“Opravdový úspěch ruských vědců”: západní novináři uvedli důvody, proč můžeme důvěřovat vakcíně Sputnik V

Sergej Gusarov
13. 1. 2021     russian
V západních médiích se objevily publikace, v nichž se posuzují přednosti ruské vakcíny Sputnik V, zpracované pro boj se šířením koronaviru. V materiálu, zveřejněném Bloombergem, novinář Sam Fazeli věnoval pozornost žádanosti ruského preparátu v zahraničí. Dříve se autor The New York Times Andrew Kramer nechal naočkovat Sputnikem V a poznamenal, že politizace otázky vakcín odpoutala pozornost od práce ruských vědců, kterou lze nazvat významným úspěchem.

V západních médiích se začaly objevovat materiály, jejichž autoři vysoce hodnotí ruskou vakcínu Sputnik V, určenou pro boj s koronavirem.

Jak podotknul hlavní analytik Bloombergu pro farmacii Sam Fazeli ve svém sloupku, Rusko zaujímá páté místo v agenturou připraveném ratingu výrobců vakcín, kteří obdrželi nejvyšší počet předobjednávek na preparát.

Fazeli připomněl proceduru zkoušek Sputniku V, během nichž bylo očkováno téměř 23 tisíc osob a z nich později onemocnělo méně než 80 účastníků testů. Zároveň, podotknul autor Bloombergu, nebyl u očkovaných ruským preparátem zaznamenán těžký průběh nemoci, nicméně samo určení stupně těžkosti nebylo ujasněno, zdůraznil novinář.

Mimo to Fazeli poukázal na spolupráci zpracovatelů Sputniku V s anglo-švédským výrobcem vakcín AstraZeneca na vytvoření kombinovaného preparátu.

“Vzhledem k těmto skutečnostem, dokonce bez (zveřejněných, pozn. RT) výsledků třetí fáze testování jsou důvody uvažovat o tom, že vakcína Sputnik V může být stejně silným kandidátem, jako jsou vakcíny, vytvořené v západních laboratořích, což nelze říci o čínské vakcíně CoronaVac”, napsal Fazeli.

Novinář uvedl data, v souladu s nimiž účinnost preparátu CoronaVac od Sinovacu je podle různých údajů v rozmezí od 50 do 90%. Připomeňme si, že ruská vakcína zaznamenala účinnost více než 90%.

Dříve se o přednostech vakcíny Sputnik V vyjádřil novinář The New York Times Andrew Kramer. Sdělil, že se nechal očkovat na moskevské poliklinice č.5.

V Rusku, jak píše Kramer, už byl očkován asi 1 milion osob, preparát byl dodán také do Běloruska, Argentiny a řady jiných zemí. To svědčí podle názoru novináře o tom, že “jakékoliv škodlivé vedlejší efekty, které nebyly odhaleny během výzkumů, by v současné době už byly známy”.

Kramer také podotknul, že západní kritika Sputniku V je soustředěna na “časné schválení preparátu, jež vyvolává otázky”, ale ne na metodu zpracování vakcíny, která, jak píše novinář, se podobá na vakcínu, vyrobenou Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca.

Dodal, že “politizace otázky zpracování vakcíny” odsunula do pozadí skutečně dobré výsledky výzkumů, které, jak píše Kramer, lze nazvat “opravdovým úspěchem ruských vědců”.

Připomeňme si, že dříve na různých stupních vývoje vakcíny proti koronaviru západní média uveřejňovala materiály, v nichž byla efektivita a spolehlivost preparátu zpochybňována. Konkrétně, takové publikace od konce léta 2020 vydávaly takové listy, jako jsou The New York Times, Science Magazine, Nature a CNN.

Později se tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov vyjádřil k nejednoznačnému postoji Západu k ruské vakcíně proti koronaviru. “Rusko není na Západě celkově v módě. Ne proto, že je špatné, ale proto, že se stává příliš dobrým… Vše je velmi jednoduché: je to konkurence, ne vždy poctivá”, cituje jej ve vysílání televizního kanálu Rossija 1 TASS.

Podle vyjádření Peskova výroba první na světě ruské vakcíny Sputnik V představovala pro největších západní výrobce “hrozbu z hlediska konkurence”.

V říjnu 2020 se k obvinění na adresu ruského Sputniku V vyjádřil také generální ředitel RFPI Kirill Dmitrijev. Podotknul, že Západ “místo toho, aby bojoval s COVIDem-19, ve skutečnosti bojuje s ruskou vakcínou”…

Připomeňme si, že v Rusku pokračuje rozsáhlé očkování proti COVIDu-19, které bylo zahájeno v prosinci roku 2020. V současné době Ministerstvo zdravotnictví RF zaregistrovalo dvě vakcíny proti SARS-CoV-2: vakcínu Sputnik V, vyvinutou odborníky vědecko-výzkumného střediska Gamaleji, a preparát EpiVakKorona centra virologie a biotechnologie Vektor.

Koncem ledna-začátkem února se očekává registrace třetí vakcíny, vytvořené ve federálním vědeckém centru Čumakova Ruské akademie věd.

Mezitím profesor urologie z Rakouska Bob Džavan poznamenal, že u Sputniku V nebyly zaznamenány vážné vedlejší efekty.

“Stojí za to vzít v úvahu následující: všechny vakcíny vyvolávaly vedlejší efekty. V místě, kde byl preparát aplikován, se objevuje místní reakce v podobě vyrážky, zčervenání, otoku. Rovněž je pozorována celková reakce organizmu, jako jsou slabost a bolesti hlavy. Všechny tyto příznaky hovoří o tom, že vakcína skutečně pracuje… Nicméně mohou vznikat i vážné vedlejší efekty. Pokud si pamatujete, během zkoušek vakcíny BioNTech u lidí vznikala anafylaktická reakce, a preparát společnosti Moderna u některých vyvolal ochrnutí lícního nervu. Očkování Sputnikem V nebylo doprovázeno vážnými vedlejšími reakcemi. Tento preparát absolvoval zkoušky a nyní se už používá v Rusku, Brazílii, Argentině a SAE. Jakékoliv vážné vedlejších efekty momentálně nebyly oznámeny. Vakcína společnosti AstraZeneca u jednoho z pacientů vyvolala zánět hrudní míchy. Takže vakcíny skutečně mohou mít velmi vážné vedlejší efekty. Takové případy jsou pozorovány. Ale analýza celkových údajů a faktů říká, že v porovnání s celkovým množstvím očkovaných osob jsou případy vzniku vedlejších reakcí velmi ojedinělé”, konstatoval Džavan.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová