Tragická účast 15%!

Jiří Vyvadil
11. 10. 2020 VašeVěc 


Ve svém celku Češi ve volbách do jednotlivých zastupitelských těles naprosto pragmaticky rozlišují mírou své účasti jaký význam té které instituci dávají.

Zatímco účast ve volbách do Poslanecké sněmovny osciluje kolem 60%, účast do krajských zastupitelstev 30 %, pak o Senát se perou v podstatě jen opoziční strany a potom podivuhodná uskupení, kdy účast 15% ve 2. kole v podstatě naznačuje, že Senát se stal předraženým ventilem pro frustrované opoziční strany, které si hrají jako na písečku.

Nemá ani smysl příliš zdůrazňovat, že vládní strany opět neuspěly. Zatímco Andreji Babišovi to zjevně bylo od počátku jasné a nic od senátních voleb neočekával, Milan Štěch, ostrý kritik prezidenta Zemana a Babiše se jen marně domníval, že mu kritika pomůže. Nepomohla.

A tak ČSSD nebude mít už vlastní klub.

Jediné, co může být zajímavé, že ideologická protičínská politika ODS a Tchajwanece Vystrčila byla zjevně přepísklá i na vkus ostatních pravicových voličů mimo ODS. Bylo by proto žertovné, kdyby současný předseda Senátu, který nám v dalekém Tchajwanu narovnával páteř svůj post neobhájil. Docela bych mu to jako člověk přál.

Vliv na chod země budou tyto volby v zásadě stejné jako doposud, tedy prakticky nulové. Senát bude zákony vracet a Poslanecká sněmovna je podle své úvahy či dokonce rozmaru buď bude schvalovat v původním znění a nebo cosi upraví. Ne vážně, směšná to komora.

Shrňme to. Ty nevýznamné volby máme za sebou. Ty příští rok do Poslanecké sněmovny naopak mohou být zásadní. A tam nám může jí tlak nahoru…

Tak se těšme.