Ať jí koláče!

Jan Vítek

12. 1. 2021 VašeVěc
Schválení státního rozpočtu je – útlocitné duše prominou—jako velkostatkářská zabijačka. Maso pánům, zůstatky kmánům.

V Americe teď porcují bagouna, kterého poplatníci vykrmili až na prasknutí. Největší a nejchutnější části za 1.4 bilionů dolarů připadnou byrokratům, oligarchům a různým vyvoleným doma i v přespolí. Ořezky a kosti v hodnotě 900 miliard dolarů půjdu na Covid-19 Relief Bill, volně přeloženo zákon na pomoc lidem postižených následky zasazení těžkých bojových prostředků proti virové pandemii jako například zamykání továrních vrat.

Pracující, kteří nevydělávají víc jak 78.000 dolarů ročně, což je víc než 80 procent Američanů, dostanou 600 dolarů měsíčně na „povzbuzení“, jak praví zákon. Idem na každé dítě do sedmnácti let. Pro pracující americkou čtyřčlennou rodinu to znamená manu 2.400 dolarů za měsíc.

Ale to není vůbec špatné, pomyslí si mnozí. Převedeno na naší měnu to dělá zhruba 51.000 korun měsíčně. U nás by rodinka s takovým příjmem mohla vyjít. V Americe z něho nepokryjete základní životní náklady. Ty se liší, podobně jako u nás, podle toho, kde člověk žije, ale vezměme si průměrné, malé univerzitní město Lafayette ve státě Indiana, které dobře znám. Podle oficiálních údajů rodina s dvěma dětmi tam potřebuje každý měsíc 824 dolarů na bydlení, 702 na stravu, 1.500 na péči o děti, 1.187 na dopravu, 1.011 na zdravotní péči, 875 na daně a 616 na jiné nezbytné potřeby. Sečteno: 6.725 dolarů za měsíc. Mana přestane padat v polovině března, potom spadne klec. Komentáře netřeba.

Americká vládnoucí elita o sobě ráda prohlašuje, že není asociální, ale odsud až potud. Zákonodárci to dobře vědí. Proto se střeží, aby při porcování bagouna za 14 bilionů dolarů nepřipravili své mecenáše o zvláště výnosné státní projekty a zakázky, řečené „vepřové“, protože by přišli o jejich volební stříbrňáky.

Pak je tu plno dalších porcí extra chutného vepřového, které jsou tabu, jako třeba 2 miliardy pro US Vesmírné zbraně, které se nevešly do obézního zbrojního programu, 35 milionů pro propagaci pohlavní zdrženlivosti i v manželství, aby se snížila možnost nákazy syfilis a Aids. Zákon také přináší daňové úlevy majitelům závodních koní, protože dostihy patří k americkému způsobu života. Nejsou to velké peníze, ale zkuste tu částku škrtnout a uvidíte ten binec a uslyšíte kravál od Atlantiku až k Pacifiku. Přitáhněte poplatníkům pásek o další dírku; nic, jen…zatím…heknou.

To mi připomíná historickou anekdotu. Když ministr financí Jaques Necker přinesl francouzskému Ludvíku XVI. seznam poplatníků nových daní, král pozdvihl obočí a řekl: Ale, Mon cher, to jsou samí chudí lidé. Nemůžete pro změnu zdanit bohaté? Jistě, Sire, přikývl Necker, jenže těch chudých je daleko více.

Duch Neckera se zřejmě vznáší nad Washingtonem, soudě podle emailu, který mi poslal přítel z Filadelfie: „Zdá se, že ‚ekonomický stimulus‘ pro ‚pracující lidi‘ po pravdě znamená, že 4 dolary z 5 dolarů jdou na ‚zvláštní zájmy‘; my, 325 milionů Američanů, si rozdělíme poslední dolar.“

Pro představu, zde je hrstka příkladů nedotknutelných zvláštních zájmů: 500 milionů na nákup zbraní pro Izrael, 101 milionů na boj proti mezinárodnímu pytlačení a obchodu se divokou zvěří, 10 milionů na program pomoci pakistánským ženám, 500 milionů Jordánsku a Izraeli, a vida, vida, další skrytá úlitba americkým zbrojařům v podobě 4 miliard pro válečné námořnictvo. Takových úliteb je tolik, že snadno nafouknou letošní americký zbrojní rozpočet z 740 miliard na jeden bilion.

Co mne nejvíce zaujalo je jasnozřivost amerických zákonodárců, kteří do letošního rozpočtu vtělili klausuli, že je třeba zabránit Číně, aby se míchala do volby nového tibetského Dalai Lamy, až pětaosmdesátiletý stávající duchovní vůdce Tenzin Gyatso odejde do budhistického nebe. Jeho nástupce má být dle Washingtonu zvolen jenom duchovními vůdci. Finanční prostředky na ovlivnění těchto duchovních otců se nacházejí v rozpočtu CIA a Národního fondu pro demokracii, zabývajícími se převraty a puči všeho druhu.

Rozpočet je dílo o půl tisíci stranách a dle vlastního přiznání žádný ze zákonodárců jej nečetl. Jednak dostali konečnou verzi pár hodin před hlasováním, jednak stejně je nic jiného nezajímá než stránka, kde se nachází „vepřové“ jejich mecenášů, aby znovu zkontrolovali, zda je vše, jak bylo dojednáno v rozpočtovém výboru. Při konečné redakci se totiž stává, že klíčové slůvko nebo větička vypadne a je malér až na půdu, který nezpůsobil tiskařský šotek, nýbrž prodloužená ruka konkurence. Kdo se chce seznámit s originálním textem rozpočtu USA pro 2021, zde je: read the full text of the bill here.

Zatímco na Wall Streetu vládne euforie, která vynáší ceny akcií do stratosférických výšin, normální americké ulice se plní chudými a bezdomovci. Jejich počet za posledního půl roku zvýšil o víc jak deset milionů s výhledem ještě rychlejšího růstu v příštím roce. Nic lépe a varovněji neobnažuje rakovinu současného systému. Nejen ekonomové, a také řada miliardářů se obává, že obrovská nerovnost příjmů povede v blízké budoucnosti k lidovým bouřím.

Historie ukazuje, že trpělivost chudých není bezbřehá. Ty ořezky a kosti co z bagouna zbyly na americký lid, jsou srovnatelné s provokací Marie Antoinette, když na bouřlivé protesty Pařížanů, že není chleba, prohlásila: „Tak ať jí koláče.“ Pamatujete si ze školy, co se pak stalo a k čemu to vedlo?