Hádanka

Jiří Jírovec
15. 2. 2021
Je známo, že někteří lidé čtou jen novinové titulky. Někdy dávají smysl a nebo alespoň naznačují obsah článku. Když narazíte na titulek „Policie vyklízí Hlavní nádraží,“ mohou vás napadnout bezdomovci nebo rvačka mezi fotbalovými fanoušky. Nadpis „Zastavte zbytečné umírání lidí!“ se může týkat konfliktu mezi nepřátelskými frakcemi, změn klimatu nebo znečistění životního prostředí.
V obou případech si čtenáři alespoň něco představí.

To ale těžko platí pro název „Japonsko vyhodí miliony dávek vakcíny od Pfizeru. Poděkovat může i Babišovi.“

Předtím než se pokusíte odhadnout, o co jde, nabízím malé odlehčení. Voskovec v jedné scéně bědoval, že je zle a všechno dopadne. A Werich na to: „To říkáte z blbosti, nebo za cizí peníze?“ Tehdy šlo o německé peníze a protičeskou propagandu.

Nuže vězte: Článek, patrně psaný za bakalogroše, vysvětluje, že Japonsko nemá injekční stříkačky, které by byly schopné vytáhnout z jedné lahvičky víc než 5 dávek vakciny.

Babiš, s podnikavostí sobě vlastní, navrhl, aby se z každé lahvičky vydolovalo šest dávek, protože i tak ještě něco zbyde. Nemohl za to že se smlouva s EU (patrně týkala) počtu dávek daného vynásobením počtu lahviček pěti.

Slovenský zloduch poukázal na české šikovné ručičky, aby si vylepšil PR (podle opozice stejně nic jiného než marketing neumí), ale současně tím zkurvil celý obchod, protože upozornil výrobce na štědré množství materiálu v lahvičce. Chudáci Japonci teď dostávají stejné množství vakciny jako dřív, ale nejsou schopni rozdělit ji na šest dílů, za které teď patrně platí. A může za to Babiš.

Otázka je (pst), co by se stalo, kdyby se původní materiál ředil tak, aby vniklo sedm dávek? Co když potřebné množství vakciny závisí na tělesné váze?