Andrej Babiš by měl Tomáše Petříčka vyrazit, ať to stojí, co to stojí

Jiří Vyvadil
13.9.2020 VašeVěc


Nedovedu si představit důsledky, kdyby Jiřímu Paroubkovi, premiérovi za ČSSD udělal takový podraz jako nyní Tomáš Petříček. Premiér veden dosavadnímu zkušenostmi s průběhem státních převratů organizovaných a financovaných Západem na Ukrajině či ve Venezuele, kde dopadly zcela úděsně oproti očekáváním Západu sice na jedné straně výrazně napomohl tomu, aby se jednání o Bělorusku dostalo na mimořádné jednání summitu premiérů a hlav států, ale protože si pragmaticky věci vyhodnotil a zjevně nechtěl být je nástrojem protiruské fóbie Poláků, která je neukojitelná, správně usoudil, že v situaci, kdy se členské státy díky vetu Kypru a Řecka nebyly schopny dohodnout na konkrétních sankcích proti Bělorusku a i kdy i po měsíci je režim Lukašenka pevný a i míra zadržených demonstrantů, či demonstrantek je prakticky minimální proti brutálně zadrženým demonstrantům žlutých vest, které v Paříži obnovili svou činnost.

Je právní heslo: Za stejných podmínek stejně. A nepochybně to platí i pro politiku.

Přeloženo: Není možné útočit na prezidenta Lukašenka pro brutální zásahy policie a ignorovat brutální zásahy policie ve Francii, zejména když počet zatčených byl výrazně vyšší. Petříček útočí na pučisty v Bělorusku, ale za celou dobu svého působení ve funkci ani jednou neodsoudil porušování lidských práv využíváním policejního násilí v Macronově Francii.

Nepochybně složité vyhodnocování situace v Bělorusku, fakt, že v pondělí dojde k rozhodujícímu jednání mezi prezidentem Ruska Vladimírem Putinem a prezidentem Běloruska Lukašenkem zřejmě posune situaci v Bělorusku k tomu, že myšlenka státního převratu, podobně jako ve Venezuele se zjevně stane nemyslitelnou.

Zcela určitě to nebude Evropská unie, která určí budoucí podobu Běloruska a kdo tam bude vládnout.

Podléhat demagogii rusofóbistikých novinářů si zodpovědný politik nemůže dovolit.

ALE NAVÍC A KATEGORICKY: STÁTNÍ PŘEVRAT V CIZÍ ZEMI JE ZÁSADNÍM PORUŠENÍM MEZINÁRODNÍHO PRÁVA.

A cynicky. Těžko je možné se jej dopustit v zemi, kterou kryje Rusko a Čína… Poznal to Trump právě v případě Venezuely, ale i oba američtí prezidenti v případě Sýrie.

Premiér odmítl setkání s běloruskou opozicí, neboť protiruský fanatismus polského premiéra Morawieckého, který přijal neúspěšnou kandidátku na úřad běloruského prezidenta…. jméno se zatím nepotřebuji si zapamatovat.

Naši pravici chytl amok, opět se ponořila do hlubin nadávek, kdy nejmenší byla oblíbené – “estébák”.

Zatímco Andrej Babiš, premiér České republiky zaujal a prosadil tento názor a je pravděpodobné, že jej konzultoval i s francouzským prezidentem Macronem či rakouským kancléřem Kurzem. A sám ví, unáhlené oduznání Madura ve Venezuela byla politická chyba a nic pozitivního České republice nepřineslo. Jen hlupák Petříček samozvanci Guaidóvi poslal tuším 10 000 000 korun. Z našich peněz.

Ruku na srdce: v Bělorusku logicky utrpí Evropská unie blamáž. Lukašenko neodstoupí a nemá důvod. Macron po dvou letech mnohem tvrdších demonstrací dožadujících se jeho odstoupení také zůstal ve funkci.

A znovu ruku na srdce: v Bělorusku Evropská unie zažije fiasko. Putin je tolerantní, ale vyžaduje respekt. Když si Angela Merkelová chtěla vynutit ústupnost Putina a případně Lukašenka vydíráním prostřednictvím údajné odpovědnosti za otravu jinak pro Rusy bezvýznamného excentrického politika napůl liberálního a napůl fašisticky nacionálního, pochybila.

Od toho okamžiku se neuskutečnil ani jeden telefonát Merkel – Putin.

A neuskuteční se…

Na jakékoliv dramatické prohlášení Merkelové Vladimír Putin mlčí. Nechá mluvit příslušné podřízené. Je to nádherná pokerová hra Německo vs. Rusko. Možná nejdůležitější od roku 1990. A bohudík může vést ke spuštění železné opony. To možná ideologicky Merkelová chce. Ale každá železná opona se zase po čase dá vytáhnout. Přijdou po Merkelové jiní. Například premiér Bavorska Marcus Söder.

Zítra ( již dnes – pozn.red. NR) se zkrátka s noblesou Vladimír Vladimírovič Putin v Soči s Lukašenkem setká a dohodnou první fázi integrace. Vývoj v Bělorusku se od toho setkání bude odvíjet. Ale jistě ne podle představ EU.

Je moudré, že Andrej Babiš chápe, že je třeba vyčkat. A Petříček, nejhorší ministr zahraničních věcí od roku 1992 by měl být vykopnut. Jiří Paroubek, coby bývalý premiér by takového parchanta z druhé koaliční strany minimálně přede všemi na vládě seřval jako malého a pitomého kluka.