Za Arménii bojují i Řekové

Ivan David
8. 10. 2020 


Prezidentka Svazu řeckých společenství Arménie Maria Lazarevová zasílá prostřednictvím listu Proto Thema své vlastní poselství:
„Arménské síly v Arcachu bojují proti azerské agresi sponzorované Tureckem. V Arménii žije mnoho Řeků, kteří bojují za vlast, kde se narodili, vyrostli a dnes jsou jejími občany.
Dnes se odhaduje, že v Arménii žije asi 1 000 emigrantů pontského původu. To jsou potomci Řeků, kteří do oblasti Karabachu uprchli po pogromech na Řeky ve dvacátých letech minulého století z Turecka. Žijí zejména v severní části země, v provinciích Shirac, Lori a příhraniční oblasti Tavos poblíž Gruzie, ale také v hlavním městě Jerevanu. V Arcachu je také menší řecká komunita, která je ve své moderní historii znovu vystavena nebezpečí genocidy.
„V Arménii se tomuto boji říká „Boj o přežití“ přičemž ve skutečnosti nejde jen o kousek země, jak říkají Ázerbájdžánci, ale o vlast, dědictví a kulturu,“ poukázala Lazarevová pro Proto Thema.
“Jděte do Arcachu a ukažte mi ázerbájdžánské kulturní dědictví.” Nenajdete nic, ale najdete staré arménské kláštery a chačkary (typické arménské středověké kříže). Arméni nemusí prokazovat, o čí zemi jde, “uvedla Lazarevová.
Prezidentka Svazu řeckých společenství Arménie Maria Lazarevová

A pokračovala popisem úsilí o přežití obou národů:
“Morálka Arménů v Arménii a Arcachu, ale také Řeků, kteří tam žijí, je velmi vysoká a všichni, bez výjimky, jsou připraveni jít do první linie.” V řecké komunitě ani v celé Arménii nepanuje vůbec žádný strach. Válka a konflikty bohužel nejsou v našich životech nic nového. Dokonce i v posledních dnech, kdy Ázerbájdžánci míří svými útoky na civilní obyvatelstvo, když jsou bombardovány naše vesnice a města, jsou lidé nebojácní a jednotní, “uvedla Lazarevová. 

“Většina Řeků žijících v Arménii jsou občany Arménské republiky. Naše povinnost je chránit naši vlast. Ano, vojáci a dobrovolníci řeckého původu bojují po boku arménských sil. Nyní však v Arménii nejsou žádné řecké, ruské, kurdské, jezídské a další etnické menšiny. Jsme jen lidé a občané a všichni chráníme naši společnou vlast, “zdůraznila Lazarevová.
Kamenné skulptury symbolizující déle než dvoutisíciletou přítomnost Arménů-křesťanů v Arcachu

Prostřednictvím listu Proto Thema se Lazarevová obrátila na řeckou veřejnost:
“Žádní lidé na světě nemohou lépe pochopit situaci a osud Arménů než Řekové. Takže, naši řečtí přátelé a bratři, v tomto boji musíme být jednotní. Opakuji, tato válka není o zemi, ale o svobodě a o míru. Náš boj je spravedlivý.“

Ano, je to spravedlivý boj. Boj o přežití národa je totiž vždy spravedlivý. A nelze přijmout tezi, že Ázerbajdžán má na území Karabachu právo, protože mu ho kdysi připsal Chruščov. Právo na zemi mají ti lidé, kteří v ní žijí. A až příliš dobře víme, jak vypadají území, která Turci a jejich spojenci „osvobodili“. Etnické čistky, vraždy, loupeže, znásilňování, vyhánění původních obyvatel a jejich nahrazování syrskými džihádisty. V Ázerbajdžánu jich podle časopisu Foreign Policy je nasazeno asi 1500. Protřelých válečných zločinců. Zpráva OSN odsuzuje jejich zločiny, ale proti jejich pokračování svět nepodniká nic.