ASAD: Západ používá v Bělorusku stejnou strategii diverze jako v Sýrii

Rudolf Hruboň
9. 10. 2020   NárodníNoviny

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro média prohlásil, že Západ používá v Bělorusku stejnou strategii jako v Sýrii. Když v dané zemi existuje problém, USA se vměšují do vnitřní situace a snaží se vývoj zvrátit ve prospěch svých národních zájmů.


(Na snímku syrský prezident Bašar Asad)


Vměšování do vnitřních záležitostí

Když se v některé zemi řeší konkrétní vnitřní problém, bez ohledu na jeho rozsah se Západ stejně začne do něj vměšovat. Poznamenal, že když jde o vnitřní proces, udělají z něj západní státy mezinárodní, jen aby ospravedlnily zasáhly do vnitřních záležitostí dané země. „Když problémy nemáte, učiní všechno možné, aby je vytvořily, aby je učinily mezinárodními, aby měli možnost zasahování do vašich vnitřních záležitostí. Je to jejich politika. Takže nejde o to, co se dnes děje v Bělorusku. V každé zemi, Sýrii, Bělorusku, ve vaší zemi, existují vlastní problémy. Ale cožpak má Západ právo zasahovat? Tomu se musíme bránit. Vraťme se ale k vaší otázce. Ano, je to stejné chování, stejná strategie, stejná taktika,“ řekl syrský prezident.

Promyšlená mediální strategie

Podle Asada jediný rozdíl spočívá v zasahování Západu do záležitostí Sýrie a Běloruska v tom, které termíny používají západní země, které titulky dávají. „Používají jedny titulky pro Rusko, jiné pro Venezuelu, třetí pro Sýrii, atd. Nejde tedy o Bělorusko, jde o chování Západu a o jeho strategii v budoucnu…,“ míní syrský prezident. Masové protestní akce opozice začaly po celém Bělorusku 9. srpna po prezidentských volbách, ve kterých po šesté zvítězil Alexandr Lukašenko, který podle údajů Ústřední volební komise získal 80,1 % hlasů. Protestní akce pokračují dodnes, největší o víkendech. Konají se rovněž akce Lukašenkových stoupenců, jehož inaugurace proběhla 23. září.