Velvyslanectví USA oznámilo, že Ukrajina odmítla kupovat ruskou vakcínu proti COVID-19

18. 10. 2020       zelv
Velvyslanectví Spojených států v Kyjevě prohlásilo, že Ukrajina nebude nakupovat ruskou vakcínu proti koronaviru. Ve sdělení diplomatického zastoupení se zdůrazňuje, že dočasná zmocněnkyně USA na Ukrajině Kristina Kvinová absolvovala s hlavou Ministerstva zdravotnictví Ukrajiny Maximem Stěpanovem “konstruktivní kolegiální večeři”, během níž se projednávala situace s COVID-19 v zemi a reformy ve sféře ukrajinského zdravotnictví.

“Ukrajina nebude nakupovat ruskou vakcínu proti COVID-19, která neprošla klinickými zkouškami bezpečnosti”, oznámilo velvyslanectví na základě výsledků setkání.

9. října poslanec Nejvyšší rady Alexandr Kačura vyzval Kyjev k nákupu ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, protože stát se především musí starat se o zdraví občanů.

Nevyloučil možnost nákupu preparátu ani Stěpanov, nicméně později se této myšlenky zřekl.

Opoziční ukrajinští politici učinili předpoklad, že ať je tomu jakkoli, Kyjev ve výsledku nakoupí ruskou vakcínu, ale pod rouškou západní.

Podle názoru blogera Anatolije Šarii budou ukrajinské úřady dostávat preparát za výrazně navýšené ceny, když budou odmítat přímé dodávky z Moskvy, aby se na nákupech zbohatlo.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová