Majdan v Kyrgízii, COVID-19, Navalnyj a OPCW

Goblin News 

11. 10. 2020 a Outsidermedia

Ruský bloger Puškov s pseudonymem „Goblin“ se v na svých stránkách svým originálním stylem věnuje nejvýraznějším aktuálním událostem (natočeno před prohlášením ruského ministerstva zahraničí z 8. října 2020 o nemožnosti zachování dosavadních vztahů s Francií a Německem)… Pro vás jsem připravil podstatný výtah. (Pozn. překl.)

(Na snímku bloger Dmitrij Puškov alias Goblin, video níže v textu)

Majdan v Kyrgyzii

Drazí přátelé, opět se budete smát, ale v zahraničí, jež je blízké, je opět majdan. Tentokráte v bratrské Kyrgyzii, která je pro nás stejně bratrská jako Bělorusko nebo Arménie. Kyrgyzie má potvrzení o tom, že je členem Eurasijského svazu a obranné organizace ODKB – a najednou majdan… Což je i pro debily jasný státní převrat. Zbytečně ale nesmutněte, protože majdan v Kyrgyzii není poprvé a oni mají už natrénováno. Tamní majdan, stejně jako ten předchozí, není tak hrozný jako ten ukrajinský. Instrukce pro tupé vykonavatele jsou, samozřejmě, tytéž, a možná, že jsou ze stejného místa – od našich nepokojných mezinárodních partnerů – tak proč dopilovávat to, co i tak výborně funguje? Jen doplňte ždibec národního koloritu a vše půjde už v mezích ustálených národních tradic.

Takže, o co tam jde? Kyrgyzský lid se už poněkolikáté vzbouřil. Proč a z jakého důvodu, to naprosto není důležité, třebaže tentokrát to je zřejmé. Hranice jsou uzavřené a doma je sedět nebaví, ale při majdanu naprosto není důležité co a proč. Kyrgyzští občané vzali útokem veřejné budovy vrcholné moci, zvané Bílý dům, aby to bylo jako v Americe. Parlament, samozřejmě, podpálili – protože k čemu jim takový je, žejo?

No, a v průběhu majdanu svrhli prezidenta Kyrgyzie jménem Žeenbekov. Co se párat s nějakými volbami – zkrátka vypadni, a hotovo, protože tě už nemáme rádi! A to přesto, že docela nedávno jsme tě zvolili v demokratických volbách ze dvou a více kandidátů. Osvobodili z vězení bývalého prezidenta jménem Atanbajev, kterého před nedávnem nyní svržený prezident poslal do vězení. A tak teď bývalý prezident, který si, pravda, trochu poseděl, bude jejich novým prezidentem. Inu, taková je směnitelnost moci pokyrgyzsku. Takže, taková je v Kyrgyzii svébytná demokratická procedura, podmíněná místními lidovými obyčeji a zvláštnostmi.

Už po staletí si tam u nich konkurují jižní a severní klany. Jižní jsou považovány za agrární a víc pobožné, zatímco severní více městské a světské. Na jihu ruský jazyk moc neznají, zatímco na severu to naopak není valné s kyrgyzským. A tak tomu bylo dlouho předtím, než Kyrgyzii vzalo pod svá chlupatá křídla Ruské impérium. Tak to bylo i za sovětské vlády, kdy se popořadě měnili místy představitelé republikového ÚV. No a za nezávislosti to vše vykvetlo dosud nevídaným květem. Tím, kdo s kým tam dnes …si nezatěžujte hlavu.

Jak vás osobně Kyrgyzie znepokojuje? No, zaprvé jako spojenec Ruska, a zadruhé jako vzdálená vlast velkého množství pracovitých a nenáročných pracovníků nejrůznějších odvětví ruského národního hospodářství. Takže, tímto kyrgyzským majdanem se pro vás nic nezmění – ať tam vládne jižan nebo seveřan, je to jejich vnitřní zábava. Na multivektorovost si, tak jako Lukašenko, obzvláště nehrají a podraz z této strany od nich neočekávejme.

Je jasné, že jako v každé kalné vodě loví svoji rybku naši zahraniční konkurenti, což naše speciálně cvičené orgány sledují, ale pro samotné Kyrgyzy je výhodné být překladištěm mezi námi a Čínou, a krom toho i dodávat do Ruska svoje nadbytečné rezervy pilných pracovníků. To oni a nejen oni na majdanech vykřikují, že jakmile svrhnou dalšího, dle zákona jimi samými zvoleného lumpa, tak se u nich rázem život změní. A to tak, že ve Švýcarsku mnozí zblednou závistí a poběží se usídlit na břehy kouzelného jezera Issyk-Kul.

Ve skutečnosti však další státní převrat skončí tím, že za jednu zlodějskou osobu přivedou k moci osobu novou, neméně zlodějskou. No a berani se rozejdou domů studovat pracovní trh v Rusku a kupovat jízdenky do Moskvy, protože za něco je, přece jen, nutné žít, vydělávat peníze – a práce a peníze jsou jen v Rusku. Z majdanů pracovní místa nevznikají a blahobyt občanů neroste – o tom jim budou vyprávět před příštím majdanem a příštím státním převratem. A opět všichni poběží podpálit parlament, protože oni jsou přece moc! Tak tomu bylo, a tak to asi zůstane – uvidíme.

Koronavirus

Ovšem se sezónou boje s koronavirem máme starostí víc, nemocnost roste a už je taková, jaká byla na jaře. Stát ne, že by zachovával klid, ale neplaší se. Jako dřív slibuje, že se bude snažit obejít bez zastavení výroby a zavírání všech doma. Ale k prevenci jsou přísní. Mezi prvními je opět Moskva, což je pochopitelné, protože metropole byla i posledně hlavní líhní nákazy jednoduše proto, že tam žije velmi mnoho občanů. Mimochodem, Moskva teď chvályhodně chrání zemi před sebou samotnou. V tomto týdnu povinně poslali na práci z domova kolem 2 milionů moskevských pracovníků a ještě dřív staré lidi, aby neriskovali. Na totální zrušení všech hromadných shromaždišť zatím nedošlo, ale to je jen zatím.

Na fotbalové stadiony například příslušné orgány hledí zvlášť pozorně. Zatím omezili počet diváků na polovinu kapacity, ale v minulém týdnu, při ligovém střetnutí moskevského Spartaku s pitěrským Zenitem, organizátoři pravidlo porušili a pustili tam o něco víc než polovinu. (Ono, kdo by to počítal?) Ovšem, pokud přijde trest, tak pro všechny, aby to nikoho nesvádělo. Na fotbal se, koneckonců, dá koukat i v televizi, když už bez toho nemůžete. Váš úkol je jiný: Pokud si budete infantilně hrát na hrdiny a „natruc mámě si necháte omrznout uši“, tak v izolaci a bez práce budete sedět nejen vy, dokonce i když se vám osobně nákaza vyhne.

Navalnyj

No, a pokud se vám zastesklo po Ljochovi Navalném, tak mýdlová opera pokračuje. Především, naši
mezinárodní partneři najednou v Aljošovi nenašli pověstného Novička. Přesněji řečeno,
nezariskovali zalhat veřejně, co našli, a co nalhali posledně, to už zapomněli. Přece ale něco najít
potřebovali, a proto OPCW*) stydlivě hlásí, že nějakou látku našli, ale ta látka není zakázána. —–..„Highly
likely“ Novičok, ale jisté to není… Oni dokonce ani nemohou říci, co je to za látku a odkud se vzala.

Všichni přece i tak chápou, že je to od Putina – jen Ljochovi o tom neřekli, a tak pookřál a začal nezadržitelně žvanit. Jednou špíglu, jindy až samotnému Juriji Duďovi**) plácá obvyklé týnejdžrovské bláboly. Obviňuje ze své vraždy osobně Putina a omské lékaře, kteří mu zachránili život. Úrovní výkladu to je třináctiletý teenager, lže a padají z něho takové blbosti… inu vše je určeno pro věřící spotřebitele bez mozků, přesně tohoto věku. Ale Evropa s pomocí Dudě lepí z Ljochy nic víc, nic míň než budoucího prezidenta Ruska. To jen abyste se řádně vylekali, protože v jakém zlém snu si lze představit takovéhoto prezidenta?

Mimochodem, Jura Duď se setkal s Navalným přímo v Německu, kam se ale musel nějak dostat. Ale jak, jestliže přes schengenskou hranici naše občany nepouštějí kvůli bezpečnostním opatřením. No, a Juru Dudě tam pustili beze všeho, jako svého – mimochodem, proč jako? Až vám, budou opět vtloukat, že Navalnyj a Duď osobně se starají o vás a světlou budoucnost Ruska, vzpomeňte si, kdo je pro koho ve skutečnosti cizí, a kdo je ve skutečnosti laciný spotřební materiál…

——*) OPCW – Organizace pro zákaz chemických zbraní, která prosazuje a kontroluje dodržování úmluvy o chemických zbraních se sídlem v Haagu)
**) Jurij Duď (nar. 1986 v Postupimi) – ruský opoziční videobloger s 5,5 miliony abonentů.

Překlad: st.hroch 20201009