Agrarheute: manévrování Ruska se snížením cen potravin vyvolal znepokojení ve světě

Stanislav Blochin
14. 12. 2020     politros
Boj ruských úřadů s růstem cen potravin může mít velmi zajímavé důsledky pro celý svět. Tento názor vyslovili němečtí experti. Na pozadí zjevného růstu cen na chléb i další potraviny na vnitřním trhu prezident Ruska Vladimír Putin vyzval úřady k příslušným krokům. Podle názoru německých analytiků mohou mít tyto kroky vážné následky pro celý svět, zejména silně se dotknou odvětví zemědělství. Informuje o tom list Agrarheute. “Není vyloučeno, že Rusko zavede exportní clo na obilí. Poté, pravděpodobně, bude následovat růst cen pšenice”, poznamenávají autoři Agrarheute.

Ministerský předseda Ruska Michail Mišustin oznámil, že RF chystá opatření pro stabilizaci místních cen potravin. Den před tím prezident Vladimír Putin podrobil kritice úředníky a účastníky trhu za růst cen chleba, obilí, cukru a slunečnicového oleje. Obchodníci s obilím po celém světě zareagovali na toto oznámení se znepokojením. Jde o to, že Rusko je největším vývozcem obílí na světě a jeho vliv na toto mimořádně důležité odvětví je obrovský. Manévrování RF s cenami na potraviny může mít za následek prudký růst ceny obilí na světovém trhu.

Ruský premiér charakterizoval dynamiku cen na vnitřním trhu RF za nepřijatelnou, protože v poslední době v zemi prudce vyrostly ceny chleba, mouky a slunečnicového oleje. Němečtí experti připomněli, že Rusko letos sklidilo obrovskou úrodu obílí, nicméně vnitřní cena tohoto zboží prudce vyrostla kvůli vysokému exportu a vysokým exportním cenám. Na pozadí tohoto Ministerstvo zemědělství RF navrhlo zavedení kvót na vývoz obilí ve výši 17,5 milionu tun od 15. února do 30. června.

“Vláda ještě tento návrh neschválila, nicméně mnozí chovatelé dobytka požadují vybírání vývozního cla na ruskou pšenici jako doplnění ke kvótě nebo místo ni”, konstatovali němečtí dopisovatelé.

Exportní ceny ruské pšenice tento týden trochu klesly, nicméně to proběhlo ještě před oznámením plánů Moskvy na snížení cen potravin. Pšenice s obsahem bílkoviny 12,5 % se expedovala v přístavu Novorossijsk za cenu 253 dolarů za tunu, což je o 1 dolar méně, než v týdnu před tím.

Dříve PolitRossija informovala o záměru Generální prokuratury RF prověřit odůvodněnost růstu cen potravin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová