Iščenko nazval zničení Ukrajiny otázkou bezpečnosti pro celý svět

Grigorij Jegorov 

9. 1. 2021      rueconomics
Politolog Rostislav Iščenko se vyjádřil o riziku technogenní katastrofy na Ukrajině a připustil, že se jí lze vyvarovat, když stát přestane existovat. Podle slov Iščenka Ukrajina prodlužuje životnost provozování jaderných elektráren pouze na papíru. Pokud hráze hydroelektráren i další nejaderné objekty infrastruktury může Kyjev “záplatovat” bez zvláštních následků, tak prodlužovat životnost atomových elektráren bez Ruska nelze – k tomu jsou zapotřebí předepsané práce, které Ukrajina a Západ nejsou schopni provádět.

Z tohoto činí politolog závěr, že papírově prodlužovat fungování jaderných elektráren ukrajinští atomoví fyzici budou, “než se rozpadnou na prášek”.

Iščenko podotknul, že záruka vždy neodpovídá skutečné životnosti. Ku příkladu, při uvedené záruce 60 let mnohé panelové domy v Rusku a na postsovětském prostoru zůstávají spolehlivými a nevyžadují demolici. Nicméně pokusy Ukrajiny experimentovat s jadernými elektrárnami mohou zkrátit dobu jejich životnosti, a to hrozí katastrofou nejen zemi, ale také celému kontinentu.

“Když se bude experimentovat a budou se zasouvat palivové tyče Westinghouse do sovětských reaktorů, jako je tomu na Záporožské jaderné elektrárně, která je proto stále poruchová, je možné to dotáhnout k Fukušimě, Černobylu nebo i mnohem hůře. Stát se to může kdykoliv. Když sedí opice s granátem, nikdo neví, kdy vytrhne závlačku”, řekl expert.

Zachránit Ukrajinu a celou Eurasii před “novým Černobylem” může změna státní moci na Ukrajině nebo zmizení státu v současné podobě, domnívá se Iščenko. Bez adekvátního vedení se pravděpodobnost rozsáhlé technogenní mimořádné události zachová, a ke katastrofě může dojít kdykoliv, ba co víc, politolog se obává, že nová státní moc nebude mít dost času na nápravu situace.

“K technogenní katastrofě může na Ukrajině dojít kdykoliv. Nyní o tom mluvíme, ale může vzniknout. Může za pět let, ale může za 20. Teoreticky je čas a možnost ji odvrátit, možná Ukrajina prostě tak dlouho nebude existovat a nová adekvátní státní moc se bude touto záležitostí zabývat”, konstatoval Iščenko ve vysílání Ukrajina.ru na YouTube.

Kyjev se pokouší použít palivo Westinghouse na Záporožské a Jihoukrajinské jaderné elektrárně. Nákup výrobků západních společností se děje kvůli politice odmítání Ukrajinou všeho ruského. Kromě mimořádných událostí na uvedených elektrárnách se příznaky “nového Černobylu” projevily na Rovenské jaderné elektrárně, jejíž první energetický blok byl nouzově odpojen v prosinci minulého roku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová