PRŮZKUM: Češi jsou oproti loňsku skeptičtější k budoucnosti EU, nechtějí ani euro

Rudolf Hruboň
16. 9. 2020     NárodníNoviny
Češi jsou proti loňsku skeptičtější k budoucnosti Evropské unie. Proti zavedení eura se dál staví téměř sedm lidí z deseti. V rámci každoročního šetření Naše společnost to zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (viz ZDE).

Proti další integraci


Téměř polovina Čechů si také myslí, že by se integrace EU neměla už dále prohlubovat, ani posilovat. Oproti loňskému roku mezi Čechy přibylo skeptiků k projektu sjednocené Evropy. Důvěru v něj má 41 procent lidí, naopak necelá polovina v jeho budoucnost nevěří, a to 47 procent. Téměř polovina Čechů (49 procent) si myslí, že úroveň integrace EU by do budoucna měla zůstat na stávající úrovni. Ve zbytku společnosti převládá mínění ve prospěch oslabení integrace EU nad jejím posilováním 23 ku 17 procenty. Podobný názor panuje ve společnosti i ohledně míry zapojení České republiky do EU, nejvíce dotázaných (46 procent) je pro zachování stávající míry zapojení, názory ve prospěch posílení či oslabení jsou vyrovnané (23 procent pro obě strany).

Češi euro nechtějí

Zavedení eura jako českého platidla namísto koruny odmítá většina Čechů. Proti jeho zavedení přibližně sedm z deseti Čechů (69 procent). Přičemž 43 procent dotazovaných s jeho zavedením „rozhodně nesouhlasí“, dalších 26 procent „spíše nesouhlasí“. Pro nahrazení koruny eurem je jednoznačně jen 6 procent lidí, dalších 13 procent „spíše souhlasí“. Sedm procent neví, nebo na otázku nemá nemá názor. Průzkum se konal mezi 18. a 29. červencem a zúčastnilo se ho 972 respondentů.