Olaf Scholz se snažil „uplatit“ USA

Richard Seemann
17. 9. 2020 zdroj


Spor se Spojenými státy o plynovod Nord Stream 2 , který má propojit energeticky Ruskou federaci se Spolkovou republikou Německo dlouhodobě zatěžuje vzájemné vztahy. Nyní list „Die Zeit“ napsal, jak se vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz (SPD) pokusil kontroverzní plynovod zachránit miliardovým „úplatkem“. Svému americkému protějšku Stevenovi Mnuchinovi nejprve ústně a později písemně oznámil, že Berlín je připraven financovat výstavbu dvou zvláštních přístavů Brunsbüttel a Wilhelmshaven pro dovoz zkapalněného amerického břidlicového plynu.

Spolupředseda Společenství 90/Zelených, spisovatel a politik Robert Habeck to charakterizoval slovy, že „co dělá SPD páchne do nebe“ a mluvčí ministerstva financí Katja Novaková to odmítla komentovat.

Podle Zeitu spolková vláda slíbila masivní zvýšení veřejné podpory pro stavbu obou terminálů poskytnutím až jedné miliardy eur. Zato však Berlín požadoval, aby „USA na oplátku umožnily nerušené dokončení a provoz Nord Stream 2“. 
Celá záležitost byla však zkomplikována případem Alexeje Navalného, kdy i řada koaličních partnerů spolkové vlády požadovala zmrazení výstavby Nord Streamu 2. Mnoho německých politiků to však odmítlo stejně jako bývalý kancléř Gerhard Schröder, předseda dozorčí rady tohoto projektu. Ten obvinil USA z  prosazování prodeje vlastního zkapalněného plynu za pomoci kontroverzní metody frakování, která poškozuje životní prostředí. 
Nyní však se na celý problém dívají s rozpaky poté, co Navalnyj oznámil, že se chce vrátit zpět do Ruska a Kreml toto jeho rozhodnutí uvítal.