Proč máme strach třeba i jen pomyslet na to, co Merkelová učinila?

Lubomír Man
6. 1. 2021
Snad nikdy se naše postavení otroků, vrhajících se k nohám svého pána a líbající nejen je, ale i jeho prošvihané důtky, neprovalilo tak jasně, jako v našich mediálních debatách o tom, kterou že to očkovací látku (vakcínu), z ciziny koupíme a do vlasti dovezeme. Zda vakcínu americké firmy Pfizer (její nevýhodou je, že musí bý skladována při teplotě mínus 70 stupňů pod nulou – přesto vláda ČR už snad právě u této firmy objednala 5, 5 milionů očkovacích dávek), nebo vakcínu britské firmy AstraZeneva, anebo opět vakcínu americké firmy Moderna. Jen o jediné vakcíně nepadlo v těch debatách jediné slovo. A to o první vakcíně proti Covidu-19 na světě – Sputniku V.

Proč se tak stalo (a vlastně nestalo), je jistě všem Čechům srozumitelné. Ta vakcína je totiž ruská – a proto o ní nelze nejen uvažovat, ale bylo by zločinem se o ní třeba i jen zmínit; a to i kdybychom měli všichni zhebnout, míní náš vládnoucí establishment, a stejný názor mají i všechna naše oficiální média. Že ten Sputnik V má účinnost 95 procent, čili nejvyšší ze všech současných vakcín, a že jen jedno procento lidí touto vakcínou očkovaných pociťuje – jak hlásí Argentina – nežádoucí reakce (bolesti hlavy či svalů či lehce zvýšenou teplotu), které už po 48 hodinách mizí, nás jako ty nejpravověrnější příslušníky Západu nemůže zajímat. Stejně jako nás nemůže zajímat výrok nejprestižnějšího světového lékařského magazínu The Lancet, vycházejícího v Londýně, který píše, že „analýzy výsledků ruské vakcíny jsou povzbudivé a že z dosud zveřejněných dat vyplývá, že vakcína je účinná a nemá významné vedlejší účinky“.

Ale co, prosím vás, takovýhle žvást dokazuje? Nic než že lidé v Británii nejsou ve své západní víře dost pevní. Nic jiného. My takovýto rádoby objektivní postoj odmítáme. Stejně jako odmítáme pochopit německou kancléřku Merkelovou, která prý, znepokojena faktem, že v prvním čtvrtletí tohoto roku mají být v Německu pro nedostatek vakcín očkovány pouze prioritní skupiny, hovořila včera, to je v úterý 5. ledna, s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možné spolupráci Ruska a Německa při společné výrobě vakcín. Během telefonního hovoru byly dohodnuty další diskuze mezi ministerstvy zdravotnictví obou zemí.

Takže vidíte, jak to dopadá, když se tak horlivě snažíte držet politickou linii, kterou vám někdo nalinkoval. Nakonec bude mít ten Sputnik V i on, a nám nezbude nic než ten Pfizer s mínus 70 stupni Celsia.