Emír Islámského státu plánoval vražedné útoky ve Francii a Švýcarsku

 

Ivan David

5. 12. 2021

V Paříži probíhá za nevalného zájmu médií z EU proces se skupinou islamistů, plánujících útoky v Evropě, především ve Francii a Švýcarsku. Jedním z hlavních obžalovaných je mladý muž s občanstvím Švýcarska a Bosny. Občan M. žil naposledy v kantonu Neuchâtel a byl zatčen ve Francii v listopadu 2017 současně s několika údajnými spolupachateli a se svou kolumbijskou manželkou, která byla zatčena ve Švýcarsku.

Vlastní šetření zpravodajství švýcarské televize SRF „10vor10“ ukazuje, že M. prý diskutoval o celé řadě možných útoků prostřednictvím chatu. Útoky měly být vedeny proti švýcarské federální prokuratuře nebo nejmenovanému starostovi nebo také účastníkům party na cestě domů.
M. ovšem popírá, že by skutečně jednal, prý to byly jen fikce. Vyšetřování ukazuje, že byl už roky notně radikalizován a v některých případech udržoval blízké vztahy s dalšími švýcarskými sympatizanty Islámského státu (ISIL). Až nedávno vyšlo plně najevo, jak široce rozvětvená je síť vztahů obžalovaného M.. V polovině září zaútočil jistý islamista na mladého muže v kebab fast foodu v Morges, v kantonu Vaud, a smrtelně ho zranil. Švýcarské úřady hovoří o údajném prvním džihádistickém útoku v této zemi. Brzy se ukázalo, že atentátník z Morges a podezřelý z terorismu ve francouzské vazbě byli ve vzájemném kontaktu po několik týdnů před zatčením M.
Spojení mezi nimi je ale pouze jedním prvkem francouzsko-švýcarského protiteroristického vyšetřování. Nyní se bude v Paříži konat soud s mužem, který vyrostl v Yverdonu. Hlavní důraz je kladen na rozhovory s dalšími sympatizanty ISIL z Francie prostřednictvím aplikace Telegram. Tato obvinění lze číst v soudním dokumentu, do nějž mohla SRF nahlédnout. M. se provinil teroristickými aktivitami, zejména udržováním kontaktů s členy ISIL v Sýrii a Iráku, verboval další, aby se připojili k ISIL, také sledoval a šířil propagandu ISIL a v roli vůdce – „emíra“ se podílel na přípravě násilných aktivit.
Vyšetřovatelům se podařilo rekonstruovat chatovací provoz skupiny kolem „emíra“ ze Švýcarska. Píše o „Švýcarově“ posedlosti chtít zabíjet „nevěřící“. Podle spisů také svěřoval své násilnické fantazie své manželce. Řekl jí: „Každý, kdo si dělá legraci z náboženství, si zaslouží, aby mu uřízli hlavu.“ Útok vozidlem nebo noži považuje za příliš slabý; jsou prý nutné útočné pušky, kterých se údajně chtěl zmocnit. Jako vzor měly sloužit útoky z 13. listopadu 2015 v Paříži.
Podle spisů se také pokusil vyrobit bombu a experimentoval se střelným prachem. Zmínil také možnost uložení pytle s výbušninami na švýcarském nádraží. Další možné cíle jsou diskutovány v chatovací skupině. Objevují se názvy měst, například Nice, party v Mentonu, ale také francouzská armáda. V průběhu vyšetřování obžalovaný M. popřel závažnost těchto diskusí a nazval je „žertováním mezi mladými lidmi“.
Ve Švýcarsku bylo rovněž zahájeno trestní řízení proti M. Podle informací švýcarského Federálního státního zastupitelství je stále vedeno. Je možné, že po výkonu možného trestu odnětí svobody ve Francii bude M. obviněn také ve Švýcarsku. Dosud není známo, jaký trest požaduje francouzský státní zástupce.
Partnerka M., která byla rovněž zatčena v listopadu 2017 a se kterou je podle islámského obřadu ženatý, byla v roce 2018 deportována do své domovské Kolumbie.
Dovětek zpráv švýcarské televize „10 vor 10“ zněl, že obžalovanému hrozí za plánování teroristických akcí až 30 let vězení. Uvidíme, jak soud rozhodne Rozhodně mu ale nehrozí 175 let v izolaci jako Assangeovi. Není “terorista” jako terorista. Někteří jsou nebezpeční elitám, jiní lidem na ulicích. Ti první to mají výrazně těžší.