Lu Linovo ekonomické okénko: zrušení superhrubé mzdy

LU LINA
24. 11. 2020 NonServiam

Vláda, která třicet let dře lidi z kůže, chce poprvé opravdu snížit daně a všichni z toho omdlévají hrůzou. Zajímavé. Mně se to jako občanovi líbí a taky úplně poprvé v životě tak nějaké vládě opatrně a velice potichu tleskám.

Asi to bude hlavně tím, že nerozumím ekonomii. Ale vzhledem k tomu, že svět pravidelně devastují ekonomické krize, ze kterých jsou pokaždé nejvíc překvapení ti, co jí „rozumí“ přičemž je sami svojí vysoce odbornou činností pokaždé vyvolají, jsem v tomto směru úplně klidný. A navíc, právo i na jakkoliv blbý názor je mi zaručeno ústavou a zrovinka teď jsme přece oslavili další úžasný Den svobody a demokracie, které nám přinesl jejich vynálezce Václav Havel.

Hovořit veřejně o věcech, o kterých nemá mluvčí ani páru, je tady přece lidový zvyk, stačí si večer pustit státní lidovou televizi. Tam prakticky nic jiného neběží. Když může třeba ultralevicový extrémista Bartoš mluvit o demokracii nebo bývalý komunista Pavel o svobodě, může i Lu Lina o ekonomii. Navíc kromě ekonomie nerozumím i mnoha dalším věcem a přesto se k nim, stejně jako politici, pravidelně vyjadřuju a zasvěceně je komentuju. Takže není nejmenší důvod se žinýrovat vyjádřit svůj názor na věc o které nevím zhola nic i tentokrát. Ekonomům prostě doporučuju nečíst dál a zahloubat se do Hospodářských novin.

Hlavním argumentem těch, co omdlévají je, že zrušení superhrubé mzdy, supernemravného způsobu sloužícímu k vyždímání dvojnásobných daní z obyčejných lidí, prý rozvrátí veřejné finance. Ve smyslu toho, že státu a samosprávám celkem ubyde, i díky ještě další schválené daňové úlevě, asi 130 miliard. Kterou prý mimochodem schválili tak nějak omylem, což je skutečně zábavné. A ve smyslu toho, že jim těch 130 miliard z našich peněz přece patří.

Zaprvé nepatří, ani náhodou a za druhé, no a? Dyť to stát i samosprávy už potřebovali jako koza drbání. Léta lidi v mzdově rozvojové zemi s evropsky vysoce podprůměrnými příjmy společně odírali nejvyšším zdaněním práce v Evropě. Léta z nás všech dřeli řemeny, léta nám brali většinu toho, co vyděláme, aby to mohli dílem vyházet z oken, dílem sežrat sami a dílem odklonit. Člověku, co chodí do práce, kde vydělává částečně na dividendy zahraniční korporace, částečně na domácí daně a ze zbytečku sotva poplatí složenky, tak z plodů jeho vlastní práce pokaždé zbylo symbolické hovno.

Proboha, vy „experti“ a politici s vysoce nadprůměrnými platy, co se hroutíte, podívali jste se teď někdy na nějakém pracovním portálu jakou nabízejí normálním lidem mzdu? V tomhle podle vás, ekonomických odborníků, období bezprecedentní hojnosti, covid nepočítaje? Že třeba tady u nás, v karlovarském kraji, se právě teď hledají zdravotní sestry – to je ten obor, co z něj momentálně všichni učůrávají a co se mu zpívá a tleská z oken – na tři směny do špitálu za, když budou mít dlouhou praxi, 25 tisíc hrubého? Což je cca polovina průměrné mzdy v tomto oboru, která je momentálně 47 498 Kč. Když tohle statistické číslo řeknete tedy u nás na západě sestrám, upadnou smíchy na zem.

Takže já osobně, a jistě nejenom já, na rozdíl od „expertů“ rozhodně vítám, když vláda jednou za uherský rok udělala skutečně něco, co obyčejný lidi reálně a hlavně pozitivně poznají ve svojí peněžence. Vítám, že vláda trošku snížila nemravné daně a lidem zbude víc peněz, které budou moct utratit podle svého rozumu či nerozumu.

A je mi fakt srdečně jedno, že to „rozvrátí veřejné finance.“ Ty potřebovali rozvrátit už dávno. Ve smyslu toho, že jsou strašně přebujelé a redukce jim rozhodně prospěje. Bude vám chybět 130 miliard, které zůstanou v kapsách občanů? No, občané prostřednictvím svých volených zástupců vyjevili svou vůli, vivat demokracie, že, komu žalovati, a vy ji holt budete muset přijmout.

A osekat ty naducané rozpočty, svoje prebendy a platy, zrušit svoje sinekury, korýtka a statisícové odměny. Budete muset zavřít penězovody, co jimi proudí peníze zdravotních sester a zámečníků do kapes vašich příbuzných a kámošů. Budete muset vyházet ty mraky trubců, co sedí v kancelářích s razítkama a jejich jedinou pracovní náplní je buzerování lidí a vyrábění jejich problémů. Budete se prostě muset začít chovat tak, jak vám už léta ukládají zákony na které jste až doposud zvysoka srali – s péčí řádného hospodáře.

No bóže, tak projednou a zcela výjimečně se nebere lidem, ale vám. Fakt děsná katastrofa.

A pokud to nebude stačit, o čemž silně pochybuju, tak holt bude každý rok o něco míň nesmyslných kruháčů, cyklověží, hokejových hal, dálnic (tady jsem se fakt nasmál) a dotací na kotle na uhlí, které takřka vzápětí zakážete.

Nebo zrušte armádu, stejně nám nikdy k ničemu nebyla, a je hned 80 miliard doma. Vyházejte půlku policajtů, máme jich víc, než potřebovali komunisti. Zůstane jich pak cca jeden na 500 obyvatel, což má třeba Dánsko. 17 miliard. Zrušte financování všech neziskovek, které neposkytují přímou péči o nemocné či sociálně slabé. Zrušte i většinu ostatních dotací. Přinesou úsporu v řádu minimálně desítek miliard a úlevné narovnání tržních podmínek. Zrušte kraje a ty hromady dalších zbytečných úřadů.

Lidi si ničeho nevšimnou, nic z toho jim chybět nebude, respektive všimnou si, že se jim najednou líp a volněji dýchá a že mají mnohem víc prostoru. A nejenom, že se hladce vyrovná sekera 130 miliard, ale minimálně jednou tolik ještě přibude. V kapsách lidí. A o to přece všem politikům vždycky jde, ne?

Stát i samosprávy budou holt menší, ekonomičtější a nebudou lidem skrze dotace a dávky tolik zasahovat do života. To všechno lidi úplně v pohodě přežijou. Budou totiž svobodnější. A bohatší.

To, že jsem vládu jednou v životě pochválil ale neznamená, že na politiku či politiky měním názor. Ani na ty, co to navrhli a schválili. Stále jich 99,9 % považuju za bezectnou sebranku mocichtivých pokřivenců, co by za jakoukoliv dostatečně důležitou a dostatečně výnosnou funkci v jakémkoliv politickém režimu prodali vlastní nezletilou dceru do jihoamerického nevěstince.

A jak to celé nakonec dopadne? No jak, zvýší nám daně přece.