Jaroslav Bašta: Doba mezi konspirační teorií a praxí se zkracuje

Jaroslav Bašta a -rp-

24. 1. 2021    PrvníZprávy

Žijeme v opravdu zajímavých časech a každý, kdo se snaží najít bližší historické analogie k současnému dění, se musí vrátit zhruba o sto let zpátky do období konce I. světové války, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta



Nejen kvůli epidemii tzv. Španělské chřipky, jež během dvou let usmrtila desítky milionů lidí a na čas ochromila západní ekonomiku, ale hlavně kvůli dopadům na politické uspořádání světa. Dnešní módní výraz Klause Schwaba The Great Reset se tenkrát uskutečnil poprvé v praxi.

Nic nevlastním, nemám soukromí a život nikdy nebyl lepší!

Nejvíce v Evropě, kde definitivně zanikly tři ze čtyř velkých říší, které zahájily světovou válku – carské Rusko, Rakousko – Uhersko a císařské Německo. Velká Británie jako jediná dočasně přežila. Rozvaliny dosavadního uspořádání Evropy se staly živnou půdou pro dvě částečně příbuzné totalitní ideologie, komunismus a nacismus. Obě chtěly zničit prohnilý starý svět (tedy resetovat ho), lišily se však v tom, pro koho chtějí vybudovat ráj na zemi. Jedni pro proletariát v budoucí beztřídní společnosti, druzí pro panskou rasu, která ty podřadné zotročí nebo rovnou vyhladí v novém feudalismu.

Pozoruhodné bylo, že ideologové obou hnutí dlouhodobě zcela otevřeně předkládali své vize o novém uspořádání budoucnosti, ale kromě jejich stoupenců jim to nikdo nevěřil. Přístup většiny společností, které se měly stát obětí obou utopií (či dystopií), by se dal shrnout do optimistického přesvědčení, že něco takového nikdo nemůže myslet vážně.

Nacisté rozpoutali zatím nejstrašnější válku v dějinách lidstva a v roce 1945 byli spojenými silami prakticky celého světa poraženi, takže rasismus ve všech svých formách se na dlouhá desetiletí stal nepřijatelným. Za dalšího půl století se tiše a bez krveprolití zhroutil nejstarší a největší výtvor komunistické ideologie, Sovětský svaz. Pro Západ nastala nová éra, v níž totalitarismus zůstal jen nepříjemnou vzpomínkou. Nikoho z nás tehdy nenapadlo, že obě dystopie stihly otrávit budoucnost svými dračími vejci zkázy.

Před našima očima téměř v přímém přenosu se prosadila nová ideologie, která používá syntézu toho nejhoršího, co přineslo dvacáté století – kombinuje principy třídního boje s rasismem. Již neexistující proletariát nahradily menšiny a méněcennou rasou zatíženou neodstranitelným dědičným hříchem své minulosti se stali běloši. Jejich největším proviněním je vznik a existence evropské civilizace. Proto ve jménu pokroku a historické spravedlnosti je nutné odvrhnout a vymazat naši minulost, kulturu a dosavadní způsob života.

Musíme se smířit s tím, že naše země není naše, ale patří všem. Protože dnešní barva pokroku již není rudá, ale černá, pod pojmem všichni je třeba rozumět hlavně mladé muslimy z Afriky a Blízkého východu. To oni dovedou Great Reset do zdárného konce. Všichni budeme šťastně a skromně žít v novém feudalismu v takovém souladu s přírodou, o kterém se nesnilo ani Gretě Thunberg.

Pokud se někdo pokusí před tímto vývojem varovat, obvykle bývá označen za stoupence konspiračních teorií. Na druhou stranu lidé, kteří prosazují postupnou likvidaci evropského průmyslu, či přechod Evropanů na vegetariánskou stravu doplněnou hmyzem a červy, dlouho o tom hovoří zcela otevřeně, a již podnikli postupné kroky k realizaci svých plánů v rámci Nového zeleného údělu.

Bohužel, lidé dnes uvažují stejně jako před sto lety, a odmítají podobným informacím uvěřit, v bláhové naději, že podobné šílenosti nemůže nikdo myslet vážně. Když zjistí, že ano, už bývá pozdě na jakoukoliv obranu. Doba mezi konspirační teorií a praxí se v kritických obdobích dramaticky zkracuje, končí komentář Jaroslav Bašta.