Navalnyj – provalnyj (volně přeloženo Navalný Propadák)

24.1.2021  přišlo do redakce


Dnes dopoledne přišel do redakce Nové republiky mail se postřehy o aktuálním děni v Ruské federace. Jsou to sice jen poznámky, ale určitě budou pro naše čtenáře zajímavé.

Přátelé,
v rychlosti jsem sepsal některé mé poznatky o včerejším dni v RF. Nemám, bohužel, čas to po sobě ani kontrolovat, jsou to jen neuspořádané poznámky, ale třeba by vám mohly být k něčemu užitečné. 
Pěkný den, X.Y. (osobnost autora je redakci NR známa)
(Na snímku jeden z mnoha fyzických útoků na policistu během demonstrací. V tomto případě jde o dopraváka napadeného boxerem. Útočník byl zadržen a půjde před soud. Pomatenci budou jistě žádat jeho propuštění jako nevinného “bojovníka za svobodu”.)

Navalnyj provalnyj, 23.1.2021

Včera se mi celý den špatně pracovalo, protože jsem jedním okem a jedním uchem sledoval dění v RF. Večer Jakov Kedmi (bývalý ředitel jedné z izraelských státních bezpečnostních agentur, dne svelký glosátor dění ve světě – pozn.red.NR) hodnotil činnost ruské policie jako málo důraznou, málo tvrdou, místy podceňující množství protestujících, svojí slabostí budící v útočících zvýšenou agresivitu, ale současně kladně ocenil, že nedošlo k obětem na životech či těžkým zraněním. Ve všech jiných státech světa by stoprocentně byly “sakrální žertvy”, řekl. Lze s jistotou předpokládat, že právě o “žertvy” Navalnému šlo a to mu nevyšlo.

Zapojení do organizace protestů neskrývalo americké velvyslanectví v Moskvě, které na svých stránkách zveřejnilo celý seznam míst protestů v RF i s časy a trasami přesunů. Mluvčí MZ RF M. Zacharovová se vyjádřila, že budou chtít od USA vysvětlení. Kedmi navrhoval okamžitě odvolat diplomaty. Je pravda, že postup v opačném gardu si lze těžko představit – diplomaté RF v USA dávají instrukce k protestům… Na plno pracovala protiputinovská média (Dožď, Meduza, Radio Svoboda, Echo Moskvy…, ale i polská Nechta, německé DW…). Ta ruská protiruská jsou důkazem, že v RF je skutečná svoboda slova, oni je dokonce živí a zbytek platí např. Gazprom.

Pokud mírná činnost policie nebyla slabostí, ale příkazem, pak byl příkaz vyplněn dokonale. Chvílemi se spíše zdálo, že budou “sakrální žertvy” na straně policie. V každém případě morálním vítězem včerejšího dne je policie, která se nenechala vyprovokovat. Protestující se snažili do prvních řad postavit mládežníky (TikTok), ale bylo dobře vidět, že v další vlně už jsou dobře vycvičení a organizovaní bijci.

Počet protestujících musel Navalného a jeho kurátory zklamat. Příprava byla velkolepá, od celosvětově věhlasné “otravy Novičokem”, přes provokaci návratem do RF s předem jistým zadržením na letišti po celosvětově šířené video o “paláci Putina”. Ve 12 milionové Moskvě protestovalo kolem 15 000 lidí, to je “proval”, česky propadák. Kdyby byla pravdou sledovanost a lajkovanost videa Navalného na youtube (přes 70 milionů), pak by to v Moskvě vypadalo jinak. Včerejšek je tak navíc potvrzením, že i taková světová média jsou do války proti RF naplno zapojena. Já si to prvně uvědomil, když jsem uviděl lajky (poměr + a -) pod dětským seriálem Máša a Medvěd, veleúspěšným, trhajícím rekordy sledovanosti na youtube vůbec, vyhodnoceným Západem jako propagandistická měkká síla Putina. Příkladem je třeba díl “Máša a kaše”, shlédnutí 4,3 miliardy (!), 7,3 mil. lajků, 4 mil. dislajků.

Vývoj Ruské federace je veledůležitý i pro ČR, tvrdím já. Včera RF odrazila skutečný útok, vedený zevnitř a řízený zvenčí. Vyhrála první bitvu války, která již v menší míře probíhala, ale nyní propukla plnou silou.

Policie byla profesionální, nezletilé účastníky nepovolených (!) protestů lovila a předávala rodičům. Rozdávala roušky, čaj a sušenky. Snažila se zadržet organizátory a nejbujnější účastníky, vždy tím nejmírnějším způsobem. Nepoužila ani vodní děla, která by jistě včera byla velmi efektivní vzhledem k počasí, ale i to bylo zřejmě vyhodnoceno jako příliš tvrdé a potenciálně vyvolávající větší vášně.

 
Přes výše uvedené se “vyznamenala” naše snaživá masmédia, která podle metodicky vysílala do omrzení slova o tvrdosti a jméno Navalnyj.

Je úsměvné sledovat, jak třeba v Německu, kde platí přísná antishromažďovací pravidla (vzhledem k epidemii), bylo najednou možné uspořádat demonstraci na podporu Navalného. (Ostatně v Praze také – pozn. red. NR)

Místy se objevila i běloruská kolaborantská vlajka (bílo červeno bílá). O její symbolice nelze pochybovat, byla součástí i na letošním prvolednovém pochodu banderovců v Kyjevě, pochodovala spolu s banderovskou červeno černou (viz příloha).

Tip na ruské video: 20210123 solovjov, zasadni videoporad, v konci ukazky “mirnych” demonstrantu, součástí i komentář kedmiho