Lstivý had v trávě u hor Kavčích

Taras2
29. 11. 2020 TarasovaTerasa

Humor je kořením života, praví slogan. Kořením vzácným, čím dál více nedostatkovým, protože kulturní vývoj spolu s novými generacemi Husákových a Havlových dětí směřuje v této oblasti k pitvoření, posmívání, hulvátství, bezobsažnému hulákání. To, co platí o kultuře, to platí o politice dvojnásob. Vtipného politika abys pohledal, suchoprdy jako by shazovali.

A třeba i ten, který sluje pověstí vrchního bonmotisty, prezident, bohužel vládne pouze humorem, který má nálepku „funkcionářský“, tedy kapánek buranským. Ač nerad, musím přiznat, že asi nejlepší fór se mezi politiky povedl panu Kalouskovi, to když ho ve sněmovně místopředsedkyně Jermanová oslovila „pane Kalousku“, tedy bez titulu poslanec, aby se vzápětí celičká rozrušená omlouvala. A pan Hyde české politiky vypálil od boku: „Říkejte mi klidně Mirku…“

Málem jsem kvůli tomu začal volit Topku.

No a včera mě stejně dojal Luboš Xaver Veselý (ZDE). Ve svém pátečním pořadu vyhlásil založení hnutí, jehož cílem má být to, aby lidé mohli poplatky České televizi platit na základě svého vlastního rozhodnutí, dobrovolně, a to v ve výši podle svého uvážení, třeba tedy i mnohem vyšší než těch povinných sto třicet pět korun. A hned vyjádřil domněnku, že na tom ČT určitě vydělá, že vybere více než těch sedm miliard, co z lidí pod hrozbou exekuce tahá dneska, neboť – a to je jádro celé věci – podle průzkumu, který si nechala ČT vypracovat, 85 procent dotázaných platí Dvořákovi rádo a dokonce by souhlasili se zvýšením poplatku.

A hned začal rožnit senátory Drahoše, Hilšera a Smoljaka, kteří – vzhledem ke svým královským příjmům – budou určitě platit ČT, kterou milují a jejíž nezávislost brání vlastními těly, dobrovolně mnohem víc a rovnou navrhl pro tyto bojovníky částku pět tisíc měsíčně. A už se smažej až prskaj.

Typické pro českého diváka je, že smysl a princip tohoto návrhu vůbec nepochopili komentátoři pod odkázaným videem na YouTube, kteří začali pindat něco o tom, že je to nerealistické, utopie, nejchytřejší se zmohli jenom na otázku, jestli ten návrh myslí Xaver vážně.

Neboť utopit Dvořáka a his hajzlbojs na lžíci jejich vlastního průzkumu, to je skutečně geniální a od dob, co Harry Jelínek prodal Američanům Karlštejn tady něco takového nebylo.