Bělousov dělá kříž nad projektem Siluanova

Konstantin Dvinský
26. 10. 2020 yandex
První vicepremiér Andrej Bělousov se začal zabývat nedotknutelnou svatyní liberálních monetaristů Ruska. A sice rozpočtovým pravidlem a zásadou formování Fondu národního blahobytu (FNB). Pro začátek připomenu jeho podstatu. Rozpočtové pravidlo bylo zavedeno v roce 2018. Autorem a hlavním ideologem projektu je ministr financí Anton Siluanov. V souladu s rozpočtovým pravidlem se mimořádné příjmy z prodeje uhlovodíků nepřipisují do federálního rozpočtu, ale do FNB.

Původně byla laťka nastavena na úrovni 40 dolarů za barel s každoroční valorizací o 2%. Nyní činí 42,4 dolaru za barel černého zlata.

Skutečně, rozpočtové pravidlo pomohlo naplnit FNB. Dynamika vypadá následovně:
1.1.2018 – 65 miliard dolarů (3,752 bilionu rublů)
1.8.2019 – 124 miliard dolarů (7,867 bilionu rublů)
1.4.2020 – 165 miliard dolarů (12,405 bilionu rublů)

K dnešnímu dni je ve FNB 172 miliard dolarů respektive 13,733 bilionu rublů. Tak významný skok souvisí s přeceněním deviz (jednoduše řečeno – snížením kurzu rublu od začátku roku).

Podle rozpočtového pravidla může vláda utrácet peníze FNB na rozvoj ekonomiky jenom v tom případě, že likvidní část fondu převyšuje laťku o 7% HDP. V tomto okamžiku se rovná 8,2% HDP respektive 9,35 bilionu rublů.

Na papíru vypadá rozpočtové pravidlo jako absolutně adekvátní a zdravý projekt, který, na jedné straně, umožňuje vytvořit potřebnou úroveň rezerv, na druhé straně – posílat podstatné částky na rozvoj ekonomiky. A bylo by to tak, kdyby ministerstvo financí Antona Siluanova přijímalo rozhodnutí ohledně FNB operativně.

V praxi vznikaly málem až roční průtahy. Například, likvidní část FNB fakticky překonala laťku 7% HDP už v polovině roku 2019. Byrokracie Siluanova však určuje připočítání nahromaděných mimořádných příjmů do fondu až v polovině příštího roku. Například, mimořádné příjmy za rok 2018 byly převedeny až v srpnu v roce 2019.

Takže biliony prostředků FNB se pokrývaly prachem na účtu Centrální banky místo toho, aby šly na rozvoj ekonomiky. A předešlá sestava vlády dokonce ani nevybrala vhodné projekty, kam mohly být peníze proinvestovány.

V tomto okamžiku první vicepremiér Andrej Bělousov mění přístup k rozpočtovému pravidlu a k použití prostředků FNB. Finance fondu budou posuzovány z faktického, nikoliv právnického hlediska. Přibližně řečeno, pokud nyní dolar stojí 77 rublů a likvidní část FNB činí 9,35 bilionu, tak Bělousov nebude čekat na formální datum uzavření (příští rok), kdy kurz dolaru vzhledem ke zvýšení cen ropy klesne, ku příkladu, na 70 rublů. V tom případě by se ve FNB ocitlo o bilion méně – 8,19 bilionu rublů.

Vláda Mišustina-Bělousova už začala revidovat byrokratické přístupy k použití prostředků FNB, určené již v roce 2018 Antonem Siluanovem. V nejbližší době se předpokládá převedení několika stovek miliard rublů z FNB na depozita VEBu. Přes tuto instituci rozvoje peníze půjdou na podporu nejperspektivnějších investičních projektů, a také na financování infrastrukturních projektů. Mimochodem, za obě linie odpovídá právě Andrej Bělousov.

Je příznačné, že peníze FNB jsou vydány do správy VEBu na vratné podstatě. Znamená to, že objem fondu se nezmenší. Sníží se pouze likvidní část, která se později, po realizaci příslušných projektů, vrátí do fondu.

Tak Andrej Bělousov podstatným způsobem reviduje projekt rozpočtového pravidla, vytvořený Antonem Siluanovem. Byl jsem přesvědčený, že časem se Bělousov dostane i k FNB. A to se nakonec stalo.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová