Bijte je, bijte je, ale koho?

Jiří Jírovec
18. 10. 2020 


Rozhněvaný muslim zabil v Paříži učitele, který urazil věřící v Allaha a jeho Proroka. Takže bijte je, bijte je, ty psy pohanský.
Učitel bohužel udělal něco zbytečného: Učil o svobodě slova s použitím příkladu časopisu Charlie Hebdo. Zatracené muslimy poslal ze třídy pryč, prý aby je neurazil, protože chtěl ostatním žákům ukázat karikatury Proroka. Dal jim najevo, že mohou druhé urážet, že na to mají nárok.

Chtěl si sám vyzkoušet, že může urážet, stejně tak, jako to před lety udělala redakce Charlie Hebdo.

Je to ekvivalent rozstříleného vlaku Červeného kříže: „Vono je vůbec moc věcí na světě, který se nesmějí dělat, ale můžou se provádět,“ objasnil přihlížejícím Švejk. „Hlavní věc je, aby to každej zkusil, jestli se mu to povede, když to nesmí, aby to moh.“

Když byla v Brně uvedena hra chorvatského režiséra Olivera Frljiće „Naše násilí a vaše násilí,“ mohli se katolíci včetně Duky pominout, protože jedna scéna naznačovala, že Ježíš znásilnil muslimku. Ve středověku by za to byla hranice. U nás představení přerušili aktivistí. Až bude víc pistolek mezi lidmi, budou se rouhači střílet.

Bible nezakazuje představu, že syn Boží, který šoustal Máří Magdalenu, si chtěl ještě před nanebevzetím užít a po ruce akorát nějaké muslimka.

Musíme se ptát, jestli v případě oné divadelní hry mělo být náboženské cítění povýšeno nad svobodu slova. Nebo snad mělo divadlo odmítnout prodej vstupenek katolíkům, protože by je mohla zmíněná scéna urazit? Nebo je vyzvat, aby se chvíli nedívali? To prý byla učitelova rada žákům. Mělo divadlo Husa na provázku hru odmítnout s tím, že svoboda slova nesmí urážet?

Každé umění má potenciál urážet. Elvis Presley měl problémy s koncertováním v tak zvaných Bible Belt States: Alabama Arkansas Georgia Kentucky Louisiana Mississippi Missouri North Carolina Oklahoma South Carolina Tennessee Texas Virginia West Virginia and parts of: Florida Illinois Indiana Kansas New Mexico Ohio.

Pohled na Elvisovu kroužící pánev zřejmě mohl pokazit tamní jinochy. Navíc rock’n’roll znamená v černoškém slangu rychlý sex, tedy povalit a pomuchlovat.

O tom, že Korán zakazuje zobrazování proroka i Allaha, se celkem ví. Méně je známo, že II. přikázání Desatera zakazovalo zpodobovat Boha ve vzduchu, na souši i ve vodě pod hrozbou pomsty na synech až do čtvrtého kolena.

Církevní tatíci si troufli toto boží slovo zrušit zrušit, patrně s ohledem na PR. Aby jedno přikázání nechybělo, bylo to X. rozděleno na touhu po ženské a po majetku bližního svého.

Od církevních šejdířů to byla až nebetyčná drzost. Bůh to nechal být, buď neexistuje nebo mu to je jedno.