Odbornice na zemědělství naložila pirátovi s titulem Bc. z polytechnické školy. Ale jak

Rozhovor s Ing. Jarmilou Dubravskou

16. 1. 2021 ParlamentníListy

„Myslela jsem si, že v Parlamentu jsou vlastenci. Ale mýlila jsem se. Jsou placeni z našich daní, pro koho tedy pracují? Zákaz opět jen pro české chovatele,“ varuje před úplným zákazem klecových chovů slepic odbornice na zemědělství a členka EHSV Jarmila Dubravská.

Nedávno se v Poslanecké sněmovně řešil zákaz chovu slepic v klecích. Takzvaný klecový chov. Jak se na tento zákaz díváte vy, jako odbornice přes zemědělství a potravinářství? 

Myslela jsem si, že v Parlamentu jsou vlastenci. Ale mýlila jsem se. Chtějí nám ublížit. Ale proč? Vědí, co činí, nebo je to záměr? Jsou placeni z našich daní, pro koho tedy pracují?

Viděla jsem Aktuality seriálu Potraviny z domoviny. Je to seriál na YouTube, ale najdete ho i na celoplošné regionální televizi, taky na Praha TV i TV Brno. Osmnáctý díl je zaměřen na zákaz chovu nosnic v obohacených klecích. To, co mě štve nejvíc je, že zákaz platí jen pro Českou republiku. Navrhla ho skupina poslanců, českých poslanců, prý vlastenců…

… Ale ten zákaz platí jenom pro české chovatele – tedy vejce, které se k nám dovážejí z jiných států EU, jsou a budou z obohacených klecí, dokonce i z klecí, které se oficiálně od roku 2012 nesmí používat… Vejce z třetích zemí, kde se téměř všechny produkují v původních, tedy neobohacených klecích, budou nadále ve výrobcích. Ani o tom spotřebitel neví, že si kupuje buchtu, kde je vejce, nebo vaječná směs, co pochází od slepic, které je snesly v kleci na Ukrajině, nebo v Albánii, Americe, či Brazílii, Číně nebo v Koreji.

Opět jenom naši chovatelé, malí i velcí, nebudou moci produkovat vejce z obohacených klecí. To podle mě to opravdu není vlastenectví.


Počkejte, takže v České republice zákaz bude, ale jinde v Evropě neplatí? 

Pojďme po pořádku. Vysvětlím vám to. Nejprve se vyjádřím k tomu, o čem mluví v uvozovkách odborník na chov nosnic pan poslanec Pošvář (za Piráty, pozn. red.).

V roce 2012 byl v celé Evropské unii zakázán chov nosnic v neobohacených klecích. A víte, kdy se začalo o zákazu původních neobohacených klecí jednat? Bylo to už v roce 1999, tedy ještě jsme nebyli členy EU. Staré státy EU, stará patnáctka, se tedy mohla začít připravovat na změny, které měly nastat od roku 2013.  Od 1. ledna 2013 se měly měnit podmínky pro všechny nosnice, a tedy všichni chovatelé nosnic ve všech 28 členských státech měli chovat nosnice v obohacených klecích. A realita? Výjimky pro staré členské státy, ale taky pro Polsko, které si vyjednalo výjimku do roku 2018, protože vědělo, že to budou investice po chovatele, a zejména že to prodraží produkci a sníží její objem. Ale Česká republika, a tedy všichni naší chovatelé, museli dodržet zákaz. A pan poslanec tvrdí, že si prý vyjednali nějaké výjimky pro Českou republiku. Proč mluví, když neví, jak to skutečně bylo?

My jsme, na rozdíl od mnohých států EU, zákaz dodrželi. A výsledek? Do České republiky se zvýšil dovoz levnějších vajec ze zemí EU, která se zde prodávala. U těchto nosnic například se k výkrmu používala masokostní moučka, což se u nás doma neděje. Dovážela se k nám také vejce z třetích zemí, kde podmínky chovu nosnic byly dokonce horší, než v původních neobohacených a již zakázaných klecích. Protože chovatelé mimo ČR chovali nosnice v původních klecích, tedy neinvestovali peníze do nových klecí, jejich produkce byla levnější a k tomu ještě měli vyšší dotace na svou produkci od mateřských zemí.

Pro pochopení uvedu příklad. Počet nosnic v hale, kde jsou původní klece, je přibližně o 20 procent vyšší, také produkce z haly s neobohacenými klecemi je výrazně vyšší. Prostě a jednoduše, na metr čtvereční je vyšší počet nosnic, a tím je i vyšší počet vyprodukovaných vajec z této plochy. A s tím vším souvisí cena produkce. 


Pokud upustíme od toho, že nám je slepic v klecích líto, jak je to s kvalitou? 

Kvalita produkce? Vrátím se k tomu, co říká pan poslanec Pošvář, český programátor a politik, který získal titul Bc. na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě… Ten totiž popírá vědecké údaje a studie, které publikuje paní profesorka Ing. Eva Tůmová, CSc., která na rozdíl od něho celý svůj profesionální život zaměřila na chov hospodářských zvířat, zejména na chov drůbeže. Pan poslanec nevěří domácím, ale ani zahraničním vědeckým pracem, zato věří takzvaným dotazníkům od chovatelů z jiných zemí, nevadí mu, že tyhle země měly výjimky na používání neobohacených klecí. Popírá studie publikované v  odborných publikacích a statisticky průkazná data.

I zdravý selský rozum nám říká, že když je vejce na podlaze v podestýlce, asi nebude stejně čisté a bez bakterií či virů. Je rozdíl, jestli je propustná skořápka čistá a po snášce se vejce odkutálí z haly na třídírnu,  nebo je vejce v hale, kde jsou tisíce nosnic, několik hodin, nebo i dní, kde je jiná vlhkost, prašnost prostředí. Prý propustná skořápka  nemá vliv na bílek a žloutek uvnitř. To snad nemyslí tento pán vážně.

A řeči to tom, jak po tom, co zakážeme chov v klecích v České republice, tak budeme diskutovat s jinými zeměmi, aby zakázaly používání obohacených klecí svým chovatelům, jsou gólem do vlastní branky. Odezva ministrů zemědělství ze zemí EU je prý pozitivní, namátkově Dánsko,  Francie, tedy země, které produkovaly i po vstupu zákazu klecových chovů vejce a vozily je k nám. To je výhra, mít zákaz dopředu. Prý budeme mít náskok před ostatními zeměmi, které o zákazu zatím neuvažují. Pan poslanec Pošvář mluví mimo mísu.

Prý některé obchodní řetězce v mnohých státech EU řekly, že nebudou odebírat klecová vajíčka a nebudou je prodávat ve svých obchodech. To je však hezký nesmysl. Přece ve výrobcích jsou stále vejce a vaječná hmota z klecí neobohacených, a když bude vajec nedostatek, budou se vozit nejen z jiných zemí EU, ale i z třetích zemí. Už dnes jsou u nás na pultě a ve výrobcích vejce ze třetích zemí, kde nevíme nic o podmínkách chovu, o kvalitě prostředí chovu, o kvalitě krmiv, o ošetřování chemickými látkami. Takže místo jistoty byla zvolena nejistota.

(Celý rozhovor najdete ZDE)