Nyhetsbanken: Švédsku hrozí reakce „ruského medvěda“ na „vlky“ z NATO!

red a -kou-
14. 9. 2020 NyhetsbankenPrvníZprávy 

Během několika posledních let se ukázalo, že ti, kteří kritizovali dohodu Švédska s přijímáním vojenských sil NATO, měli pravdu v mnoha důležitých otázkách, napsal Nyhetsbanken.
Problém je v tom, že Rusové vnímají pravidelná cvičení a rozmístění kontingentů NATO poblíž jejich hranic jako snahu udělat ze Švédska „odrazový můstek“* pro útok na Rusko. Článek zdůrazňuje, že takovéto vojensko-politické hry lze jen těžko předvídat a jsou extrémně nebezpečné, protože reakce „ruského medvěda“ může být nečekaně zuřivá.

(Snímek komentuje Nyhetsbanken takto: K americkému letadlu B52 nad Černým mořem se připojily dvě ruské stíhačky. „Neprofesionální,“ stěžuje si Pentagon.)
Vzhledem k tomu, že Švédsko v roce 2014 podepsalo smlouvu, která se zavázala hostit vojenské síly NATO po celou dobu cvičení, se ujistilo, aby odpůrci této dohody měli v mnoha důležitých otázkách více než jednou pravdu, zdůraznil švédský deník Nyhetsbanken. Navíc: vzhledem k tomu, že se Stockholm rozhodl koupit postarší americké raketové systémy „Patriot“, Spojené státy začaly přímo ovlivňovat švédskou protivzdušnou obranu – protože to znamená, že v zemi musí být neustále přítomný doprovodný americký vojenský personál, uvedl článek.

Již v roce 2015 začali američtí vojáci ve Švédsku provádět vojenská cvičení a výcvik. A v roce 2017 švédská vláda pod tlakem hrozeb NATO a Spojených států odmítla podepsat Úmluvu OSN o úplném zákazu jaderných zbraní, kterou kdysi iniciovalo samotné Švédsko, připomněl autor. V květnu letošního roku se navíc švédské letectvo zúčastnilo cvičení se Spojenými státy – a umožnilo bombardéru B1B Lancer, který je také přizpůsoben jako nosič jaderných zbraní, cvičit vysoce přesné bombardování nad jezerem Vänern.

Koncem srpna švédský ministr obrany Peter Hultqvist vyzval USA, aby se účastnily téměř týdenního leteckého cvičení nad severní Calotte, které Švédsko provádělo s Norskem a Finskem. Nová americká strategie pro Arktidu navíc pokrývá většinu švédského území, uvedl Nyhetsbanken.

Dříve ohlášená „úzká spolupráce“ samozřejmě znamená, že vojenská infrastruktura ve Švédsku bude nyní prostoupena přítomností USA a NATO. „A protože Spojené státy nikdy neinformují, zda jejich letadla a lodě mají jaderné zbraně, je možné, že je naše země již má,” zdůraznil autor.

Podle ministra obrany Hultqvista to všechno jsou signály ze Stockholmu pro „vnější svět“, což samozřejmě znamená sousední Rusko, poukázal materiál. Jak ale mohou Rusové takové signály interpretovat? „Přirozeně vidí, že se ze Švédska stává odrazový můstek pro útok na Rusko,” napsal Nyhetsbanken. Pokud náhle dojde ke skutečnému vojenskému konfliktu mezi NATO a Ruskem, bude Moskva uvažovat o tom, že je Švédsko prakticky součástí NATO. A to pro Švédy představuje vážnou hrozbu, varoval autor: „Hultqvistova politika přispívá k tomu, že se v budoucnu může Švédsko stát dějištěm válečných akcí.“

V žádném případě nevstupujte do NATO, radí Švédsku Daniel Ellsberg

Je třeba poznamenat, že Spojené státy v posledních letech „jasně prosazovaly politiku zaměřenou na obklíčení Ruska“, zdůraznil článek. NATO se stále více přibližuje hranicím Ruska a neustále nedaleko od nich pořádá různá cvičení. Například strategické jaderné bombardéry třídy B52 letěly minulý týden proletěly nad všemi 30 zeměmi NATO, aby „prokázaly solidaritu“, připomněl Nyhetsbanken.

NATO navíc pořádá cvičení nejen na severu a východě – velmi velký význam se přikládá Černému moři, kde stále přetrvává poměrně napjatá situace, poznamenal autor. V tomto regionu stále častěji létají válečná letadla NATO a v roce 2019 tam aliance pořádala cvičení Sea Breeze, kterých se účastnilo i Švédsko! To má pro Rusko samozřejmě velký význam, konstatoval článek.

Přičemž americké těžké strategické bombardéry B-52H letěly v těsné blízkosti Krymu a Azovského moře v doprovodu ukrajinských MiG-29 a Su-27. Lety těžkých amerických letadel, včetně strategických, jsou jednou ze základních činností „americké jaderné triády“. A skutečnost, že se vyskytují poblíž západních hranic Ruska, svědčí o stále zjevnější hře mezi Washingtonem a Moskvou, poukázal materiál.

Kromě toho je tato hra neuvěřitelně nebezpečná, zdůraznil autor: „Před třiceti lety by pravděpodobně byla považována za součást scénáře vedoucího k jaderné světové válce. Přesto se americké B-52 neustále prohánějí podél celé západní hranice ruské „medvědí rezervy“, uvedl článek.

V 90. letech to bylo prakticky „nemyslitelné“, zdůraznil Nyhetsbanken. Je dokonce nemožné si představit, že pak tři těžké americké bombardéry B-52H, z nichž každý může být vybaven tolika raketami s jadernými hlavicemi a bombami, že mohou zničit polovinu země o velikosti Francie, přeletěly nad bývalou sovětskou republikou a přiblížily se ke Krymu k tomu, aby vyzkoušely ruskou protivzdušnou obranu na vzdálenost pouhých několika desítek kilometrů.

Samozřejmě, že ukrajinské orgány v Kyjevě jsou z toho radostí „v sedmém nebi“, napsal švédský list. „Probuzení však bude prudké, až si každý uvědomí, že konflikt o Bělorusko je jen souhrnem všech bodů napětí, které se vytvořily a nahromadily za posledních 20 let v důsledku pokračujícího rozšiřování NATO, které dosáhlo samých bran Kremlu,” varoval autor.

„Tyto hry je obtížné předvídat a jsou nebezpečné. A reakce ruského medvěda, který sedí doma v doupěti, může být nečekaně zuřivá,“ zdůraznil článek. Podle autora vojensko-politická koalice států jako Polsko, Ukrajina, Česká republika a pobaltské státy, které podporovaly Hitlerovu operaci „Barbarossa“ v roce 1941 namířenou proti Sovětskému svazu, „probouzí v Rusech velmi špatné vzpomínky“.

Před několika lety již ruský prezident Vladimir Putin varoval před křikem „vlci!“ – ale nyní „vlk je opravdu tady“, zdůraznil autor. „Vlk“ a vše, co pro ruskou kolektivní paměť představuje, se již dostalo na území, která historicky patřila Slovanům,“ poukázal Nyhetsbanken. Současně to, co se nyní děje, nemá nic společného s americkými volbami, vysvětlil autor: „Všechno to začalo těsně po rozpadu Sovětského svazu. Jedná se o dlouhodobou strategii, která nyní dosáhla kritického okamžiku.“

Na druhou stranu bylo nedávno oznámeno, že ruský MiG-31 nedávno zachytil britskou stíhačku nad Barentsovým mořem – a to se stalo krátce po poslední „ukázce moci“ americkým letounem B-52H. Vypadá to, že se ručička hodin „Soudného dne“ posunula o několik minut dopředu. A pokud se nezastaví včas, může to přiblížit nebezpečnému „vyvrcholení velké hry“, varoval autor.