NYT: Rusko co nevidět zasadí nový úder světové ekonomice

Olga Lebeděvová
16. 12. 2020    pravda
Výstavba výrobního závodu na těžbu a zpracování helia na Sibiři se blíži ke konci a stalo se to důvodem pro další hysterii v západních médiích. Bouřlivá diskuse o “další snaze Moskvy expandovat do světové ekonomiky” začala článkem v New York Times. List oznámil, že po skončení výstavby Amurského plynárenského závodu ve městě Svobodném v Rusku “bude zahájena těžba velkého množství plynu na vývoz”.

Co píše NYT

V materiálu NYT je uvedeno, že “nový celosvětový výrobce helia zvýšil rizika pro světovou ekonomiku”:

“I když větší nabídka může zpočátku snížit světové ceny, v dlouhodobém výhledu se může dynamika stát více politickou, něco podobného na OPEK, který určuje ceny ropy, zvyšuje nebo snižuje objem těžby”.

List cituje slova odborníka na trh Mike Della, který řekl, že “geopolitická rizika, spojená s hrozbou dodávek a potenciálními přerušeními v dodávkách, se zvýší. A když vezmeme v úvahu, jak roste poptávka, helium bude velmi žádané”.

Pro informaci

· Helium má široké spektrum průmyslového použití, od špičkového chladicího zařízení po napájení raketových motorů.

· V současné době dominují v této oblasti USA a Katar, ale všechno se může změnit, jakmile ruský závod začne pracovat.

· Očekává se, že Rusko bude vyrábět 25 až 30 procent světových dodávek helia.

· USA se natolik obávají, že se ocitnou v moci globálního řetězce dodávek helia, že udržují národní zásobu helia v Texasu, kde je uložena více než miliarda metrů krychlových plynu. Zásobník helia, zřízený ve dvacátých letech, byl původně určený k pohonu vzducholodí, ale našel své místo v průmyslu a kosmické technice v době studené války.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová