Poté, co EU nesplnila v nákupu vakcíny očekávání, hledá maďarský premiér alternativy na Východě

6. 1. 2021 Sputnik

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová trvala na tom, aby žádný členský stát EU nezahájil očkování dřív než ostatní. Navíc, dávky vakcíny, kterou objednala od společnosti Pfizer, bude stačit pro naočkování jenom třetiny obyvatelstva EU. Ostatní existující ruské a čínské vakcíny zohledněny nebyly.

Maďarský premiér Viktor Orbán se nechal slyšet, že Maďarsko si objedná vakcínu proti covidu-19 z Číny. Učiní tak poté, co západní dodavatelé EU nedokázali uspokojit jejich potřeby.

Premiér se v neděli ráno v rozhovoru pro Kossuth Radio zmínil, že není spokojen s tempem centralizovaného nákupu vakcín ze strany Bruselu. Podle všeho měl na mysli, že některé západní země mimo EU měly přístup k vakcínám od farmaceutických společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca dřív.

„Produkce některých výrobců byla dostupná na trhu Kanady, Velké Británie a Izraele dřív, než například na trhu EU,“ řekl Orbán. „Ale to je práce Bruselu, oni se tím zabývají,“ doplnil.

 

Orbán se zmínil, že Maďarsko obdrželo dávky vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech, které budou postačovat pro naočkování 35 000 osob z téměř 10 milionů obyvatel. Orbán je přesvědčen, že při dostatečném množství vakcíny by země mohla naočkovat několik milionů obyvatel.

Doposud Evropská unie objednala 300 milionů dávek vakcíny společnosti Pfizer, což je postačující jen pro naočkování třetiny obyvatelstva EU z celkového počtu 450 milionů. Dříve se mluvilo o tom, že Brusel odmítl návrh německo-americké farmaceutické společnosti na dodávku 500 milionů dávek vakcíny.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová trvala na tom, aby ani jedna členská země nenakupovala vakcínu do té doby, dokud ji patřičné orgány neschválí k použití ve všech 27 zemích.

Velká Británie, která odešla z EU před 11 měsíci, naočkovala téměř milion lidí vakcínou od společnosti Pfizer. Od pondělí pak začne očkovat levnější vakcínou od společnosti AstraZeneca a plánuje očkovat 2 miliony obyvatel týdně. Indie má mít k dispozici 50 milionů dávek vakcíny stejné společnosti, které získala v rámci licenční výroby.

Maďarský premiér se vyjádřil, že vláda plánuje nakoupit vakcínu v Číně. Vakcína Sinovac se nachází ve třetí fázi testování, kterou Světová zdravotnická organizace schválila za postačující pro hromadné použití.

„Hledáme nové možnosti na Východě, nakolik Brusel to nedělá,“ vyjádřil se Orbán. „Je lepší stát na dvou nohách,“ dodal premiér.

 

Maďarský premiér nepovažuje za správný monopol, který má vakcína společnosti Pfizer na trhu EU: „Měli byste mít možnost vybrat si, zda se chcete nechat naočkovat západní vakcínou, nebo tou z Číny.“