ideologické šílenství. Nejvyspělejší regiony bez elektřiny. Je na řadě Německo? Západ se ponoří do tmy. Čeká nás sibérie?

Crimson Alter
2. 9. 2020 RIA a ProtiProud

Crimson Alter poukazuje na zákonitosti Zeleného údělu (Green Deal) na Západě, jehož důsledkem budou nejprve chronické výpadky dodávek elektrického proudu a pak pád do temnoty.

Spojené státy postupně začínají připomínat zemi třetího světa, a to i přes rozvoj špičkových technologií, obrovské emise dolarů, jaderné zbraně a úderné formace letadlových lodí. V nejrozvinutějším a nejmodernějším státě Kalifornii dochází k nárazovým výpadkům proudu, přičemž nejde o nějaké neuvěřitelné zásahy vyšší moci, ale vše probíhá v podmínkách poměrně teplého, ale zdaleka ne rekordně horkého kalifornského léta.

Co je však nejdůležitější, nejde tu o výpadky jako takové, ale o jejich příčinu, která nespočívá v nějakém selhání techniky (což se může stát v jakékoli, dokonce i v nejrozvinutější zemi), ale v selhání politickém, respektive ideologickém.

Temná budoucnost

O tom, že Kalifornie – a brzy i další části USA – se v závislosti na povětrnostních podmínkách bude pravidelně nořit do tmy, varovali americké politiky inženýři, vědci i ekonomové. Ale politický účel a ideologická zarputilost vyznavačů agendy zeleného údělu měly jediný důsledek: politici (spolu s voliči) přivedli situaci k tomu, že v Kalifornii hasnou světla.

Uvedený problém se bude nyní projevovat jako systémová vada téměř v celém západním světě, Kaliforňané měli prostě jen tu smůlu, že jejich politici byli nejhorlivější při zavádění zeleného šílenství propagovaného sponzory Gréty Thunbergové a problémy u nich začaly jako první.

Vlajková loď žurnalistiky amerického byznysu The Wall Street Journal využila příležitost, aby nazvala věci pravými jmény:

„Miliony Kaliforňanů ztratily v posledních dnech přístup k elektřině kvůli intenzivní vlně veder – a vládní regulátoři varují před dalšími výpadky v blízké budoucnosti, přičemž situace by mohla trvat mnoho let. Vítejte v kalifornském Green New Normal (nové zelené normalitě) – v této předzvěsti světa bez uhlovodíkových paliv.“


Zelený úděl

Kdyby Kalifornie byla samostatným státem (a podobné myšlenky se mezi kalifornskými politiky objevují pravidelně), pak by se její HDP rovnal asi 3,2 bilionům dolarů a překročil by nominální hodnotu HDP zemí, jako je Francie nebo Rusko. V Kalifornii je slavný Silicon Valley, epicentrum internetových startupů a sídlo předních technologických společností, jako jsou Apple, Google, Intel a Hewlett Packard. Jak se mohlo stát, že nikterak extrémní počasí srazilo energetický systém tak rozvinutého regionu na kolena? Celý problém spočívá v zelené politice.

Kalifornie je jedním ze světových lídrů v přechodu na tzv. obnovitelné zdroje energie, a tedy jedním z lídrů v odstavování elektráren, které spalují plyn nebo uhlí. Dnes představují v tomto státě obnovitelné zdroje energie přibližně 36% výroby elektřiny a místní demokratičtí politici (Kalifornie je doslova pevností americké Demokratické strany) vepsali do svých programů požadavek, aby byla tato úroveň v roce 2030 zvýšena na 60% a v roce 2045 na 100%.

Přímým důsledkem takového „zezelenání“ je fakt, že ceny elektřiny jsou z tohoto důvodu na jedné z nejvyšších úrovní v USA – 19 centů za kilowatthodinu (asi 14,2 rublů v porovnání s průměrnými ruskými 3,4). A tato částka nezahrnuje nepřímé platby ve formě státních subvencí výrobcům zelené energetiky, které v konečném důsledku také padají na daňové poplatníky, ale na svých účtech za komunální služby je nevidí.

To však není ten nejzajímavější důsledek. Přestože je Kalifornie (a Německo) někdy uváděna jako příklad pro země jako Rusko a Čína, které odmítají masivně nahradit své tepelné a jaderné elektrárny „čistými“ větrnými turbínami a solárními elektrárnami, země a regiony s velkým podílem zelené energie začínají mít obdobné problémy s  dodávkami elektřiny. Kalifornie byla po mnoho let (a mnohokrát) zachraňována před postupnými výpadky elektrického proudu v nepříznivých povětrnostních podmínkách banálním dovozem elektřiny z jiných států, kde ještě nestihli odstavit plynové a uhelné elektrárny. Nyní však v nejzelenějším a nejdemokratičtějším státě USA došlo k nepříjemné shodě okolností: horké léto, převážně zataženo, slabý vítr a nemožnost vyřešit všechny problémy dovozem, protože v sousedních státech spotřeba elektřiny také vzrostla. Vedoucí ekonomika planety se ponořila do středověku, kdy přístup k energii závisel do značné míry na rozmarech větru, který nadouval plachty lodí nebo točil lopatkami větrných mlýnů.

Na řadě je Německo

V Evropě, jmenovitě v Německu, může brzy nastat velmi podobná situace.

V roce 2019 americký finanční časopis Forbes uveřejnil studii renomované poradenské společnosti McKinsey, která poukázala na to, že Německo se blíží na hranu postupných výpadků – a rovněž kvůli zelené energii:

„McKinsey vydává své nejzávažnější varování, pokud jde o stále nespolehlivější dodávky energie v Německu z důvodu jeho silné závislosti na sporadické sluneční a větrné energii. V červnu 2019 se německý energetický systém po tři dny blížil k výpadku proudu. Pouze krátkodobý dovoz ze sousedních zemí dokázal rozvodnou síť stabilizovat,“ poznamenává McKinse, jenž se obává, že Německo nebude schopno uspokojit poptávku dovozem: „Ve střednědobém horizontu existuje riziko, že celá evropská síť nebude mít dostatečnou výrobní kapacitu.“

A bude hůř

Pokud se od roku 2019 něco změnilo, pak jen k horšímu. Politici, kteří dvacet let zastrašovali evropskou a americkou veřeknost globálním oteplováním a globálním Černobylem, jsou připraveni obětovat základní vymoženosti současné civilizace, aby získali další hlasy a moc, jakož i další (státní) peníze pro zelenou mafii – společnosti, které vydělávají miliardy dolarů na prodeji zelené energie a souvisejících technologií za nadsazené ceny. (Pozn. red. N.R.: u nás zelená mafie v Senátu a Sněmovně prosadila dotace solárním elektrárnám a dodnes každý občan ČR je nucen vyššími poplatky ze elektrický proud se na tomto podvodu podílet.) jestliže ideologie převáží dokonce i nad základními ekonomickými potřebami, problémy se jen prohloubí a tyto problémy (například ve formě nedostatku elektřiny nebo teplé vody) už sotva bude možné připsat „ruským hackerům“ nebo „čínskému vměšování“.

Pokud se Rusko a Čína dokážou vyhnout zelenému šílenství svých sousedů na celém světě a geopolitickým konkurentům, v blízké budoucnosti uvidíme na stránkách The New York Times úvodníky o tom, že „Rusko a Čína mají samozřejmě elektřinu bez výpadků a dokonce i levný benzín, ale neměli bychom jim závidět – vždyť jsou neekologické a nedemokratické.“

Uvidíme, nakolik bude takováto propaganda účinná, zejména poté, co důsledky zeleného šílenství začnou nabývat nikoli epizodickou, ale chronickou povahu.

Začátek konce.

– – – 

ČLÁNKY AUTORA: CRIMSON ALTER

Vlastním jménem Ivan Danilov. Finanční analytik a novinář, jeden z nejlepších ruských analytiků v oblasti ekonomiky a geopolitiky, autor blogu crimsonalter. Píše o nejdůležitějších současných událostech z pohledu globálních politických a ekonomických trendů. Zaměřuje se zejména situaci v Rusku, ve Spojených státech, v Číně a na Středním východě.