NATO prahne po konfliktu

Finian Cunnigham

15.12.2020  InformationClearingHouse, překlad Zvědavec

Vojenská aliance NATO, vedená USA, je jako „závislák“ na válce – potřebuje vnést do něčeho konflikt a napětí, aby získala „dávku“ pro svou existenci.



Chorobná závislost NATO je mnohem patrnější poté, co minulý týden aliance zveřejnila dokument s názvem „NATO 2030 – Sjednoceni pro novou éru“.

Při čtení mezi řádky je patrné, že plánovači aliance zoufale hledají nějaký důvod pro veřejnost, aby „zůstali relevantní“ – více než 70 let poté, co byl tento vojenský blok v roce 1949 založen, na začátku studené války se Sovětským svazem.

Objevili „dávku“ pro svou existenci v tom, že zveličují údajné hrozby, které představují Rusko a Čína. Studená válka musí být zachována, jinak by aliance musela se svou závislostí okamžitě skoncovat. A to „závislák“ nemůže udělat.

Civilní lídr NATO Jens Stoltenberg odůvodňoval agresi tím, že obvinil Rusko a Čínu z toho, že „se přibližují k nám“ směrem od „Arktidy k Atlantiku“. Podle šéfa NATO je vhodným řešením, jak čelit této „výzvě“, když aliance rozmístí ještě více sil na hranicích s Ruskem a pravděpodobně i Čínou.

Abyste si udělali reálný obrázek, ruské velení Baltské flotily tento týden zveřejnilo údaje, které ukazují, že během posledních 12 měsíců Spojené státy provedly pětkrát více letů se strategickými bombardéry poblíž západních hranic Ruska ve srovnání s předchozím rokem. Tato letadla jsou schopna odpálit jaderné zbraně. Tohle všechno se dělo pod dohledem prezidenta Trumpa, který měl být vůči Rusku „měkký“, a který se snažil „normalizovat“ bilaterální vztahy.

Kromě toho USA a dva členové NATO, Polsko a Rumunsko, rozmisťují rakety, které jsou schopné udeřit na Rusko během několika minut po startu.

Washington mezitím odstoupil od další mezinárodní úmluvy o kontrole zbrojení, tzv. Smlouvy o otevřeném nebi, což znamená, že Rusku je bráněno v provádění plánovaných pozorovacích letů za účelem monitorování možného růstu americké armády.

Tomu předcházela skutečnost, že Trumpova administrativa odstoupila od Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z dob studené války, která Američanům připravila půdu pro to, aby mohli nasadit v Evropě takzvané „taktické“ jaderné zbraně, zaměřené na Rusko. Je to tu znovu, Trump měl být opět „loutkou“ Ruska. Dejte nám s tím pokoj!

USA a jejich spojenci v NATO mají také v úmyslu rozmístit více taktických jaderných zbraní poblíž území Číny. To by vysvětlovalo, proč Washington odstoupil od smlouvy INF. Zatímco Američané obvinili Rusko z porušení této smlouvy, skutečný důvod byl jiný. Washington potřeboval volnou ruku k tomu, aby mohl rozmístit jinak zakázané zbraně do útočných pozic proti Číně.

Takže kdo koho ohrožuje? „Programové prohlášení “ NATO, v němž jsou Rusko a Čína obviňovány z toho, že jsou stále větší hrozbou, je zjevně absurdní. Obrací to realitu vzhůru nohama a je to formulováno s využitím bezostyšných dvojakostí nebo otevřené nečestnosti.

NATO je závislé na vytváření nepřátel, protože potřebuje najít způsob, jak ospravedlnit fakt, že každý rok utratí téměř 1 miliardu dolarů ročně za vojenskou techniku. Jsou to společné výdaje na „obranu“ ze strany USA a jejich spojenců v NATO. To představuje zhruba 20násobek toho, jaké vojenské výdaje má Rusko, a pětinásobek toho, co utratí Čína.

Vojensko-průmyslový komplex je zásadní součástí západního kapitalismu. Lobbisté za tento komplex a lukrativní dary jsou zárukou toho, že politici ve Washingtonu a Evropě jsou kupováni a tancují podle toho, jak oni pískají, přičemž udržují celý tento vojenský zločinný podnik v chodu.

Kromě toho je NATO vedoucí silou amerického imperialismu. Bez politického krytí NATO by Washington ztratil masku „multilateralismu“, když chce rozpoutat války na celé planetě. Udržovat NATO pohromadě, neboli „zůstat relevantní“, jak eufemisticky říkají plánovači NATO, je zásadní pro kamuflování zločinných operací amerického imperialismu.

S troufalým orwellovským zkreslením reality se NATO oboří a zničehonic obviní Rusko a Čínu z toho, že ohrožují celosvětový mír a bezpečnost.

Je zlověstné, že nově zvolený prezident Joe Biden silně podporuje posílení aliance NATO, přičemž ukazuje prstem na Rusko a Čínu. Vypadá to, že evropským přisluhovačům Ameriky se tají dech nad vyhlídkou na další avanturismus NATO. Amerika „je zpátky“, jak prohlašuje Biden, a evropští poskokové z toho mají velkou radost.

Šílenci v blázinci, zvaném NATO, dostávají amok. Váleční „závisláci“ touží po své „dávce“. S čerpajícími západními kapitalistickými ekonomikami a narůstajícími sociálními problémy existuje velmi reálné nebezpečí, že přeludy a vidiny NATO ohledně Ruska a Číny by mohly skončit zahájením války.